«Στενό μαρκάρισμα» στις θεραπείες που εφαρμόζονται σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από εννέα χρόνιες παθήσεις, ξεκινά μέσω της ΗΔΙΚΑ, του υπουργείου Υγείας και της Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο στόχος είναι η επιλογή κάθε φορά των αποδοτικότερων θεραπευτικών μέσων, δηλαδή την αξιολόγηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων με το φθηνότερο δυνατό κόστος στη φαρμακευτική περίθαλψη.
Με σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας, καθιερώνονται δείκτες για την έκβαση της ασθένειας ανάλογα με τις θεραπευτικές δυνατότητες, με στόχο την καλύτερη επιλογή θεραπειών που εξασφαλίζουν και το χαμηλότερο κόστος.
Η έννοια της αποδοτικότητας εισάγεται για πρώτη φορά στο σύστημα υγείας, ξεκινώντας από την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και με την αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων που δίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο σκοπός της εφαρμογής δεικτών παρακολούθησης θεραπευτικών πρωτοκόλλων είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης. Οι δείκτες αυτοί, αποτελούν μέσο, ώστε να ελέγχεται ο βαθμός στον οποίο τα πρωτόκολλα επιτελούν τον στόχο τους, δηλαδή να χορηγείται στον κατάλληλο ασθενή η κατάλληλη και πιο ασφαλής θεραπεία για το συγκεκριμένο στάδιο της νόσου, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η ΗΔΙΚΑ θα παρουσιάζει τους δείκτες δύο φορές το χρόνο, Ιανουάριο και Ιούλιο
Ποιες ασθένειες ελέγχονται
Οι δείκτες παρακολούθησης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης που ισχύουν σήμερα θα ελέγχουν:
α) τον σακχαρώδη διαβήτη,
β) τη δυσλιπιδαιμία,
γ) την ψωρίαση,
δ) την ψωριασική αρθρίτιδα,
ε) την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα,
στ) τη ρευματοειδή αρθρίτιδα,
ζ) την ελκώδη κολίτιδα,
η) τη νόσο Crohn και
θ) την οστεοπόρωση.
Οι δείκτες – τι ελέγχουν
Οι δείκτες παρακολούθησης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που καθιερώνονται, θα ελέγχουν την πορεία της θεραπείας των ασθενών δίνοντας τα παρακάτω στοιχεία:
Α) Δείκτες παρακολούθησης του θεραπευτικού αποτελέσματος – θα παρακολουθούν την πορεία της θεραπείας, όπως ορίζεται στο αντίστοιχο θεραπευτικό πρωτόκολλο συνταγογράφησης.
Β) Δείκτες ρυθμού ένταξης στο πρωτόκολλο και δείκτες ρυθμού και συνθηκών μετάβασης σε επόμενα βήματα. Ενδεικτικά οι δείκτες αυτοί θα παρακολουθούν:
- Τον συνολικό αριθμό ασθενών που είναι ενταγμένοι στο θεραπευτικό πρωτόκολλο,
- Το ποσοστό ασθενών σε κάθε βήμα του πρωτοκόλλου,
- Τον αριθμό νεοδιαγνωσθέντων ασθενών,
- Το ποσοστό νεοδιαγνωσθέντων ασθενών που εισάγονται σε θεραπευτικό βήμα μεγαλύτερο του πρώτου και κατανομή ποσοστού με βάση την παράμετρο που επιλέχθηκε για την είσοδο σε βήμα μεγαλύτερο του πρώτου,
- Τον μέσο χρόνο για να περάσει ο ασθενής από το πρώτο σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα,
- Τις ειδικότητες των γιατρών που ενέταξαν ασθενείς στο πρωτόκολλο ή συνταγογράφησαν αγωγή με αλλαγή βήματος,
- Το ποσοστό συνταγογράφησης εκτός πρωτοκόλλου, για πάθηση για την οποία υπάρχει θεραπευτικό πρωτόκολλο.
Γ) Δείκτες μη ενδεδειγμένης συνταγογραφικής πρακτικής (ενδεικτικά αναφέρεται η συγχορήγηση φαρμάκων με αντένδειξη συγχορήγησης), οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή προειδοποιητικών μηνυμάτων ή περιορισμών κατά τη συνταγογράφηση.
Αξιολόγηση δεικτών παρακολούθησης
Η ΗΔΙΚΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρουσιάζει τους δείκτες, δύο φορές το χρόνο:
- εντός Ιανουαρίου για τα δεδομένα όλου του προηγούμενου έτους, και
- εντός Ιουλίου για τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του έτους και να αποστέλλει τα συγκεντρωτικά αριθμητικά δεδομένα – χωρίς να μπορεί να προκύψει ταυτοποίηση ασθενών ή γιατρών- στο Αυτοτελές Τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών, της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας.
Τα στοιχεία αυτά, θα αξιοποιούνται σε συνεργασία με την Επιτροπή παρακολούθησης της Φαρμακευτικής δαπάνης, ολοκλήρωσης των Διαγνωστικών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και δημιουργίας Μητρώων Ασθενών, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τόσο των θεραπευτικών πρωτόκολλων, όσο και της συνταγογράφησης.
Πηγή: in.gr
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ