Οι γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta Platforms και TikTok μηνύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εισφορά που χρηματοδοτεί την επιβολή του ευρωπαϊκού νόμου περί μετριοπάθειας του περιεχομένου, δηλαδή του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act).
Πιο συγκεκριμένα, η Meta, η οποία κατέχει το Instagram και το Facebook, δήλωσε στο Politico την Τετάρτη ότι είχε προσφύγει ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η εισφορά ήταν άδικη επειδή ορισμένες εταιρείες δεν πλήρωναν τίποτα και άλλες αφέθηκαν να πληρώσουν δυσανάλογο ποσό.
Μασκ εναντίον Ζάκερμπεργκ: Τελικά ποιος κερδίζει;
Το TikTok από την πλευρά του, ακολούθησε την Πέμπτη, λέγοντας ότι η μέθοδος της Επιτροπής για τον υπολογισμό των συνεισφορών των εταιρειών ήταν «ελαττωματική».
Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι χρειάζεται περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ το 2024 για να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο μεγάλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram, το TikTok και το YouTube καταπολεμούν το παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο. Η χρηματοδότηση που απαιτείται θα εξασφαλιστεί με ένα τέλος εποπτείας που θα καταβάλλεται από τις εταιρείες κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Meta δήλωσε ότι απαιτείται να πληρώσει 11 εκατομμύρια ευρώ για το 2024, ενώ η TikTok αρνήθηκε να ανακοινώσει το ποσό. Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή απόφαση που δείχνει το κόστος ανά εταιρεία δεν είναι δημόσια.
Υψηλές προσδοκίες
Οι αγωγές έρχονται καθώς η Επιτροπή εμφανίζεται να έχει υψηλές προσδοκίες να αναγκάσει μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπους να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες για την εξάλειψη του τοξικού και βίαιου περιεχομένου και την καλύτερη προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.
Οι νέοι κανόνες αποτελούν επίσης βασικό εργαλείο για τους αξιωματούχους της ΕΕ για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης ενόψει και των επερχόμενων Ευρωεκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο.
Σύμφωνα με το νόμο περί περιορισμού περιεχομένου, πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης πρέπει να μοιράσουν το κόστος επιβολής βάσει των αριθμών χρηστών, καταβάλλοντας μέγιστη συνεισφορά 0,05% του ετήσιου κέρδους τους κάθε χρόνο στην Επιτροπή.
Ωστόσο, εταιρείες που καταγράφουν μόνο πολύ μικρό ή καθόλου καθαρό εισόδημα – όπως το X, η Amazon, το Snapchat, το Pinterest και η Wikipedia – θα μπορούσαν να αποφύγουν μια μεγάλη εισφορά, ενώ η Meta και η Google εκτιμάται ότι θα πληρώσουν μεγάλο μέρος του λογαριασμού.
Η Επιτροπή είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα χρειαζόταν 45,2 εκατομμύρια ευρώ και έως 150 άτομα προσωπικό το 2024 για την επίβλεψη περίπου δώδεκα πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών και μηχανών αναζήτησης που έχουν πάνω από 45 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ.
Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες επιτρέπει στην Επιτροπή να επιβάλλει υψηλά πρόστιμα έως και 6% των παγκόσμιων εσόδων των εταιρειών.
Το προηγούμενο της Amazon
Πέρυσι η Amazon και η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου ειδών μόδας Zalando υπέβαλαν επίσης ξεχωριστές νομικές προσφυγές εναντίον του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, επιδιώκοντας να αποφύγουν πρόσθετες υποχρεώσεις όπως η απενεργοποίηση εξατομικευμένων αλγορίθμων.
Η Amazon κέρδισε ήδη προσωρινή απαλλαγή από τον νόμο τον Αύγουστο, όταν το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η εταιρεία δεν θα χρειαζόταν αμέσως να συμμορφωθεί με μέρος του νόμου που απαιτεί από αυτή να δημιουργήσει μια λεπτομερή δημόσια βιβλιοθήκη για διαφημίσεις.
Η Επιτροπή διερευνά επί του παρόντος και το Χ για πιθανή αποτυχία να αντιμετωπίσει το παράνομο βίαιο περιεχόμενο και την παραπληροφόρηση, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ πέρυσι.
Latest News
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)
Αυξημένες κατά 21% οι παγκόσμιες δαπάνες για το cloud το 3ο τρίμηνο του 2024
Oι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες cloud ανήλθαν το γ' τρίμηνο του 2024 στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένεες κατά 21%
Το Google.org ρίχνει 20 εκατ. δολάρια σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιστήμη
Στο πρώτο Forum “AI for Science”, που έλαβε χώρα χθες, το Google.org ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης για επιστημονικά επιτεύγματα.
SOS για τα SMS
Η χρήση των SMS για προσωπική επικοινωνία έχει πάρει την κατιούσα. Εξακολουθούν πάντως να παίζουν σημαντικό ρόλο σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.
Μέχρι τις αρχές του 2027 έτοιμο το πρώτο data center της Data4
Tο campus της Data4 στην Παιανία, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα βοηθήσει να καταστεί η χώρα πύλη εισόδου δεδομένων στη νότια Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Ολιβιέ Μισελί
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome - Τα σχέδια της Ουάσιγκτον
Η μηχανή αναζήτησης της Google βρίσκεται στο στόχαστρο των αντιμονοπωλιακών αρχών - Πότε αναμένεται η απόφαση
Η Sony μπαίνει σε anime και manga και φλερτάρει με το Elden Ring
Η Sony με έδρα το Τόκιο θέλει να επεκτείνει το ήδη τεράστιο χαρτοφυλάκιο πνευματικής ιδιοκτησίας της και η Kadokawa μπορεί να βοηθήσει σε αυτό
Η άνοδος των AI PC - «Τρέχει» η αγορά υπολογιστών Τεχνητής Νοημοσύνης
Οι παραδόσεις AI PC έφτασαν τα 13,3 εκατομμύρια μονάδες το γ' τρίμηνο του 2024, αντιπροσωπεύοντας το 20% του συνόλου
Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers
Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης