Σε διατήρηση των κεκτημένων της εβδομάδας περιορίστηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και κινήθηκε ακόμη και πάνω από τις 1.410 μονάδες, εν τέλει αναδιπλώθηκε  σε χαμηλότερα επίπεδα, υπό το βάρος της ήπιας διόρθωσης αρκετών τίτλων του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,28% στις 1.401,01 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.400,93 μονάδων (-0,28%) και 1.412,53 μονάδων (+0,54%). Ο τζίρος ανήλθε στα 111,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3 εκατ. τεμάχια αξίας 10,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 3.408,07 μονάδες, ενώ στο -0,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.397,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 1.225,06 μονάδες.

Το ΧΑ ολοκλήρωσε θετικά την εβδομάδα, με τον γενικό δείκτη να κερδίζει 1,15%. Ο FTSE 25 είχε άνοδο 0,90%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +1,18%.

Χωρίς φόβο και με πολύ πάθος

Γεγονότα θεαματικών ποσοτικών και ποιοτικών βελτιώσεων επεφύλαξε η εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Το ΧΑ ευθυγραμμίστηκε με τις ξένες αγορές και εκμεταλλεύθηκε το ισχυρό περιεχόμενο εγχώριας ειδησεογραφίας για να υπερβεί επίπεδα διαπραγμάτευσης και συναλλαγών που θυμίζουν άλλες εποχές.

Η κεφαλαιοποίηση πλέον βρίσκεται στα 97,7 δις ευρώ, την τελευταία φορά που το ΧΑ ήταν εκεί ήταν το Νοέμβριο 2009 με 200 περισσότερες εισηγμένες εταιρίες ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του Φεβρουαρίου τρέχουν με 163 εκατ. ευρώ. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι την εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκε ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 15ετούς εσωστρέφειας, απαξίωσης και αρνητικής δημοσιότητας.

Η είσοδος του Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑ υπενθύμισε γιατί υπάρχουν τα χρηματιστήρια, έδωσε γρήγορες αποδόσεις στους 21.472 κωδικούς που συμμετείχαν στην σημαντικότερη Δημόσια Εγγραφή των τελευταίων 15 ετών και έφερε πιο κοντά την ελληνική αγορά στο στόχο της ένταξης της στο κλαμπ των Ανεπτυγμένων Αγορών.

Η δυναμική πλέον της αγοράς έχει το «πάθος» της συμμετοχής που έλλειπε όλα αυτά τα χρόνια, έχει υπεραξίες μοιρασμένες σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων νέες εισροές και ρευστότητα που ανακυκλώνεται από τις κερδισμένες θέσεις. Έχει και άγνοια κινδύνου αλλά αυτό επί του παρόντος μπορεί να περιμένει, τουλάχιστον από το εσωτερικό δεν παρατηρούνται εστίες ρίσκου που θα χαλούσαν την αισιοδοξία των συμμετεχόντων.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι μια πιθανή αιτία σοβαρής διόρθωσης στο μέλλον ωστόσο και στο εξωτερικό φαίνεται να υπερισχύουν άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την προσδοκία χαμηλότερων επιτοκίων ή την εταιρική κερδοφορία.

Τεχνική εικόνα

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών σε ότι αφορά τους ταλαντωτές ενώ τα υψηλά 13 ετών πλέον αφορούν πρακτικά με αχαρτογράφητες περιοχές λόγω της ασυμφωνίας που παρατηρείται στις προβολές των κεφαλαιοποιήσεων του 2011. Σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών έχουν εισέλθει πλέον τόσο τα εβδομαδιαία όσο και τα μηνιαία διαγράμματα ενώ και ο MACD έχει εισέλθει σε υπερτιμημένες περιοχές.

Ακόμα δεν έχουμε δει τις σφοδρές υπερτιμήσεις του περυσινού Φεβρουαρίου ωστόσο η σθεναρή άρνηση διόρθωσης της Αγοράς δείχνει την υπεροχή των αγοραστών παρά τα απαιτητικά σε όγκους συναλλαγών επίπεδα διαπραγμάτευσης. Και σε αυτό το πεδίο ωστόσο οι αισιόδοξοι δεν τα έχουν πάει καθόλου άσχημα, η ένταση των συναλλαγών ακολουθεί την αγορά, ο Φεβρουάριος ως τώρα τρέχει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 163 εκατ. ευρώ χτίζοντας καθημερινά νέες βάσεις απλώνοντας το βάθος της αγοράς σε περισσότερες μετοχές.

Προς το παρόν οι διορθώσεις περιορίζονται σε ενδοσυνεδριακές ελεγχόμενες κινήσεις χωρίς να απειλούν καίρια σημεία της τάσης, οι κινητοί μέσοι κρατάνε τα αγοραστικά τους σήματα με άνεση από τα μέσα του περυσινού Νοεμβρίου. Το κομβικό σημείο αλλαγής τάσης πλέον βρίσκεται στις 1.350 μονάδες με ανερχόμενη κλίση και με όριο ανοχής τις 1322 μονάδες. Όσο η αγορά βρίσκεται πάνω από αυτές τις στηρίξεις δεν απειλείται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση ενώ το πιθανό πέρας της κίνησης σε αυτή την φάση εκτιμάται κοντά στις 1468 μονάδες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με απώλειες 2,81% και 2,33% αντίστοιχα, με τις Εθνική, Λάμδα, ΔΕΗ, Eurobank και ΕΛΧΑ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Coca Cola, Autohellas, Βιοχάλκο και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, η Quest ενισχύθηκε κατά 3,40%, με τις Τιτάν και Jumbo να ολοκληρώνουν στο +1,39% και +1,01% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Alpha Bank, Cenergy και Μυτιληναίος, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων το ΧΑ, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να βρίσκει τις στηρίξεις εκείνες που μπορούν να τον οδηγήσουν υψηλότερα, με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει ρευστότητα σε μερίδα των υπολοίπων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης