Μετά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τους κινδύνους από τα εμπορικά ακίνητα ακόμα ένα κορυφαίο στέλεχος της αγοράς εκτιμά ότι η νευρικότητα που επικρατεί στις ΗΠΑ και η οποία ταλανίζει τράπεζες όπως η New York Community Bancorp θα περάσει τον Ατλαντικό και θα μεταφερθεί στην Ευρώπη.
«Υπάρχουν τμήματα της αγοράς που πιστεύουμε ότι αντυιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα» τονίζει ο Τζόναθαν Γκόλαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Man Group Plc στο Λονδίνο, του οποίου το αμοιβαίο κεφάλαιο ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας κέρδισε το 99% των ομολόγων του πέρυσι σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. «Υπάρχουν περισσότερες τράπεζες που τίθενται υπό έλεγχο, περισσότερες τράπεζες που πέφτουν θύματα και ενδεχομένως κάποιες τράπεζες να χρεοκοπήσουν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.»
Ακίνητα: Η ΕΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες για κινδύνους στα ακίνητα
Ο Γκόλαν δεν είναι ο μόνος που έχει αυτή την άποψη. Η γερμανική Deutsche Pfandbriefbank, της οποίας το 15% των συνολικών δανείων συνδέεται με τον τομέα των εμποτικών ακινήτων, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «τη μεγαλύτερη κρίση ακινήτων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση».
Oι εκροές
Το ίδιο μήνυμα έρχεται και από τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων στην Ευρώπη, τα οποία καταγράφουν εκροές που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ σε καθέναν από τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar. Ηαύξηση του κόστους δανεισμού και η υποχώρηση της ζήτησης εντείνουν την ανησυχία για τις αποτιμήσεις των εμπορικών ακινήτων. Το συνολικό καθαρό ενεργητικό των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσιμων ανοιχτού τύπου αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων μειώθηκε περισσότερο από 10% σε 180,7 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2022 έως το τέλος του περασμένου έτους.
Από τις ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές
Η ανησυχία των επενδυτών για τα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ ήδη διαχέεται στις παγκόσμιες αγορές. Η έκθεση έχει οδηγήσει σε πτώση των μετοχών της New York Community Bancorp, της γερμανικής Deutsche Pfandbriefbank και της ιαπωνικής Aozora Bank , με τους traders να εξετάζουν τώρα ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος.
«Στη Γερμανία, τη Σκανδιναβία, βλέπουμε έκθεση σε εμπορικά ακίνητα ως ποσοστό του ενσώματου μετοχικού κεφαλαίου στο εύρος 400, 500, 600, 700%» εξηγεί ο Γκόλαν ο Golan .«Αν κάθε μία από αυτές τις τράπεζες κάνει απομείωση 15 σεντς για κάθε δολάριο που δανείζει σε εμπορικά ακίνητα – το οποίο δεν λέω ότι είναι η βασική περίπτωση, αλλά είναι ένα απολύτως λογικό σενάριο – όχι μόνο δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, αλλά είναι αφερέγγυες.»
Υπήρξαν κάποια πρώτα σημάδια πιθανής ευρύτερης μετάδοσης, με τα ομόλογα που εκδόθηκαν από γερμανικούς δανειστές που επικεντρώνονται στην αγορά ακινήτων να υποχωρούν αυτή την εβδομάδα, αφού οι αναλυτές της Morgan Stanley συνέστησαν στους πελάτες τους να πουλήσουν τα ανώτερα ομόλογα που εκδόθηκαν από την PBB. Η γερμανική εταιρεία αύξησε τις προβλέψεις λόγω της «επίμονης αδυναμίας των αγορών ακινήτων». Οι μετοχές της εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλό ρεκόρ την Παρασκευή.
Ποιες ευρωπαϊκές τράπεζες κινδυνεύουν
Το Bloomberg Intelligence θεωρεί ότι τα αμερικανικά δάνεια εμπορικών ακινήτων, σε ποσοστό 1% ή λιγότερο του ενεργητικού, δεν απειλούν σημαντικά τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η Deutsche Bank , η HSBC Holdings και η BNP Paribas, αλλά επισημαίνει ότι εντοπιζονται κίνδυνοι σε ορισμένες τράπεζες.
«Η έκθεση της Aareal Bank στο 16% και η Pfandbriefbank στο 10% διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, με την μόλις αυξημένη καθοδήγηση της PBB για την πρόβλεψη ζημιών από δάνεια του 2023 να δείχνει πώς η αδυναμία της αγοράς ακινήτων δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως», έγραψαν σε σημείωμά τους αναλυτές, μεταξύ των οποίων ο Tomasz Noetzel.
Ο Γκόλαν τόνισε ότι το σορτάρισμα τίτλων είναι πλέον ελκυστικό, αν και αρνήθηκε να κατονομάσει εταιρείες ή να σχολιάσει τις επιδόσεις του ταμείου του. Η Man Group, που ιδρύθηκε το 1783, είναι το μεγαλύτερο εισηγμένο στο χρηματιστήριο hedge fund στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία 161 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Υπάρχουν αρκετά πολύ ισχυρά ιδρύματα που έχουν μέτρια έκθεση σε εμπορικά ακίνητα, διαφοροποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα, ισχυρή κερδοφορία, φερεγγυότητα και ρευστότητα» είπε. «Σε αυτούς τους τομείς βρίσκουμε ελκυστικές ευκαιρίες, αλλά πρέπει να είστε πραγματικά επιλεκτικοί».
Latest News
«Καμπανάκι» Βιλερουά: Η εκλογή Τραμπ απειλεί την παγκόσμια οικονομία
Ο Γάλλος τραπεζίτης Βιλερουά εκτιμά ότι η επιστροφή Τραμπ μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες
Η σφήνα της οικογένειας Ito στην εξαγορά της ιαπωνικής 7-Eleven
Η μητρική της 7-Eleven στοχεύει στην απόσχιση της επιχείρησης σούπερ μάρκετ και άλλων περίπου 30 «μη βασικών» μονάδων - Ποιος θα τις εξαγοράσει
«Ποτέ μην ποντάρετε εναντίον του Ίλον» - Γιατί οι διαφημιστές επιστρέφουν στο Χ
Ορισμένα brands επωνυμίες στις ΗΠΑ είχαν εγκαταλείψει το X λόγω ανησυχιών αλλά τώρα επιζητούν την εύνοια του Ίλον Μασκ
Πώς έγινε η Lululemon ένα από τα πιο δημοφιλή athleisure brands
Από τον Καναδά στην Κίνα, την Ευρώπη και την Ελλάδα, η Lululeman κατέκτησε το γυναικείο και εφηβικό κοινό με όχημα τα διάσημα κολάν - Οι επόμενοι στόχοι
Πώς τα ακριβά τυριά έγιναν αγαπημένος στόχος εγκληματιών
Τα ακριβά τυριά έχουν μετατραπεί σε θελκτικό στόχος για ληστές, καθώς το κόστος τους ανεβαίνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια
Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες - Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
Η αλλαγή για τις αμυντικές δαπάνες θα αφορά περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ από το 2021 έως το 2027 - Δεξαμενή τα Ταμεία Συνοχής
Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για deals στις αερομεταφορές της Ευρώπης
Καταλύτης η τελική συμφωνία της Lufthansa με τη Ρώμη για αγορά του 41% της ΙΤΑ (πρώην Alitalia)
Νέες επιθέσεις στην Ερυθρά θάλασσα απο τους αντάρτες Χούθι
Αναφέρθηκαν εκρήξεις σε εμπορικό πλοίο 80 ναυτικά μιλια νότια της Χοντέιτα στην Ερυθρά θάλασσα λέει βρετανική υπηρεσία
Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για νέο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, λένε αξιωματούχοι της ΕΚΤ
«Μια αλλαγή στην ισοτιμία θα έκανε δυσκολότερο για την ΕΚΤ να φτάσει στον στόχο της για πληθωρισμό 2%»
Αργεντινή: O πληθωρισμός πέφτει αλλά έχει μειωθεί και η κατανάλωση
O πληθωρισμός στην Αργεντινή μπορει να μειώθηκε σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο στο 3,0%, από 3,5% το Σεπτέμβριο αλλα παραμένει στο... 209%