![Σοκολάτα: Πίκρα για τους «πιστούς» της – Άλμα στις τιμές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/sokolata-1024x706-1-768x530-1.jpg)
Οι λάτρεις της σοκολάτας προσέξτε: η τιμή του κακάο έχει φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών, απειλώντας να κάνει τη σοκολάτα πιο ακριβή, σύμφωνα με το business insider.
Κλιματική κρίση: Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος να εξαφανιστούν καφές, κρασί, σοκολάτα και διάσημα πιάτα
Οι τιμές του κακάο έχουν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με το πιο ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης να φτάνει τα 5.600 δολάρια ανά μετρικό τόνο την Πέμπτη, ανέφερε το Bloomberg. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που έχει φτάσει το συμβόλαιο σε στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg για 65 χρόνια.
Το τελευταίο υψηλό ρεκόρ σημειώθηκε το 1977, όταν τα συμβόλαια έφτασαν τα 5.379 δολάρια ο τόνος.
Στο επίκεντρο της κρίσης είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική, οι οποίες παρέχουν τους περισσότερους κόκκους κακάο στον κόσμο. Μετά από έναν χείμαρρο βροχής που βοήθησε στην εξάπλωση μιας ασθένειας των καλλιεργειών που έπληξε την προσφορά, ο ξηρός καιρός απειλεί να εμποδίσει περαιτέρω την παραγωγή.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κακάο, Paul Davis, δήλωσε ότι δεν θα απέκλειε τις τιμές να εκτοξευθούν στα 6.000 δολάρια ανά τόνο.
H τέλεια καταιγίδα
«Έχουμε αντίθετους ανέμους παντού αυτή τη στιγμή», είπε. «Πολύ ακριβά λιπάσματα, σκληρές συνθήκες για τους αγρότες, σκληρές συνθήκες για τους καταναλωτές».
Αυτό αναμένεται να πλήξει εταιρείες όπως η Hershey, η οποία ανέφερε στην έκθεση κερδών της την Πέμπτη ότι οι «ιστορικές τιμές του κακάο» αναμένεται να μειώσουν την αύξηση των κερδών το 2024.
Και δεν είναι μια έλλειψη που μπορεί να αντιστραφεί αμέσως. Ενώ ορισμένοι καλλιεργητές έχουν επεκτείνει την παραγωγή τους εν μέσω έλλειψης, τα νέα δέντρα χρειάζονται μερικά χρόνια για να καλλιεργήσουν κόκκους κακάο.
«Είμαστε σε μια πολύ σφιχτή ισορροπία», η οποία είναι πιθανό να διαρκέσει για άλλους 18 μήνες έως τρία χρόνια, δήλωσε ο Ντέιβις. «Δεν υπάρχει ιππικό που έρχεται να σώσει».
Οι καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Πέρυσι, οι κατεστραμμένες συγκομιδές αύξησαν επίσης την τιμή της ζάχαρης, του χυμού πορτοκαλιού και του ελαιολάδου σε πολυετή υψηλά.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου