Μονάδες αποθήκευσης ενέργειας,  ισχύος περίπου 1.556 MW, προκρίθηκαν στην επόμενη φάση της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας που «τρέχει» η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).  Ουσιαστικά πρόκειται για τον προσωρινό κατάλογο των προκριθέντων έργων, στον οποίο περιλαμβάνονται 48 μονάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουν.

Τιμολόγια ρεύματος: Οδηγίες της ΡΑΑΕΥ για τα σταθερά 6μηνης διάρκειας

Σε αυτόν κατέληξαν χθες τα μέλη της Ολομέλειας της Αρχής, τα οποία  έκριναν ότι θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν από τις επτά εταιρείες που αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό,  πριν αξιολογηθούν οι προσφορές και δημοσιευθεί η οριστική λίστα των έργων που θα προκριθούν, πιθανότατα, την προσεχή Τετάρτη.  Η δημοπρατούμενη ισχύς έχει καθοριστεί στα 288 MW, η οποία υπερκαλύπτεται  κατά  5,3 φορές από τα 48έργα της «shortlist» .

Οι επενδυτές

Στους επενδυτές που έχουν πάρει το «πράσινο» φως, αλλά ακόμη βρίσκονται σε αναμονή έως ότου ανοίξουν οι προσφορές,  περιλαμβάνονται  τρία έργα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (δύο μονάδες 20 MW και 40 MW της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” σε Αρκαδία και Φωκίδα και μία του Ήρωνα 12 MW στη Βοιωτία),  ένα του ομίλου Κοπελούζου στην Αχαΐα των 50 MW (από την εταιρεία «Εφαρμογές Πυριτίου») και τρία του ομίλου  Βαρδινογιάννη μέσω των εταιρειών  MS Viotia, MS Fokida, MS Florina, συνολικής ισχύος περίπου 70 MW.

Επίσης, τη λίστα συμπληρώνουν μονάδες συσσωρευτών,  των 50 ΜW στη Χαλκιδική της Enel (για πρώτη φορά σε διαγωνισμό μετά την εξαγορά του 50% της εταιρείας από τη Macquarie) και των 50 MW στη Βοιωτία της γαλλικής EDF  (μέσω της «Ηλιόθεμα Ενεργειακή»). Ακόμη, έχουν προκριθεί η γερμανική Aquitos SolarFarm με δύο έργα σε Κορινθία και Βοιωτία συνολικής ισχύος περίπου 70 MW, η  «Αλάσια Αναπτυξιακή» της εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηιωάννου με δύο έργα περίπου 70 MW,  η γερμανο-ολλανδικών συμφερόντων «Greencells Energy Hellas» με 50 MW στο Κιλκίς,  η γερμανική Aquitos Solar Farm με δύο έργα συνολικής ισχύος περίπου 70 MW, η γαλλική AKUO Energy μέσω της «Argyromylos Storage» με 50 MW στη Λάρισα,  η «X. Ρόκας» με δύο έργα περίπου 70 MW, όπως και η «Γ. Ρόκας» (μέσω  της DCN Μετόχι), η «Καράτζης ΑΕ» με 50 MW κ.ά.

Τα έργα που τελικά θα επιλεγούν θα  «κλειδώσουν» λειτουργική ενίσχυση, στη βάση των προσφορών που έχουν ήδη υποβάλλει κατά την ανταγωνιστική διαδικασία. Ουσιαστικά θα επιλεγούν όσοι επενδυτές έχουν ζητήσει τις χαμηλότερες «ταρίφες», οι  οποίοι θα  λάβουν και επενδυτική ενίσχυση, ύψους 100.000 ευρώ ανά MW (αντί 200.000 ευρώ που δικαιούνται όσοι είχαν προκριθεί κατά τον πρώτο διαγωνισμό έργων αποθήκευσης που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο).

Τα κονδύλια για έργα αποθήκευσης ισχύος μεγαλύτερης των 1.000 MW, τα οποία θα προκριθούν μέσω των τριών διαγωνισμών _ του πρώτου   που έχει ολοκληρωθεί , του τρέχοντος και του τρίτου που θα διεξαχθεί   έως τις 31 Μαρτίου  _ θα καλυφθούν με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία θα μπορούν να συμμετέχουν εκτός από έργα που χωροθετούνται στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της χώρας (Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία) όπως αρχικά προβλεπόταν,  και μονάδες σε άλλες περιοχές οι οποίες θα καθοριστούν μετά από σχετική μελέτη που διεξάγει ο Διαχειριστής του Συστήματος και θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ.

Ο πρώτος διαγωνισμός φωτοβολταϊκών με μονάδες αποθήκευσης

Επίσης, εντός Μαρτίου  αναμένεται να ξεκινήσει και ο πρώτος διαγωνισμός   φωτοβολταϊκών έργων με μπαταρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες  για την αρχική ανταγωνιστική διαδικασία η προσφερόμενη ισχύς θα οριστεί περίπου στα 200 MW. Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι να κινητοποιήσει τους επενδυτές _ με κίνητρο το εγγυημένο έσοδο που θα κατοχυρώνουν μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών για την παραγόμενη ενέργεια _ προκειμένου να προσθέσουν μπαταρίες σε ώριμα έργα, τα οποία έχουν πάρει όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο. Από τους νέους διαγωνισμούς εκτιμάται ότι σε βάθος τριετίας θα εξασφαλίσουν «ταρίφα» έργα περίπου 2 GW (γιγαβάτ).

Η χωρητικότητα των δικτύων

Το ζητούμενο για το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η αύξηση της χωρητικότητας των ηλεκτρικών δικτύων, μέσω της ανάπτυξης και  εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ώστε να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα απορρόφησης «πράσινης» ενέργειας.   Οι διαγωνισμοί για το σχήμα «αποθήκευση πίσω από τον μετρητή» σχεδιάζεται να προχωρήσουν με μεγαλύτερο «κόφτη» από ότι ισχύει σήμερα στην παραγωγή ενέργειας. Το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί και η σχετική ρύθμιση που θα επιβάλλει σε όσα έργα προκρίνονται στους νέους διαγωνισμούς περιορισμούς στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας επιπλέον αυτών που ισχύουν σήμερα και υποχρέωση προσθήκης σταθμού αποθήκευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»