Σας το έχω πει κατ΄ επανάληψη, οι ανατιμήσεις – χωρίς κανένα απρόοπτο, να εξηγούμαστε! – μήνα με τον μήνα θα περιορίζονται, αλλά…. Αλλά η ακρίβεια θα παραμένει πανίσχυρη! Η Circana (η πρώην Iri) έδωσε στη δημοσιότητα το πανόραμα της αγοράς των καταναλωτικών προϊόντων στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023.
Μειώνεται
Προκύπτουν πολλά – θα τα διαβάσετε λεπτομερώς σε άλλη στήλη – μεταξύ αυτών όμως το πιο σημαντικό είναι πως οι ανατιμήσεις ανήλθαν στο σύνολο του έτους στο 6,6%. Από τον περασμένο Οκτώβριο βαίνουν συνεχώς μειούμενες! Και να σας επισημάνω ότι το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο «έτρεχε» και το περιώνυμο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης «πρωτοβουλία για μόνιμη μείωση τιμών κατά 5%» σε περίπου 1.300 προϊόντα.
Αυξήθηκε!
Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως τελικά η μείωση του όγκου των πωλήσεων που παρατηρήθηκε στους πρώτους μήνες των πωλήσεων από το καλοκαίρι και μετά «γύρισε». Και στο 12μηνο του 2023 ο όγκος των πωλήσεων έκλεισε με αύξηση 2,5%. Πρόκειται για άθλο.
Προσφορές
Βασικός παράγοντας σ΄ αυτή την εξέλιξη είναι οι μεγάλες και συνεχείς προσφορές των επιχειρήσεων. Οι οποίες στους πρώτους μήνες του 2023 έκαναν υψηλές ανατιμήσεις, σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους τους γιατί φοβήθηκαν το απρόβλεπτο της χρονιάς και μόλις διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές τους, τους «βομβάρδισαν» με προσφορές από 20% ως 40%. Το ένα στα τέσσερα προϊόντα πωλείται με προσφορά! Ετσι «γύρισε» η κατάσταση.
Και μετά;
Ο τζίρος της αγοράς αυξήθηκε κατά 9,3% και τα προϊόντα της ιδιωτικής ετικέτας ανήλθαν στο 26,3% της αγοράς στο σύνολο των πωλήσεων από το 25,8% το 2022, έχοντας ρυθμό ανάπτυξης 11,3%. Τώρα βέβαια το μεγάλο στοίχημα είναι τι εικόνα θα εμφανιστεί στο επίπεδο των τιμών στην αγορά μετά από την 1η Μαρτίου, που θα έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο πακέτο μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης….
—
Οι επενδύσεις
Το μεγάλο ζητούμενο στη χώρα είναι οι επενδύσεις.
Και ιδίως στην Ελλάδα το momentum μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και μετά από τη λήψη πολιτικών αποφάσεων για τη δρομολόγηση μακρόπνοων projects που δίνουν και θέσεις εργασίας και προσφέρουν στην οικονομία και υπεραξίες, είναι μοναδικό.
Ωστόσο, ενώ όλα τα παραπάνω βαίνουν καλώς, εντούτοις ο δαίμων των δικαστικών προσφυγών εμφανίζεται και μπλοκάρει τα πάντα…
Θα σας πω λοιπόν, πού χτύπησε πάλι αυτός ο δαίμων…
Οι έρευνες υδρογονανθράκων
Ένα στρατηγικής σημασίας επενδυτικό πρόγραμμα είναι κι αυτό της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Τον Νοέμβριο του 2022 ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει επίσημα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχυνθούν οι έρευνες στις περιοχές όπου είχαν παραχωρηθεί τα δικαιώματα για τις έρευνες και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Και πράγματι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν.
Έτσι, λοιπόν, πριν από περίπου ενάμισι χρόνο πραγματοποιήθηκαν επτά σεισμικές έρευνες από τους επενδυτές στα πέντε θαλάσσια blocks.
Τα Ιωάννινα
Το πιο ώριμο, όμως, block είναι η χερσαία παραχώρηση στα Ιωάννινα στο δήμο Ζίτσας.
Πρόσφατα πριν από λίγους μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) εκδίδοντας και τη σχετική απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης.
Οι επενδυτές της Energean άφησαν πίσω τους τα πέτρινα δύο χρόνια κατά τα οποία είχαν προσφύγει τοπικοί φορείς στα δικαστήρια για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών και πλέον ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν τις προεργασίες και τον προγραμματισμό για την εξεύρεση γεωτρύπανου.
Έχοντας βέβαια λάβει και το θετικό σινιάλο της κυβέρνησης.
Οι περιβαλλοντικοί όροι
Σημειωτέον ότι στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης της ΣΜΠΕ όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς και οι αρχές σε όλα τα επίπεδα είχαν γνωμοδοτήσει θετικά:
Η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ζίτσας, η Κοινότητα Αγ. Χριστοφόρου όπου πρόκειται να γίνει η γεώτρηση, όλοι οι τεχνικοί φορείς που εμπλέκονται στο έργο, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας και όλες οι αρμόδιες διευθύνσεις που πρέπει να εκφέρουν γνώμη: Δασαρχείο Ιωαννίνων, Γενική Διεύθυνση Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, Διεύθυνση Υδάτων Ηπείρου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Οι προσφυγές
Κι όμως… Μαθαίνω ότι πριν από δύο με τρεις εβδομάδες κάποιοι είδαν περιβαλλοντική επιβάρυνση να έρχεται…
Πρόκειται για 30 κατοίκους και 18 κοινωνικούς φορείς – οι τελευταίοι συγκροτήθηκαν από τους 30 κατοίκους (!) – οι οποίες και προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων).
Λέγεται, πώς από πίσω τους βρίσκεται μία περιβαλλοντική οργάνωση, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία.
Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης όπως και η απουσία ειδικών δικαστικών τμημάτων για την εκδίκαση τέτοιων προσφυγών που αφορούν σε επενδύσεις προκαλούν τεράστιες καθυστερήσεις ή και ακόμη τινάζουν ολόκληρα επενδυτικά σχέδια στον αέρα…
Μήπως τώρα που είναι σε εξέλιξη η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη να δουν στην κυβέρνηση πιο σοβαρά το θέμα των δικαστικών περιπετειών των επενδυτικών σχεδίων και να ακούσουν την αγορά…;
—
Η Mytilineos
Να κλείσω, όμως, και με κάποια ευχάριστα νέα.
Και να σας πω για μία απόφαση από μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο. Ο λόγος για τη Mytilineos.
Είναι γνωστό πως η εταιρεία έχει ισχυρό brand και αυτό δείχνει άλλωστε και η πολυεθνική της δραστηριότητα.
Το μπόνους
Έχει, όμως, δυνατή φήμη κι ως καλού εργοδότη. Έμαθα λοιπόν, από καλή πηγή, ότι για το 2023 κατέβαλε έναν επιπλέον μισθό στους εργαζόμενούς της. Μου είπαν μάλιστα ότι το μπόνους δόθηκε σε 4.340 εργαζόμενους της, οι οποίοι βρίσκονται σε περίπου 30 χώρες.
Και με τον πληθωρισμό στα ύψη, ήταν σίγουρα ουσιαστική κίνηση, από μια εταιρεία που ναι μεν έχει υψηλή κερδοφορία την ίδια στιγμή όμως έχει υψηλό maintenance, φόρους και φυσικά μέρισμα να δώσει στους μετόχους της, δεν ξεχνά όμως τους ανθρώπους της.
Latest News
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια