
Κάτω από την πίεση των μπλόκων και την απόφαση των αγροτών να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, οριστικοποιήθηκε τελικά το ραντεβού του συντονιστικού των μπλόκων απ’ όλη τη χώρα με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τον πρώτο λόγο, όπως όλα δείχνουν, τον έχουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι θα φέρουν στη συνάντηση και τις αποφάσεις της πιο μαζικής των τελευταίων δεκαετιών πανελλαδικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ’ όλα τα μπλόκα της χώρας. Αυτό ακριβώς το ενωτικό και αγωνιστικό κλίμα των αγροτών, οι οποίοι έχουν στο πλευρό τους μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, εκτιμάται ότι φέρει και μία πίεση προς την κυβέρνηση, την οποία είχε χρόνια να δεχθεί από το αγροτικό κίνημα.
Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες
Μέχρι στιγμής οι κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων μπορεί να διατηρούν ένα «συμβολικό» χαρακτήρα, με παραταγμένα τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς, συμβολικούς αποκλεισμούς κομβικών σημείων και συγκεντρώσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναστραφεί το κλίμα και δεν θα σκληρύνουν την στάση τους.
Και αυτό γιατί ακόμα και μετά τα πυροσβεστικά μέτρα, που εξήγγειλε προ ημερών ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα «ψίχουλα» ως «ουσιαστική στήριξη», το κύμα της οργής των αγροτών δεν καταλάγιασε. Αντιθέτως, όλη μέρα βρίσκονται επί ποδός και στη θέση τους, δηλώνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν βήμα πίσω, καθώς παραμένουν άλυτα τα συσσωρευμένα προβλήματα, που τους βγάζουν εκτός παραγωγής και εκτός ζωής.
Γι’ αυτό ακριβώς οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι παραμένουν στα πόστα τους, ενισχύοντας τα μπλόκα, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση ως απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία με πρόσχημα το «δημοσιονομικό κόστος», μέχρι στιγμής δεν ικανοποιεί το σύνολο των αιτημάτων που διεκδικούν.
Πάντως, τα περί εξάντλησης των δημοσιονομικών περιθωρίων επαναλαμβάνει μέσω του εκπροσώπου Π. Μαρινάκη, η κυβέρνηση. Αυτό που κατά πάσα πιθανότατα φαίνεται να βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση είναι περισσότερο παρεμβάσεις, όπως ο τρόπος επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, οι παράνομες ελληνοποιήσεις, καθώς και τα προβλήματα µε την ΚΑΠ.

«Όσο νηστικοί κι αν είμαστε, δεν πρόκειται να αρκεστούμε στα ψίχουλα»
«Βγήκαμε με τα τρακτέρ στους δρόμους επειδή αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου, επισημαίνοντας ότι οι ολοκληρωτικές καταστροφές στην παραγωγή από τις πλημμύρες, τους έχουν αφήσει χωρίς εισόδημα, ενώ ζουν με την αγωνία αν και πότε θα μπορέσουν ξανά να παράγουν.
Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι παραμένουν και συνεχώς μεγαλώνουν τα προβλήματα που σχετίζονται με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ. «Η κυβέρνηση, ενώ στα λόγια αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων μας και το δίκαιο των αιτημάτων μας, στην πράξη δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να μας βοηθήσει. Υπόσχεται μερικά ψίχουλα για να μας κοροϊδέψει και να φύγουμε από τα μπλόκα. Όμως, όσο νηστικοί κι αν είμαστε, δεν πρόκειται να αρκεστούμε στα ψίχουλα. Δεν ζητάμε πολλά, αλλά τα άκρως αναγκαία για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου.
Τα 9 σημεία αιχμής
Τα εννέα σημεία αιχμής, που αποτελούν τα βασικά αιτήματα των αγροτών, όπως αυτά προέκυψαν από την μαζικότατη πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας, που έγινε στη Νίκαια και εστάλησαν στον πρωθυπουργό, αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την μη εφαρμογή και επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, αλλαγή του του κανονισμού του ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, τιμές στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
Συγκεκριμένα, τα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων της χώρας περιλαμβάνουν:
– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
– Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
– Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
– Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ.
– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της xώρας.
Για τη Θεσσαλία
Παράλληλα, η επιστολή των αγροτών περιλαμβάνει και ένα ξεχωριστό πλαίσιο αιτημάτων, το οποίο αφορά τη Θεσσαλία και στα οποία ζητούν:
– Χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
– Αποζημιώσεις των πλημμυρισμένων εκτάσεων καθώς και των κτημάτων, που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
– Να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
– Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
-Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
– Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
– Άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
– Αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.


Latest News

Κέλλας: Προωθούμε κοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
«Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Σταμενίτης: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βιετνάμ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι εξετάστηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη με την Πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong

Η τελική κατάταξη δικαιούχων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Η παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αφορά 4.479 στρέμματα με αμπέλι σε όλη τη χώρα– Δείτε όλους τους δικαιούχους
![Δασμοί Τραμπ: Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/agrotis_1505-600x391.jpg)
Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]
Οι δασμοί Τραμπ το 2018 έφερε απώλειες στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ περίπου 27 δισ. δολάρια, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ