
Η 11η Φεβρουαρίου αποτελεί ιδανική ευκαιρία να θυμηθούμε τις προσπάθειες της ΕΕ να στηρίξει τις γυναίκες και τα κορίτσια που φιλοδοξούν να κατακτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM). Φέτος, με τις ευρωπαϊκές εκλογές στον ορίζοντα, η Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Kορίτσια στην Eπιστήμη και οι προσπάθειές μας για τη δημιουργία μιας Ένωσης ισότητας αποκτούν ιδιαίτερο νόημα.
Στην ΕΕ, το 41% των επιστημόνων και μηχανικών είναι γυναίκες. Ωστόσο, η εικόνα αυτή αλλάζει αν εξετάσουμε το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων γυναικών στις θετικές επιστήμες, τη μηχανική, τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών. Το ποσοστό αυτό μόλις που υπερβαίνει το 25%. Το συμπέρασμα είναι σαφές: χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερες γυναίκες στις θετικές επιστήμες.
Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τις πολυάριθμες συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα που έχει ήδη λάβει η ΕΕ όχι μόνο για την ενίσχυση της διάστασης του φύλου στην έρευνα και την καινοτομία, αλλά και την υποστήριξη και την πλαισίωση των γυναικών στους τομείς STEM.
Με το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2021-2027 ενισχύσαμε τις ενέργειές μας για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στην έρευνα και την καινοτομία. Για να λάβουν χρηματοδότηση οι δημόσιοι φορείς, οι ερευνητικοί οργανισμοί και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να διαθέτουν σχέδιο για την ισότητα των φύλων. Τα σχέδια αυτά αποτελούν το βασικό μας μέσο για τη δημιουργία δίκαιων, συμπεριληπτικών και ασφαλών χώρων εργασίας και για την επίτευξη βιώσιμων θεσμικών αλλαγών σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, τα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ πρέπει να ενσωματώνουν τη διάσταση του φύλου, ώστε να ωφελούν όλους τους πολίτες της ΕΕ.
Μέσω προγραμμάτων όπως οι Δράσεις Marie Skłodowska-Curie, θέτουμε υψηλά πρότυπα για την κατάρτιση όσων ασχολούνται με την έρευνα και για την προώθηση των ίσων ευκαιριών στην ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι μόνο. Τα μέτρα του εν λόγω προγράμματος για την ισότητα των φύλων αποδίδουν καρπούς, καθώς οι ερευνήτριες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 42 % των δικαιούχων σε όλα τα επίπεδα σταδιοδρομίας και το 46 % των υποψήφιων διδακτόρων.
Τι κάνουμε όμως για να βελτιώσουμε την εκπροσώπηση των γυναικών και των κοριτσιών ειδικά στους τομείς STEM; H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφαρμόζει συγκεκριμένες πολιτικές και έχει παρουσιάσει σειρά πρωτοβουλιών. Για παράδειγμα, συνεργαζόμαστε με πανεπιστήμια και ενδιαφερόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την καινοτομία, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές οι σπουδές και οι σταδιοδρομίες στους τομείς STEM, με τη συμπερίληψη των τεχνών και των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών επιστημών [η λεγόμενη προσέγγιση STE(A)M].
Καθοριστικής σημασίας στις προσπάθειες αυτές είναι η καλλιέργεια φιλοπερίεργου πνεύματος και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα νεαρά κορίτσια, ώστε να ανακαλύψουν τους τομείς STEM. Αυτή είναι η βάση του προγράμματος Girls Go Circular (συμμετοχή των κοριτσιών στην κυκλική οικονομία). Από το 2020 που ξεκίνησε, το πρόγραμμα έχει βοηθήσει πάνω από 32.000 κορίτσια σε 23 χώρες να αποκτήσουν ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες. Έως το 2030 το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στις 27 χώρες της ΕΕ και θα ήθελα να ενθαρρύνω όλα τα κορίτσια να ανακαλύψουν τι μπορεί να τους προσφέρει.
Παράλληλα, επιβραβεύουμε την επιτυχία. Φέτος θα γιορτάσουμε τα εξαιρετικά αποτελέσματα που πέτυχαν οι ευρωπαϊκοί ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί οργανισμοί με τη δεύτερη απονομή του βραβείου της ΕΕ για τους πρωταθλητές και τις πρωταθλήτριες της ισότητας των φύλων.
Και συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις γυναίκες που καινοτομούν και διακρίνονται. Το βραβείο καινοτόμων γυναικών της ΕΕ θα απονεμηθεί για 10η χρονιά στις 18 Μαρτίου στο πλαίσιο της της Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας. Το εν λόγω βραβείο προβάλλει τις γυναίκες που μετατρέπουν ρηξικέλευθες ιδέες σε απτά αποτελέσματα. Ελπίζω να αποτελέσει πηγή έμπνευσης ώστε περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την καινοτομία στο μέλλον.
Μόνον αν αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες πτυχές της ισότητας, της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης των φύλων, η έρευνα και η καινοτομία θα μπορέσουν να απαντήσουν στις προκλήσεις που μας αφορούν όλους και όλες.
Της Ιλιάνα Ιβάνοβα, Ευρωπαίας Επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας