![Πυρά ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση – «Εγκλωβισμένη στη λογική του «δεδομένου συμμάχου» των ΗΠΑ»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/40234961.jpg)
Κριτική στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της κυβέρνησης ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι «η διεξαγωγή του 5ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ, μια πρωτοβουλία που καθιερώθηκε το Δεκέμβριο του 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κατώτερη των περιστάσεων, εγκλωβισμένη στη στρατηγική επιλογή της περί «προκεχωρημένου φυλακίου» της Δύσης».
ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση «Ανανέωση» με θετικές ατζέντες
Ακολούθως εξηγεί ότι «αντί για την πολυπεπίπεδη προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε αμοιβαία επωφελή βάση, όπως ήταν ο στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα, η νυν κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στη λογική του «δεδομένου συμμάχου», αναλαμβάνοντας ευθύνες εκτός διεθνών οργανισμών και παραβιάζοντας την πάγια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδος. Οι συγχαρητήριες αναφορές του Αμερικάνου ΥΠΕΞ για την συμμετοχή μας στην επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά θάλασσα και την στάση της κυβέρνησης μονομερώς υπέρ του Ισραήλ, είναι χαρακτηριστικές».
Τι αναφέρει στην ανακοίνωση του
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθαρίζει: «Πρώτον, ως προς τα ζητήματα εξοπλιστικών, αναμένει άμεση ενημέρωση εάν υπάρχουν και ποιοι είναι, οι όροι για προμήθεια της Τουρκίας με F-16.
Δεύτερον, αναμένει άμεση ενημέρωση για πληροφορίες περί αποστολής πυρομαχικών σε Ουκρανία μέσω Βουλγαρίας και για οποιαδήποτε σχετική συζήτηση με τις ΗΠΑ όπως καταγράφεται στην επιστολή Μπλίνκεν για τα F35. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιτίθεται στην πολιτική Μητσοτάκη που οδηγεί στην πρώτη γραμμή της στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας στο Ουκρανικό και δεν θα αποδεχτεί αποδυνάμωση της ελληνικής άμυνας ειδικά στα νησιά.
Τρίτον, κριτήριο για την εξοπλιστική πολιτική της Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι πρέπει να είναι η προστασία της εθνικής κυριαρχίας και όχι η «υπέρ το δέον τήρηση της δέσμευσής της στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Ουαλίας με άνω του 3,5% του ΑΕΠ» για την οποία οι ΗΠΑ εξήραν την Ελλάδα».
Κλείνοντας, ζητά από τον Κυρ. Μητσοτάκη «να ξεκαθαρίσει άμεσα κατά ποσό λαμβάνει υπ΄όψιν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας ή εάν θυσιάζονται και αυτές στον βωμό του «δεδομένου συμμάχου»».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΤΑΔ: Εσοδα 68,8 εκατ. ευρώ το 2024 – Τα πέντε project για φέτος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/etad-600x400.jpg)
ΕΤΑΔ: Εσοδα 68,8 εκατ. ευρώ το 2024 – Τα πέντε project για φέτος
H βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της ΕΤΑΔ, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά θετικά και από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς μέσω της Έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα
![Πολιτική: Η προεδρική κάλπη, η πρόταση μομφής και τα Τέμπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/vouli-600x400.jpg)
Πολιτική: Η προεδρική κάλπη, η πρόταση μομφής και τα Τέμπη
Μπορεί το κεφάλαιο «προεδρικές εκλογές» να κλείνει, εντούτοις η υπόθεση των Τεμπών θα συνεχίσει να ορίζει τα πεδία της πολιτικής σύγκρουσης και την τακτική των κομμάτων
![Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται – Οι δονήσεις συγκρίνονται με αυτές ενός έτους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται στις Κυκλάδες – Οι δονήσεις συγκρίνονται με αυτές ενός έτους
Συνεχίζονται χωρίς σταματημό οι σεισμοί στις Κυκλάδες – Και η Αμοργός τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – «Έχει παραμορφωθεί η Καλντέρα»
![Τραμπ: Θα ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/putin-trump-600x370.jpg)
Τραμπ: Θα ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Τραμπ είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την οποία ζητάει το Κίεβο, αλλά είναι κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα, δεν θα ήταν «ρεαλιστική»
![Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και καταιγίδες την Πέμπτη – Βροχές και στην Αττική](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/TSF_1_KAIROS-4-600x398.jpg)
Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και καταιγίδες την Πέμπτη
Χειμωνιάτικος ο καιρός και την Πέμπτη με βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας
![Γαλλία: Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_france_elections11-600x352.png)
Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως στη Γαλλία
Την καθιέρωση μιας «διατροφικής κοινωνικής ασφάλισης» για όλους τους πολίτες προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι
![Τραπεζοϋπάλληλοι: Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/otoe.jpg)
Πρώτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες για τη συλλογική σύμβαση - Τι συζήτησαν
Αυξήσεις και βελτίωση εργασιακών δικαιωμάτων ζητούν οι τραπεζοϋπάλληλοι - Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις με τις τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ
![Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump_putin-600x387.jpg)
Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
Τι αναφέρει το Reuters για την επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Πολύκαστρο: Εκτροχιασμός εμπορικού τρένου – Κλειστή για δύο μήνες θα μείνει η γραμμή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/treno.jpg)
Εκτροχιάστηκε εμπορικό τρένο στο Πολύκαστρο – Κλειστή για δύο μήνες η γραμμή
Δεν κινδύνευσε το προσωπικό της αμαξοστοιχίας, ανέφερε η Hellenic Train – Κλειστή η γραμμή έως και δύο μήνες, για να αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε τον εκτροχιασμό στο Πολύκαστρο