![Έλενα Ράπτη: Σημαντική αύξηση στην τουριστική κίνηση της Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/1-3.jpg)
Σημαντική αύξηση, συγκριτικά με το 2022, παρουσίασαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ενώ άνοιξε πιο νωρίς φέτος η σαιζόν για την κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη και οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές για το 2024.
Τις ανακοινώσεις έκανε η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη σε διαδικτυακή παρέμβασή της σε ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) στο πλαίσιο του 32ου επιχειρηματικού και οικονομικού πολυσυνεδρίου «Money Show» που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Εξαιρετική η τουριστική περίοδος και το 2024, προβλέπει ο K. Σκρέκας
Η κ. Ράπτη ανέφερε ότι το πρώτο 11μηνο του 2023, από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας μας, σε ποσοστό 14,5% που μεταφράζεται σε 20 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο οι αφίξεις στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 17,3% (32 εκατ. ταξιδιώτες). Παράλληλα, έκανε μνεία στη νέα στρατηγική που έχει επιλέξει το υπουργείο Τουρισμού, με λεπτομερές σχέδιο δράσης, με συγκεκριμένους στόχους, όπως η βιωσιμότητα των προορισμών, η προώθηση τους, το οποίο θα επιτευχθεί μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα, όλο τον χρόνο.
«Στόχος μας όμως, είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία, ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ιδιωτική πρωτοβουλία» υπογράμμισε.
Συνεργασίες
Μιλώντας στην ημερίδα ο γραμματέας της ΠΕΔΚΜ, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Διαδημοτικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, εκτίμησε ότι οι δήμοι μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικά, αρκεί, όπως είπε, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν συνέργειες και να έχουν ένα στρατηγικό σχεδιασμό. Τους Οργανισμούς Διαχείρισης των τουριστικών προορισμών (DMOs), παρουσίασε στην Ημερίδα ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Αλέξανδρος Θάνος ενώ στους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τουριστικές δράσεις αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού Μύρων Φλουρής.
«Θα βρούμε τρόπο για να αυξήσουμε το διάστημα του τουρισμού, αλλά για να γίνει αυτό όμως χρειάζονται εργαλεία και συνέργειες από τους δήμους και την περιφέρεια» σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σαντορίνη: Σύσκεψη Κεφαλογιάννη με τους τουριστικούς φορείς για το νησί – Τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Το μήνυμα Κεφαλογιάννη για τη Σαντορίνη στη σύσκεψη με τουριστικούς φορείς
Στο επίκεντρο τα μέτρα για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στη Σαντορίνη
![Ξενοδοχεία: Πόσο συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία – Η Σαντορίνη… αντιστέκεται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/XEE-600x395.jpg)
Πόσα προσφέρουν τα ξενοδοχεία στα κρατικά ταμεία - Ανθεκτική η Σαντορίνη [γραφήματα]
Τι έδειξε έρευνα του ΙΤΕΠ για τα ξενοδοχεία και την συμβολή τους στην ελληνική οικονομία - Καμία ακύρωση στη Σαντορίνη παρά το σεισμικό φαινόμενο
![Αεροδρόμια: Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους ξένους τουρίστες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/el.venizelos_aerodromio_680562846-1-600x386.jpg)
Τα ελληνικά αεροδρόμια που απογείωσαν οι ξένοι τουρίστες [γράφημα]
Η νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει αναλυτικά top αεροδρόμια της χώρας και τις κύριες αγορές τουρισμού το 2024
![Σαντορίνη: Χωρίς ακυρώσεις οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santo-600x407.jpeg)
Το αισιόδοξο μήνυμα για τη Σαντορίνη - Αμείωτη η ροή των κρατήσεων στα ξενοδοχεία
«Καμία ακύρωση από τους τουρίστες στη Σαντορίνη, συνεχίζονται οι κρατήσεις» λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων
![Τουρισμός: Ιούλιος, ο «καλύτερος» μήνας του 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/tourismos-600x401.jpg)
Νέο ρεκόρ στον τουρισμό - Ποιος ήταν ο «καλύτερος» μήνας το 2024 [γράφημα]
Η αύξηση των αφίξεων αεροπορικώς επιβεβαιώνει την δυναμική που έχει ο ελληνικός τουρισμός
![Σαντορίνη: Πόσο μπορούν να πλήξουν τα Ρίχτερ τα τουριστικά έσοδα της χώρας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_toyrist_ESODA_EXO-600x352.png)
Η Σαντορίνη σείεται - Τα Ρίχτερ στα τουριστικά έσοδα της χώρας [γράφημα]
Η Σαντορίνη δίνει το 4% των τουριστικών εσόδων της χώρας – Η πρώτη εκτίμηση σε ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από τους σεισμούς
![Τουρισμός: Στα 29,3 εκατ. οι διεθνείς αφίξεις του 2024 – Οι top5 κύριες αγορές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/touris-600x400.jpg)
Πόσοι τουρίστες ήρθαν πέρυσι - Το top5 των χωρών που «ψήφισαν» Ελλάδα [γράφημα]
Με εντυπωσιακούς ρυθμούς κινήθηκε ο τουρισμός πέρυσι - Τι δείχνει μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τις «Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: 2023-2024»
![Σεισμοί στη Σαντορίνη: Πλήγμα στον τουρισμό, στρίβει για Χανιά το πρώτο κρουαζιερόπλοιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/viking-star-600x400.jpg)
Χτύπημα στον τουρισμό της Σαντορίνης – Αλλάζει ρότα το πρώτο κρουαζιερόπλοιο
Οι σεισμοί στη Σαντορίνη αναγκάζουν το VIKING STAR σε αλλαγή πλεύσης – Το νέο στοίχημα για τον τουρισμό, οι επισκέπτες για το Πάσχα
![Τουρισμός: Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Αθήνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_xenodoxoi_proedroi-600x352.png)
Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Αθήνας
Ο Παναγιώτης Αλμυράντης, Chief Growth & Commercial Officer Ella Resorts, ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Συλλόγου
![Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Αυξημένη κατά 14,5% η κίνηση τον Ιανουάριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/aerodromio-eleftherios-venizelos-11-12-2019-2-768x572-1-600x447.jpg)
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Αυξημένη κατά 14,5% η κίνηση τον Ιανουάριο
Η συνολική επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στους 1.834.668 επιβάτες έναντι 1.602.002 επιβατών το Ιανουάριο του 2024