Πηγές:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

  1. Εκτιμήσεις για την Ελληνική Οικονομία

Η Oxford Economics στην έκθεσή της για την οικονομία της Ευρωζώνης (Eurozone: December’s industrial output disappoints as expected – 7/2/2024), σημειώνει ότι τον Δεκέμβριο, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης συνέχισε την πτωτική της τάση, εξαιρουμένων των κατασκευών, για έβδομο συνεχή μήνα. Η έκθεση υπογραμμίζει μείωση 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τους τομείς των κατασκευών και των χημικών να αντιμετωπίζουν τις πιο σημαντικές μειώσεις. Παρά την αξιοσημείωτη αύξηση στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι συνολικές επιδόσεις σε όλους τους κύριους βιομηχανικούς τομείς ήταν απογοητευτικές. Ομοίως, η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας σημείωσε πτώση, μειωμένη κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, με μια ευρεία μείωση σε όλες τις κύριες βιομηχανικές ομάδες, εκτός από τα ενδιάμεσα αγαθά. Η τάση αυτή υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο βιομηχανικός τομέας της Ευρωζώνης, με τις δύο χώρες να αντανακλούν ευρύτερες οικονομικές πιέσεις.

Επιπλέον, ο τομέας λιανικού εμπορίου της Ιταλίας αντιμετώπισε πλήγματα, με τις λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου να μειώνονται κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για συνεχή ανάπτυξη. Η μείωση αυτή ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη τάση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, όπου οι περισσότερες οικονομίες ανέφεραν μείωση των λιανικών πωλήσεων κατά την ίδια περίοδο. Η συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων της Ιταλίας, παρά την ελαφρά αύξηση σε ετήσια βάση, υποδηλώνει τον διαφοροποιημένο αντίκτυπο της κρίσης του κόστους ζωής, που επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τα καταναλωτικά πρότυπα σε διάφορους τομείς. Η συνολική πτώση των λιανικών πωλήσεων στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, ιδίως η απότομη πτώση της Γερμανίας, καταδεικνύει περαιτέρω τις εκτεταμένες οικονομικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών, επιδεινώθηκε τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας μείωση 1,6% σε μηνιαία βάση και 3,1% σε ετήσια βάση. Αυτή η συνεχιζόμενη πτώση, η έβδομη κατά σειρά, αναμενόταν λόγω των προηγούμενων χαμηλότερων του αναμενόμενου στοιχείων για τον κύκλο εργασιών της βιομηχανίας, ωστόσο η έκταση της πτώσης δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για τις προοπτικές της βιομηχανίας. Οι σημαντικές μειώσεις στις κατασκευές και στη χημική βιομηχανία ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτες, παρά τη μικρή βελτίωση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωζώνης δείχνει μια συνεπή ύφεση σε όλες τις μεγάλες βιομηχανικές ομάδες, με τα καταναλωτικά αγαθά, τα ενδιάμεσα αγαθά και τα κεφαλαιουχικά αγαθά να παρουσιάζουν μείωση, υπογραμμίζοντας τη διάχυτη φύση της βιομηχανικής επιβράδυνσης.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Παράγοντες όπως η ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, και η ανάκαμψη στον κύκλο των αποθεμάτων και στην παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να συμβάλουν στο να ξεφύγει η ευρωπαϊκή οικονομία από τις χαμηλές της επιδόσεις, στις αρχές του 2024. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές υποδηλώνουν ήπια μεγέθυνση για την Ευρωζώνη, με προσδοκίες για συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,5% σε ετήσια βάση το 2024 πριν από σταδιακή ανάκαμψη. Αυτές οι εκτιμήσεις της Oxford Economics υπογραμμίζουν την πολύπλοκη αλληλεπίδραση των οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την πορεία της Ευρωζώνης προς την ανάκαμψη εν μέσω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο.

Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
PODCAST Economics & Business TALKS – Γιώργος Μπάλτας: Marketing και επιχειρείν | Τα Social επηρεάζουν τις τιμές στην αγορά
Economics & Business Talks |

Γιώργος Μπάλτας: Πώς το διαδίκτυο και τα social media επηρεάζουν τις τιμές στην αγορά

Ο Γιώργος Μπάλτας είναι καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Warwick της Αγγλίας.