Η ισχυρή ζήτηση ξένων κεφαλαίων για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, η επαναδραστηριοποίηση μετά και τη 10ετή κρίση χρέους κορυφαίων «επενδυτικών σπιτιών» όπως οι Capital Group, Fidelity, BlackRock, Lazard, Wellington, Pictet κ.ά., το θετικό επενδυτικό story της Ελλάδας που στηρίζεται στο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον παράλληλα με την υπεραπόδοση της οικονομίας, ο καθαρός πολιτικός ορίζοντας, οι ελκυστικές αποτιμήσεις και η επικείμενη έναρξη των διαδικασιών για την αναβάθμιση από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά στηρίζουν την ανοδική κίνηση του χρηματιστηρίου της Αθήνας που παραμένει στις λίστες των αγορών με τις τοπ αποδόσεις παγκοσμίως.

Bloomberg για Ελ. Βενιζέλος: Η μεγαλύτερη IPO στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, λέει το Bloomberg

Αποδόσεις

Είναι χαρακτηριστικό πως ύστερα από κέρδη 39,08% το 2023, χρονιά κατά την οποία οι ελληνικές μετοχές κέρδισαν 22 δισ. ευρώ σημειώνοντας την 3η καλύτερη απόδοση παγκοσμίως, απόρροια και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, και το πρώτο διάστημα του 2024, με κέρδη 8,5% περίπου (+17% οι τράπεζες) και αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών κατά 9,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ (σήμερα κινείται στα 2,8 δισ. ευρώ) αφορούσαν την κεφαλαιοποίηση του «Ελ. Βενιζέλος», η εγχώρια αγορά μετοχών βρίσκεται στην 4η θέση από πλευράς απόδοσης (σε τοπικό νόμισμα) παγκοσμίως, πίσω όμως από πληθωριστικές αγορές (όπως και το 2023) της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Με βάση επίσης τους δείκτες Morgan Stanley Capital International (MSCI), εκπεφρασμένους σε δολάρια ΗΠΑ, καταλαμβάνει μεταξύ του συνόλου των ανεπτυγμένων, αναδυομένων και εκκολαπτόμενων αναδυομένων αγορών και πάλι την 4η θέση για εφέτος πίσω από τις αγορές της Ζιμπάμπουε, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Η ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές αποτυπώνεται στον βαθμό υπερκάλυψης των εκδόσεων κρατικών και εταιρικών ομολόγων, στη διάθεση μετοχών στους επενδυτές (placements), αλλά και στις νέες εισαγωγές (IPOs)

που οδήγησαν και σε τοποθετήσεις και «φρέσκου» χρήματος, όπως φάνηκε και από υπερκάλυψη της εισαγωγής-ορόσημο του «Ελ. Βενιζέλος».

Για τον CEO της ΕΧΑΕ Γ. Κοντόπουλο πρόκειται για μια εισαγωγή (η μεγαλύτερη των τελευταίων 18 ετών) κομβικής σημασίας, η οποία στέλνει παράλληλα ένα εμφατικό μήνυμα για την επενδυτική δυναμική της χώρας μας.

Οι τράπεζες

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα εφέτος «σήκωσαν» εξάλλου από τις αγορές κεφάλαια ύψους 1,8 δισ. ευρώ (2,8 δισ. ευρώ αν προστεθούν και οι δύο εκδόσεις στο τέλος του 2023), με τις ομολογιακές τους εκδόσεις να σημειώνουν υπερκάλυψη-ρεκόρ, απόρροια της υψηλής ζήτησης που παρατηρείται από διεθνή κεφάλαια για τα ελληνικά αξιόγραφα, που βοήθησε και στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί μεσοπρόθεσμα στις νέες προσφορές μετοχών κυριότητας του ΤΑΙΠΕΔ στις Πειραιώς και Εθνική, όπως και στις νέες εισαγωγές εταιρειών ακινήτων όπως της Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, της Intracom Properties λόγω της συγχώνευσης με την ΚΛΜ, αλλά και της Lamda Malls, της νέας θυγατρικής της Lamda Development. Ενώ το μεγάλο στοίχημα της αγοράς εφέτος αφορά την επερχόμενη έναρξη (από τα μέσα του έτους μέσω της ένταξης σε λίστα «υπό παρακολούθηση») της διαδικασίας αναβάθμισης του ΧΑ σε ανεπτυγμένη αγορά (πιθανώς το 2025) που θα μειώσει το ασφάλιστρο κινδύνου και των ελληνικών μετοχών, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως το 2024 το χρηματιστήριο της Αθήνας μπορεί να σημειώσει μία ακόμη καλή χρονιά.

Για την NBG Securities, η Ελλάδα επέστρεψε στο ραντάρ των επενδυτών, ενώ σε περίπτωση που δεν θα λάβει χώρα κάποιο νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ, «βλέπει» τον Γενικό Δείκτη στο τέλος του έτους πάνω από τις 1.500 μονάδες, έναντι τιμής-στόχου τις 1.550 μονάδες από την Goldman Sachs και περιθωρίων ανόδου 15%-25% που «βλέπει» για τις ελληνικές μετοχές η Alpha Finance.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου κυμαίνεται περίπου στο 40% του ΑΕΠ του 2024 έναντι 80% του μέσου όρου στην ευρωζώνη, δεικνύοντας και τα δυνητικά περιθώρια ανόδου της αγοράς, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NBG Securities, οι ελληνικές μετοχές στο σύνολο της αγοράς διαπραγματεύονται με μέσο δείκτη αξία επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EV/EBITDA) στις 5,7 φορές για το 2024, δηλαδή με έκπτωση (discount) μεγαλύτερη του 50% σε σχέση με τον μέσο όρο των αγορών της ΕΕ. Για την Global X, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ETFs (Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια – ΔΑΚ), διαθέτοντας μάλιστα το ETF, Global X MSCI Greece ETF (GREK) που επενδύει στην εγχώρια αγορά, το ελληνικό χρηματιστήριο χαρακτηρίζεται ως μία αγορά ευκαιρίας αξίας (Value Opportunity), εκτιμώντας πως οι ελληνικές μετοχές εμφανίζουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανόδου, αφού το επενδυτικό story της Ελλάδας συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ.

Η δέσμευση

Σε πρόσφατη συνάντηση μάλιστα που είχαν τα στελέχη της Global X με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο τελευταίος επανέλαβε τη δέσμευσή του για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, διατηρώντας παράλληλα ένα φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον.

Στόχος είναι να καταστεί η ελληνική οικονομία πιο ισχυρή και παραγωγική μέσω ενός ισορροπημένου μείγματος δημοσιονομικής σύνεσης και φιλικής προς τις επιχειρήσεις προσέγγισης. Ισχυρή ανάπτυξη, μεγάλη μείωση του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, συρρίκνωση της ανεργίας, άνοδο των ξένων άμεσων επενδύσεων και προσπάθεια βελτίωσης του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε κατά την κρίση χρέους, περιορισμένος πολιτικός κίνδυνος και εισροές κεφαλαίων τόσο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και σε στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανοίγουν τον δρόμο για μια δεκαετία δυνητικής ανάπτυξης και ευκαιριών.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων το ΧΑ, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να βρίσκει τις στηρίξεις εκείνες που μπορούν να τον οδηγήσουν υψηλότερα, με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει ρευστότητα σε μερίδα των υπολοίπων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης