
Τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων δύο δεκαετιών κατέγραψε η γερμανική αγορά γραφείων, καθώς το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και οι υποτονικές τάσεις επιστροφής στα γραφεία έκοψαν την όρεξη των επενδυτών.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η γερμανική τραπεζική ένωση VDP, η ύφεση επιταχύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο με πτώση 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για ολόκληρο το έτος, οι τιμές μειώθηκαν περισσότερο από 10% και οι προοπτικές είναι για περαιτέρω πτώση στις αρχές του 2024.
Η κρίση στα ακίνητα στη Γερμανία πλήττει τα γραφεία περισσότερο από τα σπίτια, σχολιάζει ο Jens Tolckmitt, διευθύνων σύμβουλος της VDP. Καθώς η οικονομία της Γερμανίας παραπαίει και η αβεβαιότητα για την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία αυξάνεται, «η ζήτηση για γραφεία παραμένει υποτονική», πρόσθεσε.
Ευρώπη: Η μεγάλη κρίση στην αγορά γραφείων
Πιέσεις στις τράπεζες
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων απειλούν να βυθίσουν ορισμένες τράπεζες σε κρίση. Οι ανησυχίες για την έκθεση στον κλάδο αυξάνονται και οι γερμανικοί δανειστές ιδιαίτερα υπόκεινται σε αυξανόμενο έλεγχο των επενδυτών.
Η μετοχή της Deutsche Pfandbriefbank AG υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό την Παρασκευή. Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, η Deutsche PBB δήλωσε ότι είχε συγκεντρώσει προβλέψεις για την κάλυψη πιθανών ζημιών λόγω αδυναμίας στις αγορές εμπορικών ακινήτων. Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τις αγορές, τόνισε ότι οι χρηματοδοτικές της ανάγκες για το έτος έχουν ήδη καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό.
Καθώς οι πιθανοί αγοραστές γραφείων εξακολουθούν να απαιτούν μεγαλύτερες εκπτώσεις από όσες είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι περισσότεροι πωλητές, ο κλάδος των γερμανικών εμπορικών ακινήτων είναι πιθανό να παραμείνει αδύναμος, σύμφωνα με τον Tolckmitt της VDP.
«Στις αρχές του 2024, η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, με τις τιμές να συνεχίζουν να πέφτουν», είπε.


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%