
ByteDance (TikTok), Meta Platforms (Facebook), Alphabet (Google), X (πρώην Twitter), Apple, Microsoft και Amazon είναι μερικοί από τους ιντερνετικούς γίγαντες τους οποίους έχει πιάσει το «ραντάρ» των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με βάση τη νέα νομοθεσία που άρχισε πρόσφατα να ισχύει -σε μια προσπάθεια να υπάρχει περισσότερη εποπτεία στο περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ίντερνετ γενικότερα- και να προστατεύονται περισσότερο οι ανήλικοι χρήστες, οι Βρυξέλλες προσπαθούν τώρα να σφίξουν τα λουριά. Πρόκειται για τη νέα, αυστηρότερη νομοθεσία που αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες στην ΕΕ, τη γνωστή ως Digital Services Act ή DSA.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Μήνυση από Meta και TikTok για τους κανόνες περιεχομένου στο διαδίκτυο
Τώρα η ΕΕ φέρεται να ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα στην ByteDance, την εταιρεία πίσω από το TikTok, για το κατά πόσο τηρούνται αυστηροί κανονισμοί όσον αφορά την προστασία ανηλίκων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Η έρευνα με βάση τη νομοθεσία DSA αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και αφορά ανησυχίες πως η πλατφόρμα δεν κάνει αρκετά για να προστατεύονται οι ανήλικοι με βάση την κείμενη νομοθεσία στην ΕΕ, αναφέρουν πηγές στο Bloomberg.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αυτό ισχύει τότε η DSA δίνει το δικαίωμα στις Βρυξέλλες να επιβάλλουν μεγάλα πρόστιμα που μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 6% του συνολικού τζίρου μιας τέτοιας εταιρείας στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Αρχή από το Χ
Το Δεκέμβριο του 2023 η ΕΕ ξεκίνησε την πρώτη της μεγάλη έρευνα -που βασίζεται στις ρυθμίσεις της νομοθεσίας DSA- η οποία αφορούσε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter) του Ίλον Μασκ. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζει φαινόμενα παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης. Παρόμοιοι έλεγχοι γίνονται και σε Meta Platforms, Alphabet (Google) και άλλα ιντερνετικοί γίγαντες οι οποίοι έχουν στην Ευρώπη πάνω από 45 εκατ. ενεργούς χρήστες το μήνα.
Οι άλλοι μεγάλοι παίκτες
Η TikTok βρίσκεται ήδη σε νομική διαμάχη με την ΕΕ. Η κινεζική εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια για να εξαιρεθεί από μέρος των αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων. Η ΕΕ έχει βάλει την εταιρεία στην ίδια κατηγορία σπουδαιότητας με τις Google, Apple, Meta (Facebook), Amazon και Microsoft -τις ονομάζει «gatekeepers»- πράγμα που σημαίνει ότι εμπίπτουν στους κανονισμούς για μεγαλύτερη εποπτεία. Όμως η TikTokδεν κατάφερε να κερδίσει τη νομική αυτή μάχη στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου και εξακολουθεί να εμπίπτει στην κατηγορία των «μεγάλων». Ένας από τους λόγους που ήθελε επίσης η εταιρεία να αλλάξει καθεστώς είναι και ότι τώρα θα πρέπει να αποκαλύπτει στην ΕΕ στοιχεία για τους χρήστες του και τι περιεχόμενο παρακολουθούν.
Την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό ότι η Meta Platforms (Facebook) και η TikTok πάνε στα δικαστήρια την Ευρωπαϊκή Ένωση για εισφορά που καλούνται να πληρώνουν με βάση τη νομοθεσία Digital Services Act. Σύμφωνα με το Politico, η Meta έχει προσφύγει ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η εισφορά κατανέμεται άδικα στις εταιρείες τεχνολογίας τις οποίες αφορά. Το ίδιο έκανε και η TikTok, υποστηρίζοντας ότι η μέθοδος της Κομισιόν για τον υπολογισμό των εισφορών των εταιρειών είναι λανθασμένη.
Στελέχη της ΕΕ υπολόγιζαν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ότι όλο το 2024 απαιτούνται περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ για την εποπτεία του τρόπου με τον οποίο μεγάλες πλατφόρμες (Facebook, Instagram, TikTok, YouTube κ.α.) εποπτεύουν και καταπολεμούν παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο. Η ΕΕ ζητά να επιβληθεί αυτή η ειδική εισφορά στις τεχνολογικές εταιρείες ώστε να καλύπτεται -μέρος τουλάχιστον- αυτού του κόστους. Στόχος είναι η εν λόγω εισφορά να επιβάλλεται κάθε χρόνο. Η Meta φέρεται να καλείται να πληρώσει 11 εκατομμύρια ευρώ για το 2024, ενώ η TikTok δεν έχει αποκαλύψει το ποσό που της αναλογεί. Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή απόφαση που αφορά το κόστος αυτό ανά εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιηθεί.


Latest News

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο