
Περίοδο προσαρμογής διανύει η αγορά εμπορικών ακινήτων εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού ασκεί πίεση στην τομέα σε όλο τον κόσμο.
«Τα επιτόκια είναι πολύ υψηλότερα από τα αναμενόμενα και έτσι πολλές εταιρείες ανησυχούν και πρέπει να διορθώσουν τις προσδοκίες τους» τόνισε ο Λίντνερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg. «Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε επίγνωση της κατάστασης» συμπλήρωσε.
Ευρώπη: Επεκτείνεται ο ιός της τραπεζικής κρίσης – H προειδοποίηση κορυφαίου μάνατζερ
Οι επενδυτές και τα στελέχη βρίσκονται σε εγρήγορση αφού οι μικρότερες τράπεζες από τη Νέα Υόρκη έως το Τόκιο επλήγησαν από την αύξηση των αθετήσεων στα εμπορικά ακίνητα, μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που βρίσκεται σε απότομη πτώση, καθώς η περσινή άνοδος των επιτοκίων επέτεινε τις προκλήσεις από τη στροφή προς την εργασία από το σπίτι. Οι ανησυχίες επεκτάθηκαν στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, όταν τα ομόλογα του εξειδικευμένου δανειστή Deutsche Pfandbriefbank AG σημείωσαν απότομη βουτιά λόγω της έκθεσής του στην αμερικανική αγορά.
Οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες έχουν τα περισσότερα δάνεια εμπορικών ακινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο. Προηγούμενη ανάλυση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου έδειξε ότι οι τράπεζες στη Γερμανία έχουν το υψηλότερο ποσοστό διασυνοριακής έκθεσης σε εμπορικά ακίνητα μεταξύ των τραπεζών από τις μεγάλες οικονομίες του μπλοκ.
Οι γερμανικές τράπεζες
«Οι γερμανικές τράπεζες που εμπλέκονται σε αυτή τη δραστηριότητα τελούν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ» επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών. «Και έτσι δεν εμπλέκομαι σε αυτό, αλλά από όλα όσα έχω μάθει η αγορά στο σύνολό της είναι σταθερή, εκτός αν υπάρχει ανάγκη για νέες προτεραιότητες και για αναδιαμόρφωση των έργων λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.»
Οι γερμανικές τράπεζες έχουν ήδη σχηματίσει αποθεματικά για να καλύψουν τις ζημίες από την εξασθένηση των πιστώσεων. Η Deutsche Bank AG ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι διπλασίασε το ποσό των χρημάτων που είχε βάλει στην άκρη για τα αμερικανικά δάνεια εμπορικών ακινήτων το τέταρτο τρίμηνο από τους τρεις προηγούμενους μήνες. Ταυτόχρονα, αναμένει ότι οι προβλέψεις για πιστώσεις φέτος θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με εκείνα που ήταν πέρυσι. Τα αμερικανικά δάνεια εμπορικών ακινήτων, ύψους 17 δισ. ευρώ, ανέρχονται σε περίπου 3,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων της.


Latest News

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»