![Τεχνητή Νοημοσύνη: Το «αφεντικό» της SoftBank στοιχηματίζει τα πάντα στην ΑΙ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/softbank-scaled.jpg)
Ο Μασαγιόσι Σον οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στο «στοίχημα» που έβαλε στην κινεζική Alibaba. Ο σημερινός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν …μόλις ενός έτους και ο Μ. Σον, το «αφεντικό» της SoftBank επένδυσε για πρώτη φορά 20 εκατομμύρια δολάρια το 2000, στη φιλόδοξη προσπάθεια της επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου του Jack Ma.
Ο Μασαγιόσι Σον συνέχισε να υποστηρίζει τον Jack Μα καθώς η Alibaba άρχισε να ανεβαίνει και να μεταμορφώνεται στην «Amazon» της Κίνας .
Αυτή η πίστη ανταμείφθηκε αδρά: H SoftBank είχε ένα εντυπωσιακό κέρδος 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις επενδύσεις της στην Alibaba στη διάρκεια αυτών των 23 ετών.
OpenAI: Το ατέρμονο κυνήγι χρηματοδότησης για την αναμόρφωση της AI
Αλλά η επιτυχία του Son στα τελευταία στάδια θα πρέπει να έρθει από κάπου αλλού καθώς ο 66χρονος Ιάπωνας επιχειρηματίας εγκατέλειψε την «αγελάδα μετρητών» του το 2023. Ευτυχώς για τον Son, φαίνεται ότι έφτασε επιτέλους η ώρα για να απογειωθεί ένα από τα πιο μακροχρόνια ενδιαφέροντά του: η τεχνητή νοημοσύνη.
Το νέο στοίχημα του Σον
Ενώ η θέση της SoftBank στην Alibaba έχει υποχωρήσει, η τεχνητή νοημοσύνη δεν κάλυψε μόνον το κενό αλλά έδειξε και τη μαζική εστίασή της σ΄αυτήν, σε μια εποχή που αυτό που έγινε με το ChatGPT είχε προκαλέσει φρενίτιδα…
Ο Σον έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι η AI θα είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους και παρομοίασε όποιον αμφισβητεί τις δυνατότητές της με «χρυσόψαρο».
«Έχουμε απομακρυνθεί από την Alibaba και επικεντρωνόμαστε στο να ηγηθούμε της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης», είπε την περασμένη Πέμπτη οικονομικός διευθυντής Γιοσιμίτσου Γκότο κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου της SoftBank.
Οι προσπάθειές της για να το πετύχει αυτό στηρίζονται σε δύο πυλώνες που ξεκίνησαν στη δεκαετία του 2010: την εξαγορά της εταιρίας σχεδιασμού επεξεργαστών Arm, ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τη δημιουργία των μεγαλύτερων επενδυτικών οχημάτων επιχειρηματικών κεφαλαίων στον κόσμο, των Vision Funds.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ARM-CT-TC--600x401.jpg)
Μικτά αποτελέσματα
Η Arm, μια βρετανική εταιρεία τσιπ της οποίας τα σχέδια χρησιμοποιούνται από όλους, από την Apple και την Google έως τη Nvidia και τη Samsung, απολάμβανε μια εκπληκτική εισαγωγή στον Nasdaq τον Σεπτέμβριο, καθώς προσπαθούσε να αναπτυχθεί και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.
Η SoftBank, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το 90% των μετοχών της Arm μετά την ΑΜΚ, εμφάνισε τα πρώτα της κέρδη σε πέντε τρίμηνα μετά την ανακοίνωση καθαρών κερδών 950 δισεκατομμυρίων γεν (περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, λόγω του ισχυρού ενδιαφέροντος για την εταιρεία τσιπ.
Η Arm, η οποία ανακοίνωσε τα κέρδη της την Τετάρτη, κατέγραψε αύξηση 14% στα έσοδα σε ετήσια βάση στα 824 εκατ. δολάρια για το τρίμηνο, στέλνοντας την αξία της κοντά στο υψηλό ρεκόρ των 117 δισ. δολαρίων. Τον Σεπτέμβριο είχε εισαχθεί στην αγορά με τιμή περίπου 55 δισ. δολάρια.
Η επίτευξη των μεγάλων επιτυχιών της Arm ήταν πιο δύσκολη με τις προσπάθειες της SoftBank για «στοιχηματισμό» σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
Τα Vision Funds, με έδρα το Λονδίνο, έχουν τροφοδοτηθεί από χρήματα κρατικών ταμείων από τη Μέση Ανατολή, καθώς και από τα μετρητά της SoftBank για τον εντοπισμό εταιρειών αρχικών σταδίων που μπορούν να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της έχουν συμπεριλάβει την Uber, τη μητρική εταιρεία ByteDance του TikTok και την Nvidia, την οποία πούλησε πρόωρα το 2019.
Παρόλο που τα ταμεία πραγματοποίησαν κέρδη ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους τρεις μήνες – μια περίοδο κατά την οποία η χρηματοδότηση Venture Capital σε γενικές γραμμές μειώθηκε – οι υποτιμήσεις σε υπερτιμημένες εταιρείες και οι περιορισμένες ευκαιρίες εξόδου τους άφησαν σωρευτικές απώλειες ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 31 Δεκεμβρίου.
Συνάντηση Σον – Αλτμαν (OpenAI)
Οι εταιρείες χαρτοφυλακίου της SoftBank υιοθετούν μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση στην ανάπτυξη μετά από χρόνια νοοτροπίας ανάπτυξης με κάθε κόστος και αγωνίζονται να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν.
Η SoftBank αναζητά επίσης ενεργά νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε εταιρείες σε όλο το φάσμα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς αναζητά κάθε επιχείρηση που προσπαθεί να γίνει η επόμενη OpenAI, Anthropic ή Cohere.
Αν και η SoftBank δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει επένδυση σε έναν μεγάλο παίκτη γλωσσικών μοντέλων, το Business Insider γνωρίζει ότι ο Son είχε συνομιλίες με το αφεντικό της OpenAI, τον Sam Altman.
Η Arm και τα Vision Funds αντιπροσωπεύουν συνολικά το 70% της καθαρής αξίας ενεργητικού της SoftBank.
Για να μπορέσει ο Μασαγιόσι Σον να μιμηθεί την επιτυχία του στις αρχές της καριέρας του, θα χρειαστεί πιθανότατα να αποδώσουν και οι δύο πυλώνες.
Η Arm, το τελευταίο χρυσό παιδί της SoftBank, είναι σε πορεία προς την επίτευξη των στόχων, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για τα Vision Funds …
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Καναδάς: Διορίζει «τσάρο φαιντανύλης» καθώς πλησιάζει η απειλή των δασμών του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsaros-faintanyl-600x450.jpg)
Ο Καναδάς απέκτησε... τσάρο - Το στοίχημα της φαιντανύλης και η αντίστροφη μέτρηση με τους δασμούς
Ο νέος τσάρος αποτελεί την απάντηση που δίνει ο Καναδάς για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των συνόρων με τις ΗΠΑ
![Ιαπωνία: Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο θυγατρική της Eneos με δραστηριότητα στα μέταλλα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/about-jxtg-slide-rafinery-ENEOS-600x338.jpg)
Η Eneos στοχεύει στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, τα τελευταία 7 χρόνια
Η Eneos, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου στην Ιαπωνία, ελπίζει ότι θα αντλήσει 2,61 δισ.δολ. απο την εισαγωγή θυγατρικής της
![Δασμοί Τραμπ: Αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εταιρείες ενέργειες προειδοποιούν για αύξηση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/exports-600x400.jpg)
Σούπερ μάρκετ και εταιρείες ενέργειες προειδοποιούν για αύξηση τιμών λόγω δασμών Τραμπ
Τα κορυφαία εταιρικά στελέχη σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αντισταθμίσουν το κόστος που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ
![Aker BP: Διεκδικεί μεγαλύτερο ποσοστό στο γιγαντιαίο κοίτασμα Equinor](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/EQUINOR-FIELD-600x224.jpg)
Μεγαλύτερα ποσοστά σε κοίτασμα πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, διεκδικούν Total και Aker BP
Η Aker BP συμμετέχει ήδη με ποσοστό 31,57% και η γαλλική Total με 8,44% στο κοίτασμα της Βορειας Θάλασσας
![Πληθωρισμός ΗΠΑ: Αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/ot_inflation_WORLD-600x352.png)
Δυσάρεστη έκπληξη από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κινήθηκε με ρυθμό 3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο έναντι εκτιμήσεων για 2,9%
![Γραφίτης: Στα σκαριά deal Ζελένσκι και Τραμπ για τους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/grafitis-600x316.jpg)
Ο Τραμπ εποφθαλμιά τον γραφίτη της Ουκρανίας - Οι πολύτιμες χρήσεις του μαύρου ορυκτού
Ο τεράστιος υπόγειος ορυκτός πλούτος και ο γραφίτης της Ουκρανίας στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του Τραμπ
![Ρούβλι: Εκτινάχθηκε μετά την αποφυλάκιση αμερικανού δασκάλου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/rouvli-600x395.jpg)
Γιατί εκτινάχθηκε απότομα το ρούβλι - Η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας
Το ρούβλι εκτινάσσεται σχεδόν κατά 3% έναντι του δολαρίου λόγω των αυξανόμενων ελπίδων για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
![Tesla: Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_kimbal_musk-600x352.png)
Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla
Αμηχανία προκαλεί η πώληση μετοχών της Tesla από τον Κίμπαλ Μασκ, ο οποίος είναι και στο ΔΣ της εταιρείας
![Coca-Cola: Μπορεί να στραφεί στο πλαστικό λόγω δασμών Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/james-quincey-coca-cola-600x480.jpg)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «ξαναγράφουν» την στρατηγική της Coca Cola
Εάν οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταλήξουν να κάνουν τα κουτιά αλουμινίου ακριβότερα θα στραφούμε στο πλαστικό μπουκάλι, είπε ο CEO της Coca-Cola
![Έρευνα και καινοτομία: Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-1-600x400.jpg)
Κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη η έρευνα και η καινοτομία
Η δυναμική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τις νέες προοπτικές βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.