Περισσότερες από 34.000 θέσεις εργασίας έχουν καταργήσει από την αρχή του έτους οι εταιρείες τεχνολογίας, καθώς επιλέγουν να περιορίσουν το εργατικό δυναμικό τους και να επενδύσουν σε νέους τομείς όπως η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να τροφοδοτήσουν την επόμενη φάση ανάπτυξής τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου Layoffs.fyi, τα οποία παραθέτουν οι Financial Times, οι Microsoft, Snap, eBay και PayPal έχουν καταργήσει εκατοντάδες ή χιλιάδες θέσεις από τις αρχές Ιανουαρίου. Συνολικά 138 εταιρείες τεχνολογίας έχουν απολύσει προσωπικό φέτος.

Πάντως, οι φετινές απώλειες είναι μικρότερες από αυτές που καταγράφηκαν στην αρχή του 2023, όταν οι όμιλοι Big Tech, συμπεριλαμβανομένων των Meta, Amazon και Microsoft, άρχισαν τις απολύσεις μετά από μια πληθωρική περίοδο υπερεπενδύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συνολικά, 263.000 θέσεις εργασίας περικόπηκαν στον τομέα της τεχνολογίας το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Layoffs.fyi.

Οι αναλυτές είπαν ότι το τελευταίο κύμα απολύσεων έδειξε ότι οι εταιρείες αναπροσαρμόζουν τους πόρους τους προκειμένου να επενδύσουν σε νέους τομείς όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν αξιολογήσει το εργατικό δυναμικό τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μία πιο ευέλικτη οργάνωση θα τους επιτρέψει να αναπτυχθούν περισσότερο, υπογράμμισε ο αναλυτής της Jefferies, Brent Thill. «Οι απολύσεις θα συνεχιστούν και μπορεί να χειροτερέψει. Έχει γίνει μεταδοτικό».

Νέες προτεραιότητες

Οι εταιρείες επανεκτίμησαν τομείς προτεραιότητας για επενδύσεις και μείωσαν θέσεις σε δαπανηρά αλλά μη βασικά τμήματα, σχολίασε από την πλευρά του ο Daniel Keum, αναπληρωτής καθηγητής διαχείρισης στο Columbia Business School.

Η Amazon, η Microsoft, η Meta, η μητρική Alphabet της Google και η υπηρεσία ροής μουσικής Spotify είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν σηματοδοτήσει σχέδια να επιτύχουν μια τέτοια ισορροπία φέτος.

«Πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί αποκαθιστώντας ορισμένα από τα υπάρχοντα πράγματα, αλλά πρέπει επίσης να επενδύσουμε σε μερικά από τα νέα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Spotify, Daniel Ek αυτόν τον μήνα.

Η εκτεταμένη μείωση των δαπανών του περασμένου έτους ήρθε μετά τη συνειδητοποίηση ότι η στροφή σε πιο ψηφιακούς τρόπους ζωής δεν είχε διαρκέσει πέρα ​​από την πανδημία, μια περίοδο που οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν προχωρήσει σε ένα τεράστιο ξεφάντωμα προσλήψεων.

«Όποιος εργάζεται σε τεχνολογία ή παιχνίδια αυτή τη στιγμή ανησυχεί για απολύσεις σε κάποιο βαθμό, είτε για τον εαυτό του είτε για κάποιον που γνωρίζει», δήλωσε ο Autumn Mitchell, ελεγκτής διασφάλισης ποιότητας στη θυγατρική της Microsoft για βιντεοπαιχνίδια ZeniMax. «Βλέπουμε μια εταιρεία να ανακοινώνει απολύσεις και σκεφτόμαστε «ποιος θα είναι την επόμενη εβδομάδα;»

«Ενεργητικές προσλήψεις»

Η αρχή του έτους, όταν οι εταιρείες καθορίζουν τα σχέδιά τους για τους επόμενους 12 μήνες, είναι συχνά μια περίοδος δυσανάλογων περικοπών θέσεων εργασίας, είπε ο Keum. Και πρόσθεσε ότι οι φετινές απώλειες φάνηκαν περισσότερο στρατηγικές παρά εποχιακές: το 2022 και το 2023 είδαν το «σωστό μέγεθος» του εργατικού δυναμικού μετά την πανδημία, αλλά οι περικοπές το 2024 συνοδεύτηκαν από τις «ενεργητικές προσλήψεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη