Με το βλέμμα στραμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, αναμένοντας αν θα βγει «λευκός καπνός» από τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μια 15μελής επιτροπή από αγρότες και κτηνοτρόφους από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τον Έβρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα περάσει στις 12 το μεσημέρι το κατώφλι του Μαξίμου, φέρνοντας μαζί της και το διεκδικητικό πλαίσιο με τα αιτήματα αιχμής, που έχουν προτάξει οι αγρότες από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων τους.
Αγρότες: Κρατούν αναμμένες τις μηχανές – Οι κόκκινες γραμμές
Αιτήματα – επιβίωσης, τα οποία θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στα χωράφια τους, να παράγουν και να ζουν με αξιοπρέπεια. Ξεχωριστό κομμάτι της ατζέντας αποτελούν και τα αιτήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα οποία, οι αγρότες ζητούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Σε θέση μάχης
Στο μεταξύ, σε θέση μάχης στα μπλόκα, που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν οι αγρότες, οι οποίοι και αναλόγως με τα μέτρα και τις δεσμεύσεις, που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους. Μέχρι στιγμής έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ότι αν δεν δικαιωθούν, το επόμενο βήμα θα είναι η κάθοδος των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. Οι τελικές όμως αποφάσεις θα παρθούν στα μπλόκα με γενικές συνελεύσεις, που θα πραγματοποιηθούν μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Πάντως, σύμφωνα με όσα έχει διαρρεύσει, η κυβέρνηση δεν υπάρχει «δημοσιονομικό περιθώριο» για νέες παροχές, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να μπουν παρεμβάσεις για το αγροτικό πετρέλαιο (να μοιραστεί μέχρι την άνοιξη και όχι το φθινόπωρο το κονδύλι των 82 εκατ. ευρώ) και το αγροτικό ρεύμα (νέοι διακανονισμοί), ενώ συζήτηση θα γίνει και για τις «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων αλλά και τις τροποποιήσεις της νέας ΚΑΠ.
Πολυπαραγοντικό το ζήτημα των αγροτών
«Θα γίνει νομίζω ένας ουσιαστικός διάλογος. Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα τα ακούμε με προσοχή. Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων», ανέφερε χτες μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών.
Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι το ζήτημα των αγροτών είναι πολυπαραγοντικό και αναφέρθηκε σε όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη μείωση του αυξημένου κόστους, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως π.χ. οι παράνομες ελληνοποιήσεις και γενικά θέματα της ΚΑΠ. «Το πρόβλημα των αγροτών είναι σύνθετο και απαιτούνται πολλές και οι ταχύτερα δυνατές λύσεις. Θα συνεχίσουμε βήμα», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν οι αγρότες επιμείνουν και κλείνουν δρόμους ανέφερε ότι η τήρηση του νόμου είναι υποχρέωση της πολιτείας. «Δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είμαστε αισιόδοξοι για την συνάντηση», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να γίνει».
Τα 9 αιτήματα
Τα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων της χώρας περιλαμβάνουν:
– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
– Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
– Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
– Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ.
– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της xώρας.
Για τη Θεσσαλία
Παράλληλα, το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει και ένα ξεχωριστό πλαίσιο αιτημάτων, το οποίο αφορά τη Θεσσαλία και στα οποία ζητούν:
– Χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
– Αποζημιώσεις των πλημμυρισμένων εκτάσεων καθώς και των κτημάτων, που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
– Να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
– Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
-Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
– Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
– Άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
– Αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.
Latest News
ΣΕΒΙΤΕΛ: Τάσσεται ανοικτά κατά της εμπορίας του χύμα ελαιόλαδου
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΙΤΕΛ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. έχει από το Νοέμβριο 2003 θεσπίσει την πλήρη απαγόρευση της διακίνησης συσκευασιών άνω των 5 λίτρων
Τσιάρας: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο
«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή. Έχουμε τη γνώση και την πρόθεση να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν», είπε από την Κρήτη ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας
Σε ποια προϊόντα καταβάλλονται de minimis 11,165 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Οι ενισχύσεις αφορούν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως 31 Αυγούστου 2024 και έρχονται να καλύψουν μέρος των απωλειών
Παγκρήτια αγροτική διαμαρτυρία στο Ηράκλειο
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διαδηλώνουν την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ενάντια στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται
Ανδρουλάκης: Σε συνεχή απαξίωση ο πρωτογενής τομέας
Σοβαρά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα παραμένουν δισεπίλυτα, επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης
Σε αδιέξοδο οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι από τις ζωονόσους
Σειρά προτάσεων, ώστε να στηριχθεί η οικονομικοί βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καταθέτουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ
Ποια μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής στην Κρήτη ανακοίνωσε ο Τσιάρας
«Βρίσκομαι εδώ για να συζητήσω με τους αγρότες και να αναζητήσουμε λύσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κώστας Τσιάρας
Ανάδειξη της ταυτότητας των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της θεσσαλικής γης
Έκθεση με τα ΠΟΠ - ΠΓΕ προϊόντα από τη Θεσσαλία διοργανώνει η Περιφέρεια στην Αθήνα - Ποιοι συμμετέχουν
Οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – Τι επιβεβαιώνει έκθεση
Η έκθεση που ανατέθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξέτασε τον αντίκτυπο, θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ
Ρεκόρ στις εξαγωγές και εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2024 [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές και εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά – Πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στην αγορά