«Οι απειλές, τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες δεν αντιμετωπίζονται μόνο με επιδοτήσεις και οικονομικά βοηθήματα από την όποια κυβέρνηση ή με αντιδράσεις που ζημιώνουν το σύνολο της κοινωνίας, αλλά ένα νέο τρόπο σκέψης και πράξης έχοντας ως στόχο όχι μόνο την ανακούφιση ενός αναμφίβολα δύσκολου ή άδικου σήμερα, αλλά και την εξασφάλιση του αύριο». Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου στη Βουλή.

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας ότι η τόλμη και η συνέπεια αποτελούν το στοιχείο που τη χαρακτηρίζει.

Αγροτικό ρεύμα: Με ασάφειες τα νέα μέτρα για κλειδωμένες τιμές τα επόμενα 10 χρόνια

Ανέφερε ότι ο πρωτογενής τομέας «δεν είναι απλά ένας ιστορικά θεμελιώδης της εθνικής οικονομίας, της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου του τόπου μας, αλλά ένα σταυροδρόμι όπου συναντιέται η παραγωγή με την επιστήμη της καλλιέργειας, οι εξαγωγές με την μεταποίηση, ο νέος ψηφιακός κόσμος με νέα εργαλεία και μεθόδους υψηλής ακριβείας, η ενεργειακή μετάβαση με την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο καθημερινός μόχθος με την ακαδημαϊκή έρευνα και την εκπαίδευση. Ένα οικοσύστημα που ουδέποτε μέχρι σήμερα αντιμετωπίσαμε σφαιρικά και ολοκληρωμένα, μέσα από μία στρατηγική αναπτυξιακή θεώρηση, ενώ δυστυχώς πολλές φορές αυτο-εγκλωβιζόμασταν στην διαχείριση κοινοτικών επιταγών, χρηματοδοτικών προγραμμάτων και αποζημιώσεων».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρεί με τόλμη και συνέπεια, μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών, δράσεων και συνεργασιών «με στόχο την κεφαλαιοποίηση των σημαντικών προοπτικών που δημιουργούνται για τον τόπο μας, αλλά και την αντιμετώπιση των απειλών και των κρίσεων». Παράλληλα αξιοποιείται το ΣΣ ΚΑΠ και σύγχρονες πρακτικές «συνθέτουμε ένα νέο, έξυπνο, βιώσιμο, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό και έντονα αναπτυξιακό αγροτικό τομέα».

Ο ΥπΑΑΤ ξεκαθάρισε ότι αυτό που ορισμένοι ζητούν, τη μη εφαρμογή της ΚΑΠ, «θα στερήσει πάνω από 19,3 δις από τον πρωτογενή τομέα μέχρι το 2027. Και δε μιλάω μόνο για τις άμεσες ενισχύσεις, αλλά και για χρήματα που θα διοχετευθούν σε δράσεις αγροτικής ανάπτυξης. Όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει». Αυτό που μπορεί να γίνει, όπως είπε, είναι η βελτίωση της ΚΑΠ, μέσα από προτάσεις που καταθέτει η χώρα μας αλλά και σε συνεργασία με την EUMED-9.

Τα μέτρα για τους αγρότες

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους αγρότες είπε:

Ακούσαμε με προσοχή τα αιτήματα και τα δίκαια προβλήματα των αγροτών. Κατόπιν, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός τα επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των αγροτών:

– φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια. Η πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την κιλοβατόρα στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το ⅓ της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό.

– Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα. Η Κυβέρνησή μας είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Βρίσκονται σε εξέλιξη

Επίσης, υπενθύμισε τα μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα τα εξής:

1. Μέτρο 5.2 το οποίο προβλέπει 100% επιχορήγηση για την ανασύσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και την επισκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και υποστηρικτικών υποδομών που έχουν υποστεί ζημιά.

2. Μέτρο Απονιτροποίησης: 100 εκατομμύρια για νέα Πρόσκληση του Μέτρου και 50 εκατομμύρια για παράταση στους δικαιούχους της υφιστάμενης πρόσκλησης

3. Μέτρο για Παρακάρλια: Για τις εκτάσεις που βρίσκονται κάτω από το νερό και για 2 χρόνια, σχεδιάζεται Μέτρο που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματος.

4. Μόλις χθες, έγινε δεκτό το αίτημα των αγροτών της περιοχής της Βόρειας Φθιώτιδας, που έχει πληγεί, να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης, όπως έγινε και στη Θεσσαλία, αφού και οι συγκεκριμένοι αγρότες επλήγησαν από τον Daniel.

5. Θα ισχύσει και στην πληγείσα περιοχή του Δομοκού η ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα χρέη του ηλεκτρικού ρεύματος προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

6. Θα λάβουν και οι μελισσοκόμοι της περιοχής την ανάλογη ενίσχυση που έλαβαν οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Γεωργικού Αποθεματικού.

7. Οι καλλιέργειες σταφυλιού, ροδακίνου και ακτινιδίου και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα προκαταβολή αποζημιώσεων – αφορά το 3% των πληγεισών περιοχών – θα πληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Για τη μείωση του κόστους παραγωγής αναφέρθηκε στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ).

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι αύριο, 14 Φεβρουαρίου 2024, καταβάλλονται επιπλέον 5,5 εκ. € σε παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες δεν έλαβαν προκαταβολή και καλύπτουν 30.000 στρέμματα έναντι 1.133.000 στρεμμάτων, οι οποίοι ήδη έλαβαν προκαταβολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ
AGRO |

Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ

«Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017», είπε ο κ. Δήμας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς