Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο από αυτά που ήδη έχουν γραφτεί και ειπωθεί. Οι άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν αντιμετωπίζοντας συσσωρευμένα χρέη, μόνιμο στραγγαλισμό από τους ισχυρότερους κρίκους της αγοράς, περικοπές στις επιδοτήσεις και ένα σωρό άλλα προβλήματα. Αυτά είναι γνωστά…
Επιτρέψτε μου όμως σήμερα να σταθώ σε μια άλλη όψη του προβλήματος. Και την ιδέα γι’ αυτό το κείμενο, την πήρα από ένα πανό που είχαν σηκώσει Γερμανοί αγρότες σε μια διαδήλωση για τη γεωργική πολιτική του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία. Τι έγραφε; «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είμαστε εμείς οι αγρότες που παράγουμε τα τρόφιμα».
Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει…
Με 14 λέξεις τα είπαν όλα, αυτοί που σκέφτηκαν να γράψουν αυτό το σύνθημα. Διότι καλές και οι μεταρρυθμίσεις, καλές οι εξαγγελίες, καλό και το «ντοπάρισμα» για το πόσο καλά τα πάει η οικονομία μας, αλλά «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει…», που λένε και στο χωριό μου.
Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα τρόφιμα. Ξεχάστε για λίγο τις οικονομικές διεκδικήσεις των αγροτών, και πάμε να σηκώσουμε το … χαλί να δούμε μερικά πράγματα, που εκτιμώ πως είτε δεν τα ξέρατε, είτε δεν τους είχατε δώσει την πρέπουσα σημασία, τα οποία – δυστυχώς για όλους μας- έχουν επιπτώσεις ακόμη και στην υγεία μας.
Χαλαρώνουν οι έλεγχοι…
Ένα από τα θέματα, που δεν έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την επικαιρότητα, είναι, όπως μού λέει, η υπεύθυνη της εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία στο ελληνικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace ‘Ελενα Δανάλη, είναι η κατάργηση των περισσοτέρων απαιτήσεων για ελέγχους ασφαλείας για μια νέα κατηγορία μεταλλαγμένων φυτών, που παράγονται με τις αποκαλούμενες γονιδιωματικές τεχνικές.
Γιατί είναι πρόβλημα; «Διότι οι αγρότες στην Ευρώπη θα πληρώσουν ένα υψηλό τίμημα, καθώς θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από λίγες εταιρείες σπόρων, ενώ παράλληλα, θα διατρέχουν τον κίνδυνο μηνύσεων από τις πολυεθνικές που κατέχουν τις πατέντες », μού επισημαίνει η Έλενα Δανάλη.
Περισσότερες πατέντες…
Από την περιβαλλοντική οργάνωση θεωρούν, πως το σχέδιο της Επιτροπής μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες πατέντες, οι οποίες μπορεί να επεκταθούν ακόμη και σε συμβατικές μεθόδους αναπαραγωγής και χαρακτηριστικά των φυτών που ήδη συναντώνται στη φύση.
-Πρακτικά τι σημαίνει αυτό και γιατί πρέπει να ανησυχούμε;
Μόλις 4 εταιρείες ελέγχουν το 60% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων
-«Οι αγρότες και οι σποροπαραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν την αυτονομία τους και την ελευθερία να καλλιεργούν αυτά που επιθυμούν. Σήμερα, μόλις τέσσερις εταιρείες ελέγχουν πάνω από το 60% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων (!)», συνεχίζει η υπεύθυνη της εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία στο ελληνικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.
Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου…
Κατά τους ειδικούς επιστήμονες της οργάνωσης, αν τελικά προχωρήσει ο σχεδιασμός, η διασυνοριακή κυκλοφορία των νέων μεταλλαγμένων φυτών δεν θα υπόκειται πλέον στις διαδικασίες κοινοποίησης και συγκατάθεσης που ισχύουν σύμφωνα με τους τρέχοντες κανονισμούς για τα μεταλλαγμένα πριν την εξαγωγή τους. Κοινώς ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.
Στο σημείο αυτό, να θυμίσω πως τον περασμένο Νοέμβριο, περισσότεροι από 70 επιστήμονες και ακαδημαϊκοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη βεβιασμένη διαδικασία υιοθέτησης της πρότασης, πριν από τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής δημόσιος διάλογος. Όπως μού τονίζουν από την Greenpeace, διαφορετικές δημοσκοπήσεις και ένα αίτημα του ’22 δείχνουν πως οι πολίτες σε πολλές χώρες της ΕΕ επιθυμούν κανόνες και σήμανση για τα νέα μεταλλαγμένα.
Αγνοήθηκαν επιστημονικά στοιχεία…
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επιστημονικά στοιχεία αγνοήθηκαν κατά τη νομοθετική διαδικασία και πως τα νέα μεταλλαγμένα ενέχουν κινδύνους, η διαχείριση των οποίων θα έπρεπε να γίνεται μέσα από αξιολόγηση κινδύνου, σήμανση και ιχνηλασιμότητα. Σημειώνεται πως η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Προστασίας της Φύσης (BfN) και ο Γαλλικός Εθνικός Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια στα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Ενέργεια (ANSES) έχουν επίσης προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ενέχονται.
Για ποια Πράσινη Συμφωνία μιλάμε;
Αν σας κούρασα, κάντε λίγο υπομονή, υπάρχει και συνέχεια. Εν μέσω αγροτικής κρίσης, όπως αναφέρουν από την Greenpeace, η ΕΕ αποσύρει τον ευρωπαϊκό κανονισμό Sustainable Use Regulation (SUR) που προβλέπει μείωση κατά 50% στη χρήση φυτοφαρμάκων έως το 2030… Αρα, για ποια ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μιλάμε;
Kατά τους ειδικούς, η γεωργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία της βιοποικιλότητας και του κλίματος, όπως αποκαλύφθηκε με άγριο τρόπο στις πρόσφατες καταστροφές από πυρκαγιές στον Έβρο και την Εύβοια και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Όπως λένε, τα πρώτα θύματα της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας και της επιδεινούμενης κρίσης είναι οι αγρότες, που πλήττονται πρώτοι απ’ όλους. Πληρώνουν με την υγεία και τη μείωση του εισοδήματός τους τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων.
Τοξικά φάρμακα…
Οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές εξαφανίζονται από τα τοπία μας, μειώνοντας κι άλλο τις γεωργικές αποδόσεις. Οι εταιρείες ύδρευσης συνεχίζουν να πληρώνουν εκατομμύρια σε καθημερινή βάση για να καθαρίσουν τα νερά μας, ενώ οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές εκτίθενται συνεχώς σε τοξικά φυτοφάρμακα.
Σύμφωνα με την ‘Ελενα Δανάλη, με χιλιάδες στρέμματα στον Θεσσαλικό κάμπο ακόμα καλυμμένα με νερά από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, χρειαζόμαστε να χτίσουμε μια αγροτική παραγωγή κλιματικά ανθεκτική και προσοδοφόρα για τους παραγωγούς, που θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία όλων (παραγωγών και καταναλωτών)…
Μεγαλώνει ο αριθμός των ανθρώπων που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τη διατροφή τους…
Για το τέλος, θα ήθελα να θυμίσω σε όλους , πως κάθε μέρα που περνάει, όλο και μεγαλώνει, ο αριθμός των ανθρώπων που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν μια ποιοτική διατροφή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.
Μέχρι τώρα, αυτό, κατά κύριο λόγο, συνέβαινε στον λεγόμενο αναπτυσσόμενο κόσμο ( δηλαδή τις χώρες του πλανήτη με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης) αλλά τώρα πλέον το βλέπουμε και στην αναπτυγμένη Ευρώπη του 21ου αιώνα.
Ας αρχίσουμε λοιπόν να μιλάμε για ποιοτική γεωργία, και να μην ξεχνάμε πως οι αγρότες είναι αυτοί που παράγουν τα τρόφιμα…
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση