
Ένα πακέτο ενίσχυσης ύψους 95,34 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν ενέκρινε την Τρίτη η αμερικανική Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Την ίδια ώρα όμως κλιμακώνονται οι αμφιβολίες αναφορικά με την τύχη που θα έχει η εν λόγω ρύθμιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.
ΕΕ: Δεσμεύει τα έσοδα από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προς στήριξη της Ουκρανίας
Η ψηφοφορία
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι νομοθέτες ενέκριναν το μέτρο με ψήφους 70-29, με 22 Ρεπουμπλικανούς να στηρίζουν την έγκριση του πακέτου.
«Έχουν περάσει σίγουρα χρόνια, ίσως δεκαετίες, από τότε που η Γερουσία ψήφισε τελευταία φορά ένα νομοσχέδιο που επηρεάζει τόσο πολύ όχι μόνο την εθνική μας ασφάλεια, όχι μόνο την ασφάλεια των συμμάχων μας, αλλά και την ασφάλεια της δυτικής δημοκρατίας», δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ.
Η ψηφοφορία στη Γερουσία έγινε λίγο πριν από την ανατολή του ηλίου, καθώς οκτώ σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι πολέμιοι της βοήθειας προς την Ουκρανία πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας έναν μαραθώνιο ομιλιών που διήρκεσαν περισσότερο από έξι ώρες.
Ο πρόεδρος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν προτρέπει εδώ και μήνες το Κογκρέσο να επισπεύσει τη νέα βοήθεια προς την Ουκρανία και τους εταίρους των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν. Μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ζήτησε επίσης κονδύλια για τον σύμμαχο των ΗΠΑ, μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης προειδοποιήσει για ελλείψεις όπλων την ώρα που η Ρωσία εξαπολύει νέες επιθέσεις.
Τι θα γίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων;
Το πακέτο πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν ο Μπάιντεν υπογράψει το σχετικό νομοθέτημα.
Ο Σούμερ δήλωσε ότι πιστεύει πως το πακέτο θα τύχει της ίδιας ισχυρής διακομματικής υποστήριξης αν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Ρεπουμπλικανοί ωστόσο προειδοποιούν ότι λόγω των έλλειψης πρωτοβουλιών για αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, θα μπλοκάρουν το πακέτο στήριξης.
Το πακέτο περιλαμβάνει 61 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, 14 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ και 4,83 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των εταίρων στον Ινδο-Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, και την αποτροπή της «επιθετικότητας» της Κίνας.
Θα παράσχει επίσης 9,15 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, την Ουκρανία και άλλες ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν εδώ και μήνες στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν νέοι περιορισμοί για τη διέλευση των νοτίων συνόρων των ΗΠΑ από μετανάστες.


Latest News

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW