![Πετρέλαιο: Εξαγορές 150 δισ. εδραιώνουν την κυριαρχία των ΗΠΑ στον μαύρο χρυσό [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/petrelaio-768x470-1.jpg)
Στην καρδιά της εποχής των μεγαντίλ στον κλάδο του πετρελαίου βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες έχουν ξεπεράσει ακόμη και τη Σαουδική Αραβία σε ημερήσια παραγωγή με παγκόσμιο μερίδιο που φτάνει πλέον το 15%. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται εταιρείες κολοσσοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία της εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου, που έχει επιτρέψει τη χώρα να αυξήσει τις ποσότητες που εξορύσσονται καθημερινά πάνω από τα 13 εκατ. βαρέλια.
Τελευταία μεγάλη συμφωνία ήταν αυτή από την Diamondback Energy, με έδρα το Τέξας, η οποία συμφώνησε να εξαγοράσει την Endeavor Energy Resources, επίσης την ίδια πόλη, προσφέροντας 26 δις δολάρια σε μετρητά και μετοχές. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παραγωγή μαύρου χρυσού στη λεγόμενη Λεκάνη Πέρμιαν (Permian Basin) που βρίσκεται στο Τέξας και το Νιού Μέξικο των ΗΠΑ, από όπου παράγονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου. Είναι ενδεικτικό ότι η συνδυασμένη αξία των δύο εταιρειών που προχώρησαν στο νέο μεγαντίλ ξεπερνά ακόμη και τα 50 δις δολάρια.
Τα μεγαντίλς
Στα πλαίσια των πρόσφατων ντιλ στον κλάδο, τον Οκτώβριο του 2023 η ExxonMobil έδωσε 60 δις δολάρια για να αποκτήσει την Pioneer Natural Resources, που θεωρείται ο μεγαλύτερος παίκτης εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου στη Λεκάνη Πέρμιαν. Στη συνέχεια η Chevron αποφάσισε ότι δεν θέλει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και έδωσε 53 δις δολάρια για να αποκτήσει την εταιρεία Hess, με στοιχεία ενεργητικού στο σχισολιθικό πεδίο ΜΠάκεν της Βόρειας Ντακότα και συμφέροντα σε κοιτάσματα ανοικτά των ακτών τους Γουιάνας, στη Νότιο Αμερική.
ΗΠΑ: Συγχώνευση των εταιρειών Diamondback Energy και Endeavor Energy Resources
Ακόμη, η Occidental Petroleum συμφώνησε να εξαγοράσει την CrownRock έναντι 10,8 δις δολαρίων. Τον Ιανουάριο επίσης η εταιρεία ενέργειας APA συμφώνησε να αποκτήσει την ανταγωνίστριά της Callon Petroleum καταβάλλοντας περίπου 4,5 δις δολάρια περιλαμβανομένου και του χρέους. Τον περασμένο μήνα επίσης η Chesapeake Energy συμφώνησε για την εξαγορά της Southwestern Energy καταβάλλοντας 7,4 δις δολάρια, με στόχο να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν το πόσο έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την παραγωγή και εξαγωγή ορυκτών καυσίμων και ειδικά πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς άλλες χώρες.

Όλοι αυτοί οι «γάμοι» εντάσσονται στα πλαίσια των προσπαθειών που κάνουν συνεχώς οι αμερικανικές εταιρείες να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά και να ενισχύσουν τα κέρδη -μειώνοντας ταυτόχρονα τα έξοδα ώστε να μπορούν να δίνουν περισσότερα μερίσματα στους μετόχους και να πραγματοποιούν ευκολότερα επαναγορές μετοχών για τον ίδιο λόγο.
Θέλουν να προλάβουν τον ανταγωνισμό
Αποτελούν επίσης μια ακόμη κίνηση στα πλαίσια του «πυρετού» των εξαγορών και συγχωνεύσεων που γίνονται τους τελευταίους μήνες, καθώς μεγάλες εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν να βάλουν αυτές στο χαρτοφυλάκιό τους μεγάλα κερδοφόρα κοιτάσματα πριν να το κάνουν οι ανταγωνιστές τους. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα στα οποία παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ευνοούν τις εταιρείες του κλάδου οι οποίες απολαμβάνουν μεγακέρδη εδώ και πολλούς μήνες δίνοντας τους αυξημένη ρευστότητα.
Ο ρόλος των ΗΠΑ στην αγορά
Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχει αναδειχτεί σε ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως, αφού έχει φτάσει να παράγει σε ημερήσια βάση ποσότητες που κυμαίνονται από 12 έως 13 εκατ. βαρέλια. Μπορεί αυτά να μην εξάγονται σε μεγάλο βαθμό όπως συμβαίνει με τη Σαουδική Αραβία, η οποία παράγει περίπου 10,5 εκατ βαρέλια την ημέρα, αλλά είναι ξεκάθαρο πως η χώρα είναι υπερδύναμη και στον τομέα αυτό.
Οι ΗΠΑ κατόρθωσαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους και στα μερίδια παραγωγής, αγγίζοντας σχεδόν το 15% σε παγκόσμιο επίπεδο έναντι 13,2% που έχει τώρα η Σαουδική Αραβία και 12,8% η Ρωσία. Το Νοέμβριο του 2023, μήνας για τον οποίο είναι διαθέσιμα τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ, η χώρα έφτασε να παράγει 13,3 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα.
Τι σημαίνει ο όρος «σχιστολιθικό πετρέλαιο»
Σύμφωνα με τον Όμιλο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεμάτων (ΟΔΕΘ), ο όρος «σχιστολιθικό πετρέλαιο» αφορά την σύγχρονη μέθοδο εξόρυξης «fracking» και αναφέρεται «στη διαδικασία γεώτρησης κατά την οποία ένα μείγμα νερού, άμμου και χημικών, διοχετεύεται σε υψηλή πίεση και διασπά την πέτρα του υπεδάφους, ώστε εκείνη να απελευθερώσει το πετρέλαιο που περιέχει».
Συχνή τακτική εξόρυξης επίσης είναι η οριζόντια γεώτρηση ώστε να δημιουργούνται νέοι δίοδοι διοχέτευσης του πετρελαίου. Τονίζεται ότι «η διαφορά του σχιστολιθικού πετρελαίου και του πετρελαίου που όλοι ξέρουμε δεν έγκειται στην χημική τους σύσταση αλλά στο τρόπο άντλησης τους». Η μέθοδος αυτή έχει επίσης επιβαρυντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου ξεκίνησε το 2007 στις ΗΠΑ στο σχηματισμό Baken στη Βόρεια Ντακότα και τη Μοντάνα, στο Eagle Ford και στη Λεκάνη Πέρμιαν (Permian Basin). Το 2014 η ανάδειξη νέων τεχνολογιών μείωσε σημαντικά το κόστος της όλης διαδικασίας. Επίσης τότε είχε συμβάλλει η αύξηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από 90 δολάρια το βαρέλι και τα χαμηλά επιτόκια που επέτρεπαν τις σχετικές επενδύσεις, σημειώνει ο ΟΔΕΘ.


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%