Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, σε συνέχεια των ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων εν είδει κατοχύρωσης κερδών.
Το κλίμα παραμένει αισιόδοξο μεσοπρόθεσμα, και είναι φυσιολογικό (έως και ευκταίο), ώστε να δοθούν ευκαιρίες αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων ή/και επανατοποθέτησης σε τίτλους που έστω και μετά βίας διορθώνουν χαμηλότερα.
Παρά το γεγονός ότι οι αγοραστές κινούνται επιθετικά σε κάθε ευκαιρία, είναι προφανές ότι έχουν στηθεί μεγάλα νούμερα αρκετά χαμηλότερα, ώστε οι τιμές να πλαγιολισθαίνουν.
Ο Γενικός Δείκτης βρήκε τις πρώτες στηρίξεις του στη ζώνη των 1380, και προφανώς οι επενδυτές είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη, καθώς πειστική διάσπαση αυτών θα οδηγήσει σε άτσαλα stop loss και ανατροφοδότηση της πτωτικότητας με επόμενο επίπεδο τις 1360.
Στην πλαγιολίσθηση βοηθά και η αρνητική συμπεριφορά στις αμερικανικές χρηματαγορές. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού έφερε αναστάτωση (ΥοΥ Ιανουαρίου). Ο δομικός βρέθηκε στο 3,9% (από 3,9%, αναμ, 3,7%) και ο γενικός στο 3,1% (από 3,4%, αναμ. 2,9%).
Αντίστοιχα, τα ΣΜΕ των βασικών αμερικανικών δεικτών κατέρρευσαν ακαριαία: εκείνα του S&P500 έγραψαν έως και -1,35%, ενώ χειρότερη εικόνα είδαμε στη μικρή κεφ/ση, με τα ΣΜΕ του Russell2000 στο -3,5%, αφού τα στοιχήματα που ήθελαν πρώιμες τοποθετήσεις στα μικρά χαρτιά πήγαν ..κουβά.
Θεωρούμε ότι η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί για πολύ, καθώς (προς το παρόν) βρέθηκε η αφορμή για μινι διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά σε Nasdaq, S&P500και Dow Jones. Φαίνεται ότι οι προβλέψεις παραήταν αισιόδοξες, όμως σε τελική ανάλυση, ο πληθωρισμός σημείωσε περαιτέρω κάμψη.
Ειδικότερα για τον γενικό πληθωρισμό, εκείνος επανήλθε σε επίπεδα Μαρτίου 2021 και πριν τα προβλήματα της διετίας (χαμηλό 3% τον Ιούνιο).
Προφανώς, δίδεται επιπλέον παράταση στη μείωση των επιτοκίων της Fed, με τις πιθανότητες να αποφασιστεί κάτι στη συνεδρίαση του Μαρτίου να είναι μηδενικές.
Επιστρέφοντας στα εγχώρια, αύριο αναμένουμε αφενός την ανακοίνωση αποτελεσμάτων χρήσης 2023 για την Coca Cola (EEE) πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, και τα αντίστοιχα της Piraeus (ΠΕΙΡ). Εδώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σημαντικά αυξημένα μεγέθη, που εν μέρει έχουν προεξοφληθεί στο ταμπλό. Η μετοχή έχει περιθώρια για τα 4,4 ευρώ, υπενθυμίζοντας ότι επίκειται η αποεπένδυση του ΤΧΣ, ενώ το ενδιαφέρον επίπεδο στήριξης είναι τα 3,7.
Ακόμα πιο στιβαρή συμπεριφορά έχουν άλλα χαρτιά, δεικτοβαρή και μη, που απαρτίζουν και τον κεντρικό πυλώνα της ανοδικής τάσης, όπως ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, CENER (σε στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα), TITC, ΟΛΠ, ΕΝΤΕΡ, ΙΝΚΑΤ κ.α.
Τέλος, η αγορά ομολόγων παραμένει ενδιαφέρουσα. Η ενδεχόμενη κορύφωση των επιτοκίων τόσο σε Fed όσο και σε ΕΚΤ και η συν αυτώ αναμενόμενη σταδιακή μείωση εν ευθέτω χρόνω δίνει κάθε λόγο τοποθέτησης σε όσους ενδιαφέρονται για αυτές τις αγορές, καθώς από πλευράς θεωρητικού valuation, φαντάζουν “φθηνά” τα περισσότερα κρατικά ομόλογα της Ευρώπης, με έμφαση σε εκείνα πολύ κοντινής ή πάρα πολύ μακρινής λήξης.