Η δράση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Νταντάδες της Γειτονιάς» ήδη βοηθά πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά που δυσκολεύονται να συνδυάσουν τη φροντίδα των παιδιών με την απαιτητική καθημερινότητα του εργαζόμενου γονέα.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας από 2 μηνών έως 2½ χρονών και έχει στόχο να ανακουφίσει νέους γονείς, βάζοντας έτσι ένα λιθαράκι στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.
Ωστόσο, ενδιαφερόμενοι έχουν εντοπίσει κενά στο πρόγραμμα, το οποίο αφήνει εκτός μια σειρά από περιπτώσεις που ήλπιζαν στην κρατική υποστήριξη για τη φύλαξη των παιδιών τους.
Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει αφορά τα οικονομικά κριτήρια που έχουν οριστεί για να ενταχθεί στο πρόγραμμα μια νέα οικογένεια.
Το όριο στο ετήσιο εισόδημα του ωφελούμενου γονέα έχει τεθεί στα 24.000 ευρώ, το οποίο είναι υψηλό σε σύγκριση με άλλα προγράμματα κοινωνικών παροχών.
Όμως, το γεγονός ότι το όριο αυτό αφορά το ατομικό εισόδημα, σε συνδυασμό με το ότι το πρόγραμμα στοχεύει ειδικά στις μητέρες, δημιουργεί μια σειρά από παράδοξα.
Άνεργος πατέρας
Αυτό σημαίνει πως μια οικογένεια όπου ο πατέρας έχει ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ και το εισόδημα της μητέρας δεν ξεπερνά τα 24.000 ευρώ μπορεί να μπει στο πρόγραμμα – αν και, κατά κοινή ομολογία, ένα τέτοιο οικογενειακό εισόδημα αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας.
Την ίδια στιγμή, όμως, μια μητέρα που αναθρέφει μόνη της τα παιδιά της και έχει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ δεν μπορεί να επωφεληθεί.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ», πηγές του υπουργείου αναγνώρισαν ότι, αναγκαστικά, κάποιες περιπτώσεις γονέων δεν καλύπτονται, αλλά επεσήμαναν ότι το όριο των 24.000 ευρώ/έτος είναι αρκετά υψηλό.
Παράλληλα, η στόχευση του προγράμματος στις μητέρες (δικαίως, δεδομένου ότι η επιμέλεια των παιδιών συνήθως εναπόκειται σε αυτές) μπορεί να αφήσει αρκετούς μπαμπάδες εκτός του προγράμματος.
Έτσι, ενώ μια άνεργη μητέρα εγγεγραμμένη στο μητρώο της ΔΥΠΑ μπορεί να λάβει το voucher για τις «Νταντάδες», δεν ισχύει το ίδιο για έναν άνεργο πατέρα, ακόμα κι αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.
Με αποτέλεσμα να μπορούν να επωφεληθούν μόνο εργαζόμενοι πατέρες των οποίων το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 24.000 ευρώ ετησίως.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και για τις άνεργες μητέρες η διάρκεια χορήγησης του voucher δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες και ανανεώνεται για ακόμα τρεις μήνες σε περίπτωση ανανέωσης του δελτίου ανεργίας.
Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι το ύψος του voucher διπλασιάστηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, πριν καν ανοίξει η πλατφόρμα αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους γονείς τον επόμενο μήνα (11/2023), αποτελεί ένδειξη ότι το ενδιαφέρον, τόσο για τους επιμελητές όσο και για τους ενδιαφερόμενους γονείς, ήταν αρχικά μειωμένο.
Το voucher είχε αρχικά οριστεί στα 250 ευρώ για τους γονείς που εργάζονται με πλήρη απασχόληση και στα 150 ευρώ για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, τις άνεργες μητέρες και τις οικογένειες που ήδη επωφελούνται από προγράμματα για βρεφονηπιακούς σταθμούς, και διπλασιάστηκε στα 500 και 300 ευρώ αντίστοιχα.
Τέλος, ερωτηματικό αποτελεί η συνέχεια του προγράμματος μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης του τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Τότε θα γίνει η αξιολόγηση του έργου και θα αποφασιστεί η συνέχισή του ή μη, καθώς και τυχόν αλλαγές στα κριτήρια και τη στόχευσή του.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μέχρι στιγμής 62 δήμοι, με το υπουργείο να προωθεί την ένταξη περισσότερων μέσα στο επόμενο διάστημα.
Latest News
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η Ευρώπη θα απαντήσει αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς
Ο Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Πώς αντιμετωπίζουν την Black Friday οι Έλληνες - Η έρευνα της Revolut
Το 7% των Ελλήνων ανησυχεί μήπως πέσει θύμα απάτης στην Black Friday, ωστόσο, θα αναζητήσει μεγάλες προσφορές
«Καμπανάκι» ΙΟΒΕ για την υστέρηση των περιφερειών - Στην Αττική το μισό ΑΕΠ
Η έρευνα του ΙΟΒΕ επισήμανε πως υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση και ευκαιρίες για σύγκλιση των ελληνικών περιφερειών σε μια σειρά από τομείς
Ομολογίες για 11 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο το 2025
Το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό
Αγεφύρωτο το επενδυτικό κενό - Γιατί αστόχησαν οι προβλέψεις για νέα κεφάλαια
Ποιες είναι οι προβλέψεις που υπάρχουν στον προϋπολογισμό για το επενδυτικό κενό της επόμενης χρονιάς - Οι εκτιμήσεις για τις επενδύσεις
Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς
Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό
Γιάννης Στουρνάρας: Οι 3+2 λόγοι που επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης
Ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις είναι αναιμικές – Οι παγκόσμιες εξελίξεις
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 - Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Τι δείχνει ο προϋπολογισμός - Από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορο-εσόδων το επόμενο έτος - ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας
Για ποια έργα τα οποία θεωρούνται στρατηγικές συμβάσεις ελήφθησαν αποφάσεις