
Κλίμα χωρίς εξάρσεις και ανούσιες αντιπαραθέσεις κατέγραψαν τόσο η κυβερνητική πλευρά όσο και η πλευρά των αγροτών στις χθεσινές διαπραγματεύσεις τους υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου, με τις ανακοινώσεις για το ρεύμα, το πετρέλαιο και την ΚΑΠ να αποτελούν πλέον αντικείμενο αξιολόγησης στα μπλόκα.
Εν αναμονή των αποφάσεων του αγροτικού κόσμου για τη στάση τους – δηλαδή, την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων ή αντίθετα τη μαχητικότερη διεκδίκησης της πλήρους κάλυψης των αιτημάτων τους -, στην κυβέρνηση εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για σταδιακή εκτόνωση.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσδοκά να καταγραφούν πλέον «διασπάσεις» στο αγροτικό μέτωπο. Είναι αυτό που την έχει φέρει εδώ και εβδομάδες σε μια δύσκολη θέση μιας καθυστερημένης, αλλά πλέον συνεχούς παραδοχής των «δίκαιων προβληματισμών», των μεγάλων δυσκολιών ειδικά στη Θεσσαλία και του αυξημένου κόστους παραγωγής προβλημάτων.
Την ίδια στιγμή οι πιέσεις εντείνονται και από την αντιπολίτευση, η οποία εξακολουθεί να χρεώνει στο Μαξίμου επικοινωνιακού τύπου προσεγγίσεις και όχι στρατηγικό σχεδιασμό για τον πρωτογενή τομέα.
Πάντως, κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στις πολύωρες διαβουλεύσεις με τους 15 εκπροσώπους των μπλόκων και με τους πέντε του προεδρείου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών παραδέχονταν την «κατάρτιση» των συμμετεχόντων αγροτών και τα σοβαρά επιχειρήματά τους. Σε αυτά απαντούσε τόσο ο Μητσοτάκης όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί, όταν απαιτούνταν μεγαλύτερη εξειδίκευσης.
Ταβάνι
«Πιάσαμε ταβάνι» λένε στην κυβέρνηση κλείνοντας το «παράθυρο» περαιτέρω παρεμβάσεων. Είναι δεδομένο ότι το Μαξίμου θα επιμείνει στα «δεδομένα» και «περιορισμένα» δημοσιονομικά περιθώρια ενώ ουδείς στην κυβέρνηση, ιδίως όσοι… κρατούν το «ταμείο» θέλει να ανοίξει δρόμος τυχόν διεκδικήσεων από άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες.
Ταυτόχρονα όμως το Μαξίμου δεν μπορεί παρά να δείχνει όχι μόνο στον αγροτικό κόσμο αλλά και ευρύτερα σε άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες ότι θα κρατά ανοιχτό τον διάλογο, ακούγοντας προσδοκίες και αιτήματα και ότι θα αναζητά «δίκαιες», κατά τους κυβερνητικούς, λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε διατεθειμένος σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο να συζητήσει σχετικά με τη δημιουργία ενός μόνιμου, «πιο δίκαιου», μηχανισμού. Κάτι βεβαίως που έχει ορίζοντα από το 2025 και μετά.
Ακόμα περισσότερα για την πίεση της κυβέρνησης απέναντι στον «συγκροτημένο τρόπο», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, που οι αγρότες περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν, δείχνει η προοπτική για νέα συνάντηση ειδικά για τα σοβαρά θέματα της Θεσσαλίας. Μένει να φανεί η σύνθεση αυτής της υπό σχεδιασμό νέας σύσκεψης, η οποία σε κάθε περίπτωση προσδιορίζεται για το τέλος του Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, αφότου ο πρωθυπουργός ολοκληρώσει μια σειρά επαφών του εκτός συνόρων στο επόμενο διάστημα.
Προκαταβολές
Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές αποζημιώσεων από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, το ad hoc πρόγραμμα για τη Θεσσαλία και άλλες περιφερειακές ενότητες έχει αρχικώς εκτιμηθεί ως κόστος στα 260 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών διατέθηκαν τα 150 εκατ. και στις 8 Φεβρουαρίου απεστάλησαν μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος σε διάθεση του ΕΛΓΑ άλλα 110 εκατ.
Σήμερα, όπως λένε από την κυβέρνηση, πρόκειται να καταβληθούν 5,5 εκατ. σε παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες δεν έλαβαν προκαταβολή και καλύπτουν 30.000 στρέμματα.
Ρεύμα και πετρέλαιο
Οι άμεσες παρεμβάσεις, όπως ανακοινώθηκε, αφορούν το ρεύμα και το πετρέλαιο. Συγκεκριμένα για το νέο τιμολόγιο ρεύματος θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2024. Για 2 χρόνια εκτιμώνται οι μέγιστες τιμές ως εξής:
9,3 λεπτά / κιλοβατώρα για όσους ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές.
9,8 λεπτά / κιλοβατώρα για λοιπούς κατόχους συνδέσεων χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές.
10,5 λεπτά / κιλοβατώρα για όσους ανήκουν συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
11 λεπτά / κιλοβατώρα για λοιπούς κατόχους συνδέσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Για άλλα 8 χρόνια προβλέπεται για το 1/3 της κατανάλωσης τιμή 9 λεπτά / κιλοβατώρα και για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων δύνανται να προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά με σταθερά συμβόλαια και ενιαία ρήτρα αποχώρησης 70 ευρώ. Επιπλέον ανακοινώθηκε ρύθμιση οφειλών με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο.
Για το πετρέλαιο αποφασίστηκε προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο τέλος Μαρτίου (τα 40 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 82 εκατ.).
Πηγή: in.gr


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες