Στη συνέχεια των αναζητήσεων βιβλίων που διευκολύνουν την κατανόηση πολλών σύγχρονων εξελίξεων αλλά και ψυχαγωγούν, προσφέροντας όμως συνάμα στον αναγνώστη γνώση για πράγματα που δεν είναι γενικά γνωστά, κατέληξα σε μια σειρά εκδόσεων.
Εξαιρετικά χρήσιμο για τα σημερινά πολιτικοϊδεολογικά αδιέξοδα με την κατάρρευση των παραδοσιακών αξιών και πολιτικών αναζητήσεων είναι το μικρό βιβλίο του Christopher Lasch «ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ; – ΓΙΑΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ;» (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2018). Εχοντας απόλυτη κατανόηση των διεθνών εξελίξεων, ο συγγραφέας αποσαφηνίζει πως είναι άσκοπο να γίνεται προσπάθεια αναζήτησης μιας αναβίωσης της Αριστεράς διότι ο κύκλος της έχει τελεσίδικα κλείσει. Κυρίως διότι η αντιπαλότητα Δεξιάς – Αριστεράς δεν υπάρχει πια, μια και τα όποια κοινωνικά σημεία αναφοράς τους έχουν ιστορικά ξεπεραστεί και τελειώσει.
«Η ιδέα μιας «Αριστεράς» έχει εξαντλήσει την ιστορική της ύπαρξη και πρέπει να εγκαταλειφθεί, όπως πρέπει να εγκαταλειφθεί και ένας συντηρητισμός που, σε μεγάλο βαθμό, με τη δική του ρητορική συγκαλύπτει τις παλαιότερες φιλελεύθερες παραδόσεις. Οι παλιές ταμπέλες δεν έχουν κανένα νόημα πλέον», υποστηρίζει ο Lasch. «Αποτελούν προϊόντα μιας παλαιότερης εποχής, της εποχής του ατμού και του χάλυβα, και είναι εντελώς ακατάλληλες για την εποχή της ηλεκτρονικής, του ολοκληρωτισμού και της μαζικής κουλτούρας».
Συνήθως δεν έλκομαι από τον κρατισμό που εκφράζουν τα βιβλία της Μariana Mazzucato και τη λατρεία της για την υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Στο νέο της όμως πόνημα, με τη Rosie Collington, «Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΕΝΑΚΗ: Πώς οι εταιρείες συμβούλων αποδυναμώνουν τις επιχειρήσεις μας, αδρανοποιούν τις κυβερνήσεις μας και στρεβλώνουν τις οικονομίες μας» (Επίκεντρο, 2023) καταπιάνεται με ένα θέμα νευραλγικής σημασίας για τη διεθνή οικονομία. Πραγματικά οι εταιρείες συμβούλων έχουν αρχίσει να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις διαδικασίες και στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων μεγάλων χωρών της γης, ομογενοποιώντας πολιτικές κι επιδιώκοντας να καθοδηγήσουν δημοσιονομικά αποτελέσματα. Τα ζητήματα που θίγει η εργασία της Mazzucato είναι κρίσιμα και αφορούν σχεδόν τους πάντες παντού.
Ο άξιος συνεχιστής στην Ελλάδα μιας παράδοσης που ξεκίνησε ο Philip Kerr παγκόσμια, της αναβίωσης δηλαδή με ακρίβεια των χρόνων του Μεσοπολέμου μέσω noir αστυνομικών ιστοριών, ο Πάνος Αμυράς, εμφανίζεται και πάλι, με επιτυχία, με τη «ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ» (Διόπτρα, 2023). Η Αθήνα των τελών της δεκαετίας του ’30 παίρνει νέα ζωή, μέσα σε ένα ζοφερό κλίμα ίντριγκας, αναμονής μιας αναπόφευκτης πολεμικής σύγκρουσης και αγωνίας για την καθημερινή επιβίωση. Πέραν της ενδιαφέρουσας αστυνομικής ιστορίας, ο Αμυράς μάς ταξιδεύει στους δρόμους, στις γειτονιές και στην κοινωνική πραγματικότητα μιας εποχής που έφυγε αφήνοντας λίγες θύμησες πίσω της.
Εξίσου συναρπαστικά ενδιαφέρον το έργο του Χρήστου Μαρκογιαννάκη «ΣΤΟΝ 5ο ΟΡΟΦΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ» (Μίνωας, 2023). Με έξυπνη και γρήγορη γραφή ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης ξετυλίγει μια κλασική ιστορία «ποιος το έκανε», που συγκρατεί τον αναγνώστη μέχρι το τέλος. Εκδηλη η γαλλική επίδραση στον τρόπο έκφρασης και στον γενικότερο προβληματισμό του δημιουργού.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.