
Στο προσκήνιο επανέρχεται όπως όλα δείχνουν ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, αυτή τη φορά με ρόλο στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ταυτόχρονα, φουντώνουν οι ψίθυροι ότι μπορεί να είναι υποψήφιος ακόμη και για την προεδρία της Κομισιόν στη θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Προς το παρόν και πιο άμεσα, ο Ντράγκι αναλαμβάνει σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο στα πλαίσια των προσπαθειών που κάνει η Κομισιόν για αύξηση της ανταγωνιστικότητας του μπλοκ, για τη στροφή σε πιο «πράσινη» οικονομία και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ειδικά στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.
Γνωστός και ως «Σούπερ Μάριο» κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΕΚΤ όπου και υποσχέθηκε πως θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατέψει το ευρώ, ο 76χρονος Ντράγκι θα συνεργαστεί με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) για τα θέματα αυτά μετά από πρωτοβουλία της ίδιας της Κομισιόν.
Οι προκλήσεις για την ΕΕ
Αυτό το διάστημα η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Οι ΗΠΑ αυξάνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητά τους ειδικά με ειδική νομοθεσία που προσφέρει μεγάλα κίνητρα σε πάσης φύσης εταιρείες να επενδύσουν εκεί, «κλέβοντας» κεφάλαια από την ΕΕ.
Η Κίνα από την πλευρά της δεν έχει κάνει ποτέ πίσω στο στόχο να γίνει ακόμη ισχυρότερη υπερδύναμη και έχει επιχειρήσεις πολλές φορές, άλλες με επιτυχία και άλλες όχι, να εξαγοράσει ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας αιχμής.
Επίσης αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και οι ΗΠΑ έχουν το προβάδισμα μέσω εταιρειών κολοσσών όπως οι Microsoft, Alphabet και άλλες. Η Ευρώπη επίσης εξαρτάται και για άλλες τεχνολογίες, όπως τα μικροτσίπ, από ασιατικές εταιρείες περιλαμβανομένης της Κίνας και της Νότιας Κορέας.
Παράλληλα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγάλη μετάβαση προς οικονομία με μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων μέσα στις επόμενες δεκαετίες, κάτι που απαιτεί μεγάλες αλλαγές ειδικά στον τομέα της ενέργειας και της παραγωγής.
Ιδιαίτερες είναι οι προκλήσεις για την Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκάλυψε την εξάρτηση της ΕΕ από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα βιομηχανικοί όμιλοι της ηπείρου να μετατοπίσουν την παραγωγή αλλού. Αυτό γίνεται παρά τις προσπάθειες του μπλοκ να στραφεί σε άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, ενώ η ενεργειακή κρίση έχει ωθήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτή η μετάβαση αναμένεται ότι θα διαρκέσει δεκαετίες.
Η παρέμβαση της φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντελ Λάιεν επέλεξε τον ίδιο να αναλάβει αυτό το διάστημα συμβουλευτικό ρόλο για τα φλέγοντα οικονομικά θέματα της ΕΕ. Του ζήτησε συγκεκριμένα να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, κυρίως απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Προς τις 22-24 Φεβρουαρίου
Ο Ντράγκι ο οποίος μετά τη θητεία του στην ΕΚΤ από το 2011 έως το 2019 διετέλεσε πρωθυπουργός ευρείας κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας από το 2021 έως το 2022, καλείται τώρα να συζητήσει με τους υπουργούς Οικονομικών απαραίτητες ενέργειες για να αυξηθούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις προς τους σκοπούς αυτούς, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Αυτό θα γίνει στο επερχόμενο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης στις 22-24 Φεβρουαρίου. Ήδη για το σκοπό αυτό φέρεται να πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα επαφές στο Μιλάνο με διάφορους επιχειρηματίες. Η έκθεση που θα παρουσιάσει αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, αναφέρεται ακόμη.
Τα σενάρια για επιτελικό ρόλο
Με το όνομά του να έχει ακουστεί ακόμη και για την προεδρία της Κομισιόν ενόψει των ευρωεκλογών που θα γίνουν τον Ιούνιο, ο ίδιος αρχικά φερόταν να έχει διαμηνύσει ότι δεν θα τον ενδιέφερε να αναλάβει τόσο επίσημο ρόλο στους θεσμούς της ΕΕ. Πηγές του Reuters όμως από την Ιταλία αναφέρουν ότι ο Ντράγκι δεν θα έκανε πίσω εάν υπήρχε πολυμερής συμφωνία και σύμπνοια των θεσμών για την υποψηφιότητά του σε υψηλόβαθμο πόστο
Το όνομά του έχει ακουστεί επίσης και για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές και αναζητείται τώρα αντικαταστάτης του για τη θέση αυτή.


Latest News

Η Air India θέλει τα Boeing που αρνήθηκε η China Airlines
Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση να μην δέχονται αεροσκάφη Boeing

Δασμοί 3.521% - Σε ποια εισαγόμενα προϊόντα επιβάλλονται οι υψηλοί δασμοί
Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν το «ντάμπινγκ» τους στην αμερικανική αγορά και επιβάλλουν υψηλους δασμούς

Η γρίπη των πτηνών αυξάνει τις πωλήσεις των φυτικών «αυγών»
H γρίπη των πτηνών με την επακόλουθη ακρίβεια ωθούν τους Αμερικανούς στα «φυτικά αυγά»

Από την Ελβετία στις ΗΠΑ - Η Roche και το πενταετές επενδυτικό πλάνο
Η επένδυση της Roche θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας - Τι περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους