![TotalEnergies κατά ΔΝΤ: «Εμποδίζει την ενεργειακή μετάβαση της Αφρικής»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/south-africa.jpg)
Φρένο στο «πρασίνισμα» της Αφρικής βάζουν οι πολιτικές του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TotalEnergies Πατρίκ Πουγιάν. Και αυτό γιατί, όπως τονίζει ο Πουγιάν, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ παρεμποδίζονται από τις ανεπαρκείς κρατικές εγγυήσεις δανείων, που διατηρούνται περιορισμένες λόγω της πολιτικής του ΔΝΤ να διατηρεί αυστηρό έλεγχο επί των δημοσιονομικών των αφρικανικών χωρών, προς αποτροπή υπερχρέωσής τους.
Μισθοί: Η κόντρα των δυτικών κυβερνήσεων με ΔΝΤ και ΕΚΤ
Το πρόβλημα
Σε σημερινή του δήλωση ο Πουγιάν ανέφερε ότι επί του παρόντος τα έργα ηλεκτρικής ενέργειας στην Αφρική πάσχουν από «ένα πρόβλημα φερεγγυότητας: Έχεις τον κίνδυνο να μην πληρωθείς». Έτσι, «όταν ένας φορέας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θέλει να επενδύσει, και είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, θα πάει να δει την κυβέρνηση και να ζητήσει εγγυήσεις».
«Αλλά οι αφρικανικές κυβερνήσεις θα σας πουν ότι δεν είναι σε θέση να δώσουν αυτές τις εγγυήσεις γιατί έρχεται το ΔΝΤ και τους λέει: “Μην πάτε να δώσετε αυτές τις εγγυήσεις, είστε ήδη υπερχρεωμένοι”», συνέχισε.
Ως αποτέλεσμα, λέει ο CEO της TotalEnergies, στην Αφρική η εταιρεία του περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε επιχειρηματικά έργα εξόρυξης, επειδή είναι ένας κλάδος από τον οποίον γνωρίζουν ότι θα πληρωθούν.
Απογοήτευση
Η TotalEnergies έχει αναπτύξει δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 30 αφρικανικές χώρες, καθώς και δύο ηλιακά πάρκα στην Αίγυπτο. Υπάρχουν ακόμα σχέδια για ένα έργο παραγωγής ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης σε μπαταρίες στη Νότια Αφρική που θα τεθεί σε λειτουργία το 2025.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα έργα της ενεργειακής εταιρείας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανέρχονται σε 22 γιγαβάτ (GW) εγκατεστημένης ισχύος έως το τέλος του 2023 σε Λατινική Αμερική, Ευρασία, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή.
«Είμαι απογοητευμένος που δεν βλέπω έναν πραγματικό διεθνή οικονομικό οργανισμό που να εγγυηθεί για όλα αυτά τα αφρικανικά κράτη – και να μην τους ζητήσει περισσότερα από αυτά που ζητάμε εμείς», δήλωσε ο Πουγιάν.
Πρόσθεσε ότι για την κατασκευή ηλιακής μονάδας δυναμικότητας 1 GW της TotalEnergies στο Ιράκ, οι διεθνείς χρηματοδότες του έργου ζητούσαν από την ιρακινή κυβέρνηση περισσότερες εγγυήσεις, οδηγώντας τη γαλλική εταιρεία να αυτοασφαλίσει πλήρως το έργο για να αποφύγει να επιβαρύνει την κυβέρνηση με περισσότερο χρέος.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης