Μια νέα δορυφορική αποστολή για την παρακολούθηση των εκπομπών μεθανίου πρόκειται να ξεκινήσει επιτέλους, με τη βοήθεια της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος χάρτης υποδομών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο οποίος θα παρακολουθείται για τυχόν διαρροές.

Ο δορυφόρος MethaneSAT ανακοινώθηκε από το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας πριν από έξι χρόνια ως ένας τρόπος παρακολούθησης των εκλύσεων μεθανίου, ενός αόρατου αερίου που οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι υπεύθυνο για σχεδόν το ένα τρίτο της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που προκαλείται από τις εκπομπές από την αρχή της βιομηχανικής εποχής.

Ο δορυφόρος έχει πλέον προγραμματιστεί να εκτοξευτεί στο διάστημα τον Μάρτιο με έναν πύραυλο που λειτουργεί από το SpaceX του Ίλον Μασκ.

Σήμερα, η Google ανακοίνωσε ότι θα παράσχει τις υπολογιστικές δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης που απαιτούνται για τη συμπίεση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που παράγονται από το μόνιτορ μεθανίου σε τροχιά.

ΗΠΑ: Αποκάλυψε πώς θα περιορίσει το μεθάνιο που εκλύεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Το MethaneSAT

Όπως γράφουν οι Financial Times, το MethaneSAT είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι δορυφόροι χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση εκπομπών μεθανίου από εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, το οποίο είναι περισσότερο από 80 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα σε χρονικό διάστημα 20 ετών. Οι ειδικοί λένε ότι η μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι μια από τις πιο ισχυρές βραχυπρόθεσμες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας φέτος διαπίστωσε ότι η παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία ήταν υπεύθυνη για 135 εκατομμύρια τόνους εκπομπών μεθανίου το 2022, μόνο ελαφρώς κάτω από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ του 2019. Οι υπάρχοντες δορυφόροι έχουν εντοπίσει περισσότερα από 500 συμβάντα «υπερεκπομπών» το 2022 από πετρέλαιο και φυσικό αέριο επιχειρήσεις, είπε ο IEA, με άλλα 100 τέτοια γεγονότα σε ανθρακωρυχεία, τα οποία μπορούν να απελευθερώσουν μεθάνιο κατά τη διάρκεια ή μετά τις επιχειρήσεις.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα ορόσημο», δήλωσε ο Yael Maguire, αντιπρόεδρος της Geo Sustainability της Google. «Έχουμε μεγάλη αισιοδοξία ότι μπορούμε να βοηθήσουμε όλους τους επιστήμονες, τους ερευνητές, τα ιδρύματα του δημόσιου τομέα και τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου να χτίσουν το καθαρότερο μέλλον που όλοι θέλουμε».

Κόστος

Το MethaneSAT, το οποίο κόστισε 88 εκατομμύρια δολάρια, έχει σχεδιαστεί για να μετράει τις εκπομπές μεθανίου που άλλοι δορυφόροι δεν μπορούν, και να εντοπίζει προβλήματα εκεί που άλλα συστήματα ανίχνευσης δεν βλέπουν. Μπορεί να υπολογίσει τις συνολικές εκπομπές, από πού προέρχονται και πώς αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, παρέχοντας ένα εργαλείο στις ρυθμιστικές αρχές που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις για υποδομές που εμφανίζουν διαρροές.

Ο Patrick Barker, αναλυτής στην  Wood Mackenzie, ανέφερε στους FT ότι άλλοι δορυφόροι συνήθως προσφέρουν πολύ υψηλή ευαισθησία σε εκπομπές σε λεπτή χωρική ανάλυση ή ευρεία χωρική κάλυψη που επιτρέπουν την παρατήρηση ολόκληρης της υδρογείου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Ο MethaneSAT είναι ο πρώτος δορυφόρος του είδους του που προσφέρει το «καλύτερο και των δύο κόσμων» τόσο σε χωρική κάλυψη όσο και σε ευαισθησία στις εκπομπές», υπογράμμισε.

Τα εμπόδια

Το έργο, το οποίο αντιμετώπισε καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας και των εμπλοκών της εφοδιαστικής αλυσίδας, μπορεί να ανιχνεύσει εκπομπές έως και 500 κιλά την ώρα από περιοχές μικρότερες του 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου, ενώ ταυτόχρονα σαρώνει ένα οπτικό πεδίο πλάτους 200 χιλιομέτρων.

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει το μεθάνιο στην υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία.

Περισσότερες από 100 χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την Ευρώπη υπέγραψαν το 2021 μια παγκόσμια δέσμευση μεθανίου για μείωση των εκπομπών κατά 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εκπομπός αερίου στον κόσμο, δεσμεύτηκε πέρυσι να παρακολουθεί και να μειώσει τις εκπομπές από το μεθάνιο, αλλά παραμένει εκτός συμφωνίας, όπως και η Ρωσία και η Ινδία, επίσης μεταξύ των κορυφαίων εκπομπών στον κόσμο.

Η EDF είπε ότι η σύνδεση με την Google θα επιτρέψει στην ομάδα MethaneSAT να χρησιμοποιήσει το Google Cloud, την τεχνητή νοημοσύνη, τη χαρτογράφηση και τις δορυφορικές εικόνες για να παράσχει τον πρώτο ολοκληρωμένο χάρτη που δείχνει πώς διαφορετικοί τύποι μηχανημάτων συμβάλλουν στις διαρροές μεθανίου με την πάροδο του χρόνου.

«Μέχρι το τέλος του 2025 θα πρέπει να έχουμε μια πολύ σαφή εικόνα σε παγκόσμια κλίμακα από τις μεγάλες λεκάνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Steven Hamburg, επικεφαλής επιστήμονας της EDF.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου, καθώς οι ΗΠΑ και άλλα έθνη κινούνται για την επιβολή οικονομικών και άλλων κυρώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Πλημμύρες: Φαινόμενα ανάλογα της Βαλένθια θα εμφανίζονται πολύ συχνότερα – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Green |

Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα

Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή

ΕΕ: Πρόσθετοι δασμοί έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα
Green |

Πρόσθετοι δασμοί της ΕΕ έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποιεί για τον κίνδυνο «εμπορικού πολέμου».