Οι πωλήσεις τεχνητών διαμαντιών που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο αυξήθηκαν στις ΗΠΑ κατά 16% το 2023 από το 2022, σύμφωνα με τον Edahn Golan, αναλυτή του κλάδου.
Millennials και Generation Z προτρέπουν μέσω των social media στην επιλογή τεχνητών πολύτιμων λίθων έναντι πραγματικών, για λόγους βιωσιμότητας και ηθικής.
Τελικά, το κατά πόσο οι τρόποι παρασκευής ενός διαμαντιού στο εργαστήριο συνάδει με τους όρους βιωσιμότητας για τον πλανήτη και το περιβάλλον σηκώνει μεγάλη συζήτηση, με τους ειδικούς να εκφράζουν εκατέρωθεν διαφωνίες, κυρίως όσον αφορά τη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται γι’ αυτήν τη δουλειά.
Διαμάντια: Οι «καλλιέργειες» ρίχνουν τις τιμές
Κυρίως ενέργεια από καύση άνθρακα
Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν ενέργεια προερχόμενη από ΑΠΕ ή έχουν τις εκπομπές που απαιτούνται για να αντισταθμιστούν με πιστώσεις άνθρακα, οι οποίες πληρώνουν για δραστηριότητες όπως η φύτευση δέντρων, που δεσμεύουν άνθρακα.
Αυτές όμως δεν αποτελούν τον κανόνα για τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, σύμφωνα με το AP.
Πολλές εταιρείες, αναφέρει ο συντάκτης του σχετικού άρθρου, έχουν έδρα στην Ινδία, όπου περίπου το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από την καύση άνθρακα. Χρησιμοποιούν ισχυρισμούς όπως «αειφόρος» και «φιλικός προς το περιβάλλον» στους ιστότοπούς τους, αλλά δεν δημοσιεύουν τις εκθέσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δεν είναι πιστοποιημένοι από τρίτους.
Η Κίνα είναι η άλλη χώρα μεγάλης παραγωγής διαμαντιών. Οι Henan Huanghe Whirlwind, Zhuhai Zhong Na Diamond, HeNan LiLiang Diamond, Starsgem Co. και Ningbo Crysdiam περιλαμβάνονται στους μεγαλύτερους κατασκευαστές. Από αυτούς, σύμφωνα με το AP, ουδείς απάντησε σε αιτήματα για σχόλια ούτε ανάρτησε λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί.
Για την ιστορία, πάντως, περισσότερο από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας προήλθε από άνθρακα το 2023.
«Πράσινη» εξαπάτηση
Απέναντι στους ισχυρισμούς ορισμένων εταιρειών, όπως της VRAI, θυγατρική της Diamond Foundry, ότι διαθέτει χυτήριο μηδενικών εκπομπών στο Wenatchee της Ουάσιγκτον, το οποίο λειτουργεί με υδροηλεκτρική ενέργεια από τον ποταμό Κολούμπια και πως η δύναμη που χρησιμοποιεί το VRAI για την καλλιέργεια ενός διαμαντιού είναι «περίπου το ένα δέκατο της ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξη», ο Πολ Ζιμίνσκι, κορυφαίος αναλυτής της παγκόσμιας βιομηχανίας διαμαντιών αντιπαραθέτει ότι οι εταιρείες που είναι διαφανείς σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού τους και χρησιμοποιούν ΑΠΕ, όπως η παραπάνω, αποτελούν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της παραγωγής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πολλές εταιρείες επικαλούνται ισχυρισμούς περί πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, όταν δεν κάνουν πραγματικά τίποτα φιλικό προς το περιβάλλον».
Πώς γίνεται
Η παραγωγή εργαστηριακού διαμαντιού διαρκεί εβδομάδες, υποβάλλοντας τον άνθρακα σε υψηλή πίεση και θερμοκρασία που μιμούνται τις φυσικές συνθήκες υπό τις οποίες σχηματίζονται διαμάντια κάτω από την επιφάνεια της Γης.
Η τεχνολογία χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1950, αλλά τα διαμάντια που παράγονται αξιοποιούνται κυρίως σε βιομηχανίες όπως η κοπή πέτρας, η εξόρυξη και τα οδοντιατρικά εργαλεία.
Με την πάροδο του χρόνου τα εργαστήρια, ή τα χυτήρια, έχουν εξελιχθεί τεχνολογικά, καλλιεργώντας πολύτιμους λίθους πολύ κοντά στους αληθινούς και μειώνοντας το κόστος παραγωγής.
Αυτό σημαίνει ότι οι καλλιεργητές διαμαντιών μπορούν να κατασκευάσουν όσες πέτρες θέλουν και να επιλέξουν το μέγεθος και την ποιότητά τους, γεγονός που προκαλεί γρήγορη πτώση των τιμών. Τα φυσικά διαμάντια χρειάζονται δισεκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν και είναι δύσκολο να βρεθούν, καθιστώντας την τιμή τους σταθερά υψηλή.
Τα διαμάντια, είτε καλλιεργούνται στο εργαστήριο είτε φυσικά, είναι χημικά πανομοιότυπα και εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από άνθρακα. Οι ειδικοί είναι εκείνοι που μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των δύο.
Ανταγωνισμός και Μάρκετινγκ
Με τις χαμηλότερες τιμές για την καλλιέργεια στο εργαστήριο και τους νέους να τα προτιμούν όλο και περισσότερο, τα καλλιεργούμενα διαμάντια έχουν κλέψει μερίδιο αγοράς από τα φυσικά.
Παγκοσμίως, τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο αποτελούν πλέον το 5%-6% της αγοράς και η μάχη του μάρκετινγκ είναι σε εξέλιξη.
Η βιομηχανία εξόρυξης διαμαντιών και ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο δεν θα έχουν αξία με την πάροδο του χρόνου.
«Πέντε έως δέκα χρόνια στο μέλλον, νομίζω ότι θα υπάρξουν πολύ λίγοι πελάτες που θα είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν χιλιάδες δολάρια για ένα εργαστηριακό διαμάντι. Νομίζω ότι σχεδόν όλα θα πωλούνται στην τιμή των 100 δολαρίων ή ακόμα και χαμηλότερα», λέει ο Ζιμίνσκι, προβλέποντας ότι τα φυσικά διαμάντια θα συνεχίσουν να πωλούνται σε χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες δολάρια.
Μάλιστα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι «το πιο “πράσινο” διαμάντι είναι ένα διαμάντι που έχει επαναχρησιμοποιηθεί ή ανακυκλωθεί γιατί δεν χρησιμοποιεί ενέργεια».
Latest News
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας
ΔΕΗ blue: Τοποθέτηση 90 φορτιστών στις εγκαταστάσεις της L’Oréal σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες της L’Οreal που κατέχουν ηλεκτρικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να τα φορτίσουν με φορτιστές τελευταίας γενιάς
«Χρέος έναντι φύσης» – Λύση ή αλχημεία για την προστασία του απειλούμενου περιβάλλοντος του πλανήτη;
Πώς το χρέος των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στην κλιματική κρίση χωρών μπαίνει στην «εξίσωση» για το κλίμα