Μόλις λίγες ώρες κράτησε ο θετικός ρυθμός στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον διολισθαίνει εκ νέου στη ζώνη των 1.400 μονάδων, αποτυπώνοντας το εύθραυστο της ψυχολογίας στα τρέχοντα επίπεδα για ακόμη μία φορά.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,20% στις 1.402,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 42,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,37% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.412,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,22% στις 1.228,40 μονάδες.
Αυξάνεται η ευαισθησία
Η ευαισθησία της αγοράς δείχνει να έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, κάτι που φάνηκε, όπως επισήμανε και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, και στην μέτρηση πληθωρισμού των ΗΠΑ, η οποία έπεσε σαν σκωτσέζικο ντους, κατακρημνίζοντας προσωρινά τον S&P 500 από τα ιστορικά υψηλά του. Το report «διέλυσε» την πιθανότητα για μείωση επιτοκίων το Μάρτιο στο 10% και προσέδωσε αξιοπιστία στις οποίες προειδοποιήσεις της Fed ότι ο πληθωρισμός είναι «sticky» και τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
Κατά τον κ. Στεριώτη όμως, το ΧΑ αξίζει εύσημα και του διεθνούς κλίματος ευνοούντος, αρχίζει να αχνοφαίνεται ο στόχος των 1.500 μονάδων. Δεδομένης της μεταβλητότητας που επιστρέφει στα διεθνή Χρηματιστήρια – κάτι που είναι λογικό να αναμένεται σε υπεραγορασμενα επίπεδα ταλαντωτών – και της παγκοσμιοποίησης των αγορών, οι Έλληνες επενδυτές συνιστάται να μην γίνονται υπερευαίσθητοι στις ενδοημερήσιες μεταβολές, αλλά να παραμένουν εντός της δομικής, secular τάσης, προσθέτει ο ίδιος.
Μάλιστα, το ΧΑ μπορεί να παραμείνει ένα από τα “γκανιάν” της χρονιάς μεταξύ των ευρωπαϊκών assets, με την υπεραπόδοση του να μπορεί να διατηρηθεί υπό τη συνθήκη της συνέχισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των αυξητικών επιχειρηματικών μεγεθών και της προώθησης νέων deals, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις εστιάζουν σε Eurobank, Motor Oil, Alpha bank, Autohellas, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Εθνική, καθώς σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Τιτάν, Cenergy, Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς.
Στον αντίποδα, αντισταθμιστικά λειτουργεί το +3,04% της Coca Cola, με τον Ελλάκτωρ και τα ΕΛΧΑ να είναι στο +2,18% και +2,23% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΔΕΗ και Σαράντη, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Quest, ΟΤΕ και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή είναι η ΓΕΚ Τέρνα και η Πειραιώς.
Latest News
Συνεχίστηκε η κατοχύρωση κερδών, ελεγχόμενη η διόρθωση στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχτηκε τις πιέσεις από επιλεγμένους τίτλους, ενώ οι αγοραστές εμφανίστηκαν και πάλι επιφυλακτικοί
«Βαραίνει» το ΧΑ το profit taking σε Τιτάν και Aegean
«Πρωταγωνίστριες» στο χρηματιστήριο Αθηνών είναι οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κινείται σε υψηλό 9ετίας
Σταθεροποιητικά το ΧΑ, πέρασε το πακέτο του 2,2% της Eurobank
Το Χρηματιστήριο Αθηνών "βλέπει" τον τραπεζικό του κλάδο να έχει επανέλθει στο τιμόνι της ανόδου
Υπέκυψε στο -2,4% των τραπεζών το ΧΑ
Η πρώτη πτωτική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από έξι συνεχόμενες με κέρδη
Υπό έλεγχο η τραπεζική πτώση στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκει τα στηρίγματα ώστε να περάσει τη διόρθωση αρκετών τίτλων με τις μικρότερες δυνατές απώλειες
Μοιρασμένα πρόσημα και αψιμαχίες τίτλων στο ΧΑ
Η αγορά ακολουθεί μια ήπια ανοδική πορεία από τις αρχές του έτους, που επιτρέπει σε πολλά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών τους
Έδωσε κι άλλο ύψος η Aegean, με στυλοβάτες Τιτάν και Jumbo
Χωρίς να λείπει η επιφυλακτικότητα και η νευρικότητα στις αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να ελέγξει για ακόμη μία ημέρα τις πιέσεις σε πολλούς τίτλους του
Κρατά το θετικό πρόσημο το ΧΑ, παραμένει η επιφυλακτικότητα
Το ΧΑ επιβεβαιώνει ότι δεν θα αφήσει εύκολα τις πιέσεις των πωλητών να κυριαρχήσουν
Ψυχραιμία στις αγορές, παραμένει η σκιά του Τραμπ – Ανθεκτικό το ΧΑ
Μια εικόνα που έχουν επίσης και οι ευρωπαϊκές αγορές, όπως και οι ασιατικές νωρίτερα
Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία
Μεταξύ άλλων παράγοντες αξιολόγησης ήταν η συμμετοχή ανά φύλο, η διαφοροποίηση ως προς τις δεξιότητες των μελών, ο αριθμός μελών του μειοψηφούντος φύλου σε ηγετικές θέσεις