Στην πτωτική τροχιά επέστρεψε πάλι σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπόρεσε να απορροφήσει πλήρως τις πιέσεις από τα χαρτοφυλάκια που αναζητούν τρόπους αύξησης της ρευστότητας, παρά τις στηρίξεις που είχε και σήμερα από την Coca Cola.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 1.403,50 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.398,00 μονάδων (-0,53%) και 1.414,76 μονάδων (+0,67%). Ο τζίρος ανήλθε στα 107,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 7,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,33% στις 3.413,24 μονάδες, ενώ στο +0,41% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.397,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 1.232,67 μονάδες.

Σε αναζήτηση ρευστότητας

Σε άτυπες αψιμαχίες επιδόθηκε και σήμερα το ΧΑ, με πολλά χαρτοφυλάκια να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών, προκειμένου να ενισχύσουν τα επίπεδα ρευστότητάς τους ενόψει κρίσιμων εξελίξεων. Και σήμερα όμως ο γενικός δείκτης προσπάθησε να προσθέσει μονάδες πέριξ των 1.400 μονάδων, τα οποία έχουν μετατραπεί σε έναν άξονα περιστροφής στο trading που παρατηρείται μεταξύ των χαρτοφυλακίων που θέλουν να ενθυλακώσουν μέρος των κερδών τους, αλλά να μην χάσουν τις θέσεις τους σε τίτλους.

Τεχνικά όμως σταδιακά τα δεδομένα θα περάσουν σε δεύτερο πλάνο, καθώς εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται και τα νεότερα από το placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς, το οποίο και θα καθορίσει εν πολλοίς τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις πολλών χαρτοφυλακίων. Σε αυτό άλλωστε αποδόθηκε και το γεγονός ότι η πρόσφατη υστέρηση της αγοράς περιορίστηκε ως επί το πλείστον σε επίπεδο τίτλων, με τον γενικό δείκτη να αντιδρά δύο φορές μόλις απειλήθηκαν τα επίπεδα των 1.390 μονάδων.

Πάντως, κατά τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, το ΧΑ μέχρι τώρα αξίζει εύσημα και του διεθνούς κλίματος ευνοούντος, αρχίζει να αχνοφαίνεται ο στόχος των 1.500 μονάδων. Δεδομένης της μεταβλητότητας που επιστρέφει στα διεθνή Χρηματιστήρια – κάτι που είναι λογικό να αναμένεται σε υπεραγορασμενα επίπεδα ταλαντωτών – και της παγκοσμιοποίησης των αγορών, οι Έλληνες επενδυτές συνιστάται να μην γίνονται υπερευαίσθητοι στις ενδοημερήσιες μεταβολές, αλλά να παραμένουν εντός της δομικής, secular τάσης, προσθέτει ο ίδιος.

Μάλιστα, το ΧΑ μπορεί να παραμείνει ένα από τα «γκανιάν» της χρονιάς μεταξύ των ευρωπαϊκών assets, με την υπεραπόδοση του να μπορεί να διατηρηθεί υπό τη συνθήκη της συνέχισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των αυξητικών επιχειρηματικών μεγεθών και της προώθησης νέων deals, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil έχασε 2,41%, με τις Jumbo, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Τιτάν, Quest, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, σημαντικές στηρίξεις έδωσαν το +2,68% που κατέγραψαν αμφότερες οι ΕΛΧΑ και Coca Cola. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και Σαράντης, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Λάμδα, Autohellas και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Cenergy και ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων το ΧΑ, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να βρίσκει τις στηρίξεις εκείνες που μπορούν να τον οδηγήσουν υψηλότερα, με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει ρευστότητα σε μερίδα των υπολοίπων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης