Η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να δέχεται πιέσεις λόγω της κρίσης των ακινήτων, του αποπληθωρισμού που μειώνει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και την κατάρρευση των μετοχών. Ωστόσο, τίποτα από όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν απαραίτητα ότι κάποια άλλη χώρα θα μπορέσει να πάρει τη θέση της Κίνας ως η κορυφαία παραγωγική δύναμη στον κόσμο.

Σε σημείωμα τη Δευτέρα, οι στρατηγικοί αναλυτές της Eurizon, Stephen Jen και Joana Freire, ανέφεραν ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία από-παγκοσμιοποίησης, παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας έχουν επιδεινωθεί εν μέσω επαναφοράς των δασμών και την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων.

 Κίνα: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η «έλλειψη εμπιστοσύνης», λέει ο CEO της Standard Chartered

Άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ και το Μεξικό – το οποίο ξεπέρασε την Κίνα ως ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ το 2023 – πρωτοστάτησαν στην αναδιάταξη των παγκόσμιων εμπορικών ροών.

Το μερίδιο αγοράς της Κίνας στις συνολικές εισαγωγές των ΗΠΑ έχει μειωθεί, αλλά η Eurizon εκτιμά ότι οι χώρες που έχουν εξάγει περισσότερα αγαθά στις ΗΠΑ αντί της Κίνας εισάγουν οι ίδιες περισσότερο από ποτέ από την Κίνα.

«Σε αυτήν την εμπορική διαμάχη, οι ΗΠΑ μπορεί να «κέρδισαν», αλλά η Κίνα δεν «έχασε»», δήλωσαν οι Jen και Freire.

Πώς η Κίνα καταφέρνει να παραμένει η κορυφαία εξαγωγική χώρα

Το μερίδιο αγοράς των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ μειώθηκε από 22% σε 14% σε σύγκριση με το 2017 και οι πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ είχαν πράγματι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα να αποθαρρύνουν τις άμεσες εισαγωγές από την Κίνα.

Ωστόσο, η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, με παγκόσμιο μερίδιο αγοράς περίπου 15%, σύμφωνα με την Eurizon.

Εξαιρουμένων των δεδομένων της περιόδου της πανδημίας που αντανακλούσαν την ιδιαιτερότητα της περιόδου αυτής, το πιο πάνω ποσοστό σηματοδοτεί ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.

Το Πεκίνο έχει σχεδιάσει το «απροσδόκητα επιτυχημένο» αποτέλεσμα, είπαν οι Jen και Freire, παρά τους δασμούς και τις εγχώριες αντιξοότητες, προωθώντας μεγάλες επενδύσεις σε τρίτες χώρες από τις οποίες προτιμούν να εισάγουν οι ΗΠΑ, όπως το Μεξικό και το Βιετνάμ.

Η Κίνα με τη σειρά της έχει προχωρήσει στην εξαγωγή εξαρτημάτων σε αυτές τις χώρες για τελική συναρμολόγηση, επιτρέποντάς τους να παρακάμψουν τους δασμούς των ΗΠΑ σε προϊόντα που συναρμολογούνται στην Κίνα.

«Πράγματι, η Κίνα έχει επενδύσει και έχει εξάγει περισσότερα τα τελευταία χρόνια προς τους προορισμούς φιλικών κρατών, στα οποία οι ΗΠΑ έχουν μετατοπίσει τις προμήθειες των εισαγωγών τους», δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της Eurizon.

Η Κίνα κατάφερε επίσης να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση της απώλειας σε απευθείας αγαθά προς τις ΗΠΑ.

Η «επόμενη Κίνα» είναι η… Κίνα

Οι αναλυτές στρατηγικής της Eurizon εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι μια άλλη χώρα θα μπορούσε να υποκαταστήσει τον ρόλο της Κίνας ως κυρίαρχου παγκοσμίως κράτους στον βιομηχανικό τομέα.

Όχι μόνο η δυναμικότητα της Κίνας ξεπερνά κατά πολύ τους ανταγωνιστές της, αλλά οι τιμές εξαγωγής έχουν ανέβει στο Μεξικό και το Βιετνάμ κατά 30% και 31%, αντίστοιχα, τα τελευταία τρία χρόνια.

«Πιστεύουμε πως το γεγονός ότι οι τιμές των εξαγωγών έχουν αυξηθεί ταχύτερα από τον γενικό πληθωρισμό –ένα αξιοσημείωτο γεγονός σε μια περίοδο ενίσχυσης του δολαρίου– υποδηλώνει πιέσεις στην παραγωγική ικανότητα σε αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων σε κατάλληλους εργαζόμενους, υποδομές και μεταφορές», όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Eurizon.

Ένα στοιχείο δείχνει την εικόνα: η Κίνα έχει συνολικό εργατικό δυναμικό στη μεταποίηση περίπου 212 εκατομμυρίων, περισσότερο από το άθροισμα των εργαζομένων στη μεταποίηση στις οικονομίες των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Κορέας, της Ινδίας, του Μεξικού και του Βιετνάμ.

Μπορεί να είναι δυνατό ο κόσμος σιγά σιγά να απομακρυνθεί από την Κίνα, αλλά οι μικρότερες χώρες δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια ταχεία αλλαγή που τις αναγκάζει να γίνουν κόμβοι παραγωγής στο ίδιο επίπεδο με την Κίνα.

«Συνολικά, αναρωτιόμαστε αν η «επόμενη Κίνα» θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα η Κίνα: καμία άλλη χώρα δεν έχει την παραγωγική ικανότητα να υποκαταστήσει την Κίνα», δήλωσαν οι Jen και Freire.

Εσωτερικές πιέσεις

Η Κίνα μπορεί να μην κινδυνεύει να χάσει το εμπορικό της προβάδισμα, αλλά η οικονομία της συνεχίζει να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Η ανάκαμψη μετά την πανδημία ήταν αναιμική λόγω του αδύναμου κλίματος και η χώρα βιώνει μια παρατεταμένη περίοδο υπερ-επένδυσης στον κλάδο των ακινήτων», όπως επισημαίνουν οι στρατηγικοί αναλυτές της UBS, προσθέτοντας ότι η Κίνα κατέγραψε το πρώτο της έλλειμμα σε άμεσες ξένες επενδύσεις το 3ο τρίμηνο του 2023.

Κατά την άποψη της Eurizon, αυτή η απώλεια άμεσων ξένων επενδύσεων μπορεί να τροφοδοτήθηκε από τα λάθη πολιτικής του Πεκίνου τα τελευταία χρόνια. Η παραπαίουσα αγορά ακινήτων της έχει μειώσει τον πλούτο των νοικοκυριών, έχει βλάψει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και έχει περιορίσει τη ζήτηση και τις δαπάνες.
«Το γενικό επενδυτικό κλίμα στην Κίνα παραμένει υφεσιακό σήμερα», σημειώσαν οι αναλυτές της UBS. «Οι κατανομές ξένων κεφαλαίων σε κινεζικά περιουσιακά στοιχεία μειώνονται σταθερά, γεγονός που ωθούσε την αποτίμηση των κινεζικών μετοχών σε πολύ φθηνό έδαφος».

Οι Jen και Freire είπαν ότι το Πεκίνο μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσει υποστηρικτική, ρεαλιστική πολιτική για να δελεάσει ξένους επενδυτές να επιστρέψουν στην Κίνα κάτι που θα τη βοηθήσει τελικά να αναπτυχθεί ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Η στάση του κόσμου απέναντι στην Κίνα έχει αλλάξει όσο και οι εσωτερικές πολιτικές της ίδιας της Κίνας», ανέφεραν. «Σε γενικές γραμμές, η Κίνα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της ως η εξέχουσα παραγωγική βάση στον κόσμο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G20: Ενεργειακή μετάβαση και καταπολέμηση της πείνας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Διεθνή |

Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο

Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20