Σε έναν πολυπολικό κόσμο, ο ανταγωνισμός για την παγκόσμια ισχύ οδηγεί ολοένα και περισσότερο τις χώρες να προστατεύουν τα στρατιωτικά και οικονομικά τους συμφέροντα δημιουργώντας νέα εμπόδια στο διασυνοριακό εμπόριο σε βασικούς κλάδους, όπως η τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Καθώς η γεωπολιτική και η εθνική ασφάλεια καθοδηγούν σε αυξανόμενο βαθμό τον τρόπο ροής των αγαθών και το πού γίνονται μεγάλες επενδύσεις κεφαλαίου, είναι πολύ πιο σημαντικό για τους επενδυτές να γνωρίζουν πώς να επιβιώνουν σε έναν ιλιγγιώδη όγκο πληροφοριών και να επικεντρώνονται σε ό,τι είναι σχετικό.
Αυτό είναι το μήνυμα της Morgan Stanley προς τους επενδυτές, συστήνοντας τους να αντισταθούν σε όλα τα «alert» των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων και να εστιάσουν σε τρεις καταλύτες: τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας καθώς και τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Ευρωπαϊκές τράπεζες: Η προφητεία της Morgan Stanley και το ράλι που έρχεται [γραφήματα]
Αποτίμηση της διαταραχής της Ερυθράς Θάλασσας
Τα εμπορικά φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα διαχειρίζονται περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Οι επιθέσεις σε αυτά τα πλοία από μαχητές Χούτι και οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιδρομές των ΗΠΑ για να καταστείλουν την αναταραχή, έχουν εγείρει ανησυχίες ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να βιώσουν μια ανάλογη της πανδημίας διαταραχή – και αντίστοιχη άνοδο του πληθωρισμού.
Ωστόσο, η Morgan Stanley αναμένει ότι η ροή των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα παραμείνει ισχυρή, ακόμα κι αν αυτή η ροή ανακατευθυνθεί για να αποφευχθεί η Ερυθρά Θάλασσα, η οποία χρησιμεύει ως διέξοδος για τα πλοία που βγαίνουν από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Παρόλο που σημειώθηκε πρόσφατη αύξηση των ναύλων κατά 200%, δεν υπήρξαν θεμελιώδεις αυξήσεις κόστους για τη ναυτιλία. Επιπλέον, υπάρχει επί του παρόντος πλεόνασμα πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Οι επαναδρομολογήσεις γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής από τους μεταφορείς μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις, αλλά θα πρέπει να έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στον πληθωρισμό στην Ευρώπη. Οι κίνδυνοι για τον λιανικό τομέα των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι εξίσου διαχειρίσιμοι.
Ανθεκτικότητα στο πετρέλαιο και οι χώρες που το παράγουν
Η Μέση Ανατολή είναι υπεύθυνη για την προμήθεια και την παραγωγή της πλειονότητας του παγκόσμιου πετρελαίου, επομένως η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή ασκεί φυσικά πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη των σχετικών χωρών.
Ωστόσο, η απειλή της ασθενέστερης ανάπτυξης, του υψηλότερου πληθωρισμού και της διάβρωσης της υποστήριξης από τους συμμάχους προσφέρουν σε αυτές τις χώρες ένα κίνητρο να περιορίσουν τη σύγκρουση. Ως αποτέλεσμα, είναι απίθανο να υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στο χρέος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών της περιοχής.
Οι αποστολές αργού πετρελαίου θα έχουν επίσης περιορισμένες επιπτώσεις, αν και οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν και τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια πετρελαίου, ειδικότερα, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πιέσεις εάν επιταχυνθεί η διακοπή στα στενά του Ορμούζ, που διακινεί περίπου το ένα πέμπτο των προμηθειών πετρελαίου καθημερινά.
Ευκαιρίες στην Ασία, ειδικά για την Ιαπωνία και την Ινδία
Η Κίνα έχει να κάνει σημαντική δουλειά για να εκτρέψει την οικονομική της μηχανή μακριά από ακίνητα, υποδομές και χρέη, οδηγώντας τους οικονομολόγους της Morgan Stanley να προβλέψουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,2% για το 2024 (κάτω από τον στόχο του 5% της κυβέρνησης), με επιβράδυνση στο 1,7% από το 2025 έως το 2027.
Με βάση το παραπάνω, η σχετικά χαμηλή αποτίμηση της Κίνας στην αγορά μετοχών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων κινδύνων όπως η πολιτική των ΗΠΑ που περιορίζει τις μελλοντικές επενδύσεις.
Αλλά αλλού στην Ασία -ιδιαίτερα στην Ιαπωνία και την Ινδία που ξεχωρίζουν- οι θετικές μακροπρόθεσμες τάσεις θα οδηγήσουν τις αγορές υψηλότερα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η δημοσιονομική εξισορρόπηση, η αυξημένη ψηφιοποίηση και οι αυξανόμενες μετατοπίσεις των κόμβων παραγωγής και εφοδιασμού σε έναν πολυπολικό κόσμο.
Latest News
Pepsi και Pringles πλημμυρίζουν τη Συρία - Τα δολάρια δεν είναι πια «μαϊντανοί»
Το τέλος των περιορισμών που είχε επιβάλει ο Άσαντ στα δολάρια αλλάζει το σκηνικό στο Συρία και οδηγεί σε έκρηξη στα ξένα αγαθά
Τα κέρδη-ρεκόρ φέρνουν πιο κοντά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επιτύχει μια σειρά από κέρδη ρεκόρ ενώ βλέπουν την πορεία των μετοχών να διαγρφάφεται διαρκώς ανοδική
Τηλεργασία και real estate: Πώς επηρέασε τις τιμές των ακινήτων [γράφημα]
Τι αποτυπώνεται σε μελέτη με μοντέλο το Λονδίνο, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ
Πόσο θα επηρεάσει την ηλεκτροκίνηση ο Ντόναλντ Τραμπ
Η πτώση των τιμών και η αύξηση της αυτονομίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να αντισταθμίσουν τα αντικίνητρα των Ρεπουμπλικανών
Επιστρέφει σε ιδιώτες η Uniper - Τι σχεδιάζει το Βερολίνο
Η Γερμανία χρειάστηκε να εθνικοποιήσει την Uniper το 2022 για να αποφύγει την κατάρρευσή της εν μέσω της ενεργειακής κρίσης
Μπάιντεν: Διέγραψε το φοιτητικό χρέος 150.000 δανειοληπτών
Ο Μπάιντεν έχει διαγράψει το χρέος για περισσότερους από 5 εκατ. δανειολήπτες ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων, με συνολική ελάφρυνση 183,6 δισ. δολαρίων
Νέο mega-deal στη βιοτεχνολογία: Η Johnson & Johnson εξαγοράζει την Intra-Cellular
Τα φάρμακα για ψυχικές ασθένειες ήταν κάποτε σημαντικές πηγές εσόδων για φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Johnson & Johnson και η Eli Lilly
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
11+1 μέτρα για τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία - Οι προτάσεις για ενοίκια, φόρους και Airbnb
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποκαλύπτει μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην Ισπανία
Ρεκόρ εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 στη Γαλλία
Κλειδί η αυξημένη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας - Ο ρόλος του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ