Μέχρι το 2026, εάν η Ουκρανία συνέχιζε να βρισκόταν σε πόλεμο θα είχε χάσει περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική παραγωγή ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας. Ακόμη μεγαλύτερη, σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια θα ήταν οι ζημίες σε υλικά περιουσιακά στοιχεία όπως μηχανήματα, εξοπλισμό και εργοστασιακά κτίρια.
Πούτιν: Κατασχέσεις σε όσους κριτικάρουν τον πόλεμο στην Ουκρανία
Αυτό προκύπτει από έκθεση του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου και του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν. Η οικονομική επιβάρυνση τρίτων χωρών που δεν εμπλέκονται στον πόλεμο είναι επίσης σημαντική. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα έχαναν συνολικά περίπου 260 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική παραγωγή μέσα σε πέντε χρόνια (2022-2026). Τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν χώρες της ΕΕ και από αυτά, 15 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν τη Γερμανία.
Η μελέτη βασίζεται σε ανάλυση ιστορικών δεδομένων που καλύπτουν περισσότερους από 150 πολέμους από το 1870. Από αυτά, οι ερευνητές του Κιέλου εξάγουν διάφορα συμπεράσματα, όπως πόσο πέφτει κατά μέσο όρο το ΑΕΠ της χώρας μέσα σε πέντε χρόνια από την έναρξη του πολέμου και πόσο αυξάνεται ο πληθωρισμός.
Υπολογίζοντας το κόστος υποθετικών πολέμων
«Οι υπολογισμοί βασίζονται στο κόστος «τυπικών» διακρατικών πολέμων στο παρελθόν. Ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση του πολέμου, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά σενάρια είναι πιθανά», λέει ο Τζόναθαν Φέντερλε, ερευνητής στο Ινστιτούτο του Κιέλου και επικεφαλής της μελέτης.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις και σε άλλες χώρες, λαμβάνοντας υπόψιν τους εμπορικούς δεσμούς από τη γεωγραφική εγγύτητα και το μέγεθος της εκάστοτε οικονομίας στην οποία ξεσπά ένας πόλεμος, λέει ο ειδικός επιστήμονας.
Οι ερευνητές εξέτασαν και το ενδεχόμενο «υποθετικών πολέμων», πολέμων δηλαδή που δεν έχουν γίνει. Για παράδειγμα στην Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα και τη θεωρεί αποσχισθείσα περιοχή. Στην Ταϊβάν, ένας «τυπικός πόλεμος» διάρκειας πέντε ετών θα οδηγούσε σε απώλειες στο ΑΕΠ ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επειδή η χώρα συνδέεται στενά με ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία μέσω της βιομηχανίας παραγωγής μικροτσίπ, οι ερευνητές του IfW τονίζουν ότι το πραγματικό κόστος του πολέμου θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερο.
Το (ακριβό) αγαθό της ειρήνης
Τι θα γινόταν στο Ιράν; Εκεί οι ερευνητές υπολόγισαν πως το κόστος του χαμένου ΑΕΠ για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να ανέλθει σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια για μια περίοδο πέντε ετών. Το Ιράν βέβαια εξαιτίας των κυρώσεων δεν παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο και για αυτό οι εκτιμήσεις είναι μάλλον υψηλές σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι επιστήμονες στο Κίεβο ανέπτυξαν επίσης ένα εργαλείο που είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των ζημιών που θα προκαλούνταν από διάφορους πολέμους. Μέσα από τα οικονομικά στοιχεία όμως προκύπτει ένα πολύ σημαντικό ευρύτερο συμπέρασμα. Και αυτό είναι η μεγάλη αξία της ειρήνης, τονίζει ο πρόεδρος του IfW, Μόριτζ Σούλαρικ συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης.
Πηγή Deutsche Welle / Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Latest News
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους
Τραμπ: Ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τη συλλογή δασμών
Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social
Jack Daniel's: Ο λόγος που απολύει 600 εργαζόμενους
Τα σχέδια για απολύσεις του παραγωγού ουίσκι έρχονται λίγες ημέρες μετα την «σύσταση» του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ ότι τα αλκοολούχα θα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για τους κινδύνους καρκίνου
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο