
Το τέλος μιας εποχής για την ελληνική αγορά φυσικού αερίου και τα δίκτυα διανομής σηματοδότησε το χθεσινό rebranding της ΔΕΠΑ Υποδομών και των τριών Εταιριών Διανομής Αερίου, οι οποίες ενοποιούνται σε μία ΕΔΑ. Σημειώνεται πως πρόκειται για τις γεωγραφικές περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και Υπόλοιπης Ελλάδας.
Η ΔΕΠΑ Υποδομών και οι θυγατρικές της ΕΔΑ έχουν περάσει εδώ περίπου ενάμισι χρόνο στην Italgas μετά τον διαγωνισμό πώλησης του ομίλου των δικτύων διανομής αερίου του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο ιταλικός κολοσσός χθες ανακοίνωσε και την αλλαγή των εμπορικών επωνυμιών: Η ΔΕΠΑ Υποδομών μετονομάζεται σε ENAON και η ενιαία ΕΔΑ σε ENAON EDA.
Νέο brand για τη ΔΕΠΑ Υποδομών – ENAON η επωνυμία ομίλου των Εταιρειών Διανομής Αερίου
Το rebranding με την αποκάλυψη των νέων εταιρικών ταυτοτήτων και logo έγινε σε επίσημη τελετή με την παρουσία του επικεφαλής της Italgas του CEO Paolo Gallo.
Ενιαίο τιμολόγιο
Πριν την αποκάλυψη των νέων επωνυμιών είχε προηγηθεί συνέντευξη Τύπου του κ. Gallo καθώς και των ιταλικών διοικήσεων των εταιρειών ENAON και ENAON EDA.
Ρωτήθηκε αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν οι εταιρείες διανομής αερίου.
Έκανε γνωστή την πρόθεση της Italgas τα τιμολόγια διανομής να ενοποιηθούν σε όλες τις περιοχές της άδειας που διαθέτει η ENAON EDA. Δηλαδή οι χρεώσεις για τα δίκτυα στις τρεις γεωγραφικές περιοχές της χώρας να είναι παρόμοιες.
Αυτό σημαίνει πως οι φθηνότερες χρεώσεις στις περιοχές της Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας θα ανέβουν στα επίπεδα εκείνων της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι η πρόθεση αυτή των Ιταλών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη βιομηχανία, η οποία επίσης είχε διαμαρτυρηθεί και για την έγκριση υψηλού WACC 8,3% για την περίοδο 2024 -2027. Οι Ιταλοί είχαν ζητήσει από την ΡΑΑΕΥ WACC κοντά στο 10%, ενώ κι αυτό το ψαλιδισμένο που εγκρίθηκε είναι υψηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια.
Ο κ. Gallo επιδιώκοντας να αιτιολογήσει το ενιαίο τιμολόγιο έφερε το παράδειγμα της Ιταλίας: «Αξίζει να σημειώσω πως και στην Ιταλία οι διαφορές τιμολογίων διανομής είναι πολύ μικρές ανά περιοχή. Πιστεύω ότι η πρότασή μας για ενοποίηση διανομής είναι θέμα απλοποίησης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης υπαγόρευσαν τα τιμολόγια διανομής στη Σαρδηνία να τεθούν στο ίδιο επίπεδο με τη Νότια Ιταλία. Το αν θα ενοποιηθούν ή όχι τα τιμολόγια έχει ουδέτερη επίδραση για εμάς», κατέληξε
Το επενδυτικό πρόγραμμα
Ο κ. Gallo ερωτηθείς για το επενδυτικό πρόγραμμα της Italgas επανέλαβε αυτό των 900 εκατ. ευρώ την περίοδο 2023-2029 προσθέτοντας επίσης πως είναι πιθανόν να αναθεωρηθεί τον Ιούνιο προς τα πάνω.
Οι συνδέσεις των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων στο δίκτυο διανομής αερίου έχουν φτάσει τις 600.000, ενώ ο στόχος είναι το 2029 να αυξηθούν στις 900.000.
Για το 2024, η CEO της «Enaon Eda» Francesca Zanninotti σημείωσε ότι θα κατασκευαστούν 650 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 50 μέσης πίεσης. «Θα επεκταθούμε σε 13 νέες πόλεις, πρώτη από τις οποίες θα είναι τα Γρεβενά. Η έναρξη λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, ενώ θα ακολουθήσει η Φλώρινα και η Καστοριά», είπε. Πρόκειται για την Πάτρα, το Άργος Ορεστικό, η Άμφισσα, το Καρπενήσι, η Λιβαδειά, τα Γιαννιτσά, τη Βέροια, την Αμφισσα, την Αλεξάνδρεια, το Καρπενήσι, την Ορεστιάδα και τα Ιωάννινα.


Latest News

Νέα πετρελαϊκή στην Ελλάδα; - Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στο «Μπλοκ 2»
Οι υδρογονάνθρακες στο «Μπλοκ 2» των Energean – HELLENiQ ENERGY συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Enaon EDA: Ποιος είναι ο αριθμός άμεσης επέμβασης - Πώς λειτουργεί
Ο Αριθμός Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA λειτουργεί χωρίς χρέωση για τον καλούντα, όλες τις ημερολογιακές ημέρες του έτους σε 24ωρη βάση

Η επιστροφή Παπασταύρου στην κυβέρνηση - Τα καυτά μέτωπα της ενέργειας και της πολεοδομίας
Τι σηματοδοτεί το εξωκοινοβουλευτικό και τεχνοκρατικό δίδυμο Σταύρου Παπασταύρου και Νίκου Τσάφου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πάιατ: Η Κρήτη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης με τους Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και Νικόλαο Μπακατσέλο

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας

Ποιοι «τζογάρουν» με το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και το στοίχημα των 50 δολ.
Το πετρέλαιο Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών και οι κερδοσκόποι μείωσαν τις θέσεις αγοράς και πώλησης

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Μπορεί η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;
Η επαναπροσέγγιση ευρωπαίων ηγετών στην Ρωσία για το φυσικό αέριο- Θα ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες;

Μηνιαία χρέωση και εντατικοί έλεγχοι μειώνουν τις ρευματοκλοπές
Το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022