Η περιβαλλοντική παρακολούθηση αφορά σε μεθόδους και εργαλεία μέτρησης και αξιολόγησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων μιας περιοχής, τα οποία επιτρέπουν τη συλλογή δεδομένων και την ανοικτή πρόσβαση σε αυτά από ελεγκτικούς μηχανισμούς, θεσμικούς φορείς, αλλά και το σύνολο των ενδιαφερομένων μερών έως το ευρύ κοινό.
Ο κύριος, δε, στόχος της περιβαλλοντικής παρακολούθησης είναι η διαχείριση και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων μιας οικονομικής δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, όπως επίσης και η διαρκής συμμόρφωση με το εκάστοτε ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Ειδικά για την εξορυκτική βιομηχανία, της οποίας οι δραστηριότητες ενέχουν σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις, η περιβαλλοντική παρακολούθηση είναι σχεδόν ταυτόσημη με την ίδια της την ύπαρξη.
Στη Βορειοανατολική Χαλκιδική και συγκεκριμένα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική του Ομίλου Eldorado Gold, έχει προχωρήσει, ήδη από το 2016, από τη θεωρία στην πράξη. Τηρώντας πιστά τις αρχές της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας και επιδιώκοντας διαρκώς την αριστεία σε όλο το φάσμα των λειτουργιών της, έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει, μέσα, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο των μεταλλευτικών της εγκαταστάσεων, ένα από τα πιο σύγχρονα, εξελιγμένα και ολοκληρωμένα συστήματα παρακολούθησης του περιβάλλοντος διεθνώς.
Το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης της Ελληνικός Χρυσός είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που προέκυψε με συστηματική δουλειά και συνεργασία ανάμεσα σε ανθρώπους πολλών και διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων. Πρόκειται για μία επένδυση με αρχικό κόστος εγκατάστασης άνω των 4 εκατ. ευρώ και ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης που προσεγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ.
Σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, που αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα αποκατάστασης το οποίο έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, με συνολικό κόστος άνω των 120 εκατ. ευρώ, εγγυάται τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος της δραστηριότητας.
Για τις ανάγκες του προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης, η Ελληνικός Χρυσός έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο 500 σταθμών, οι οποίοι διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό, μέσω του οποίου καταγράφονται, ελέγχονται, εξετάζονται ποιοτικά και μετρούνται ποσοτικά 13 συγκεκριμένες περιβαλλοντικές παράμετροι. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται όλο το φάσμα των πιθανών άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της μεταλλευτικής δραστηριότητας που σχετίζονται ή μπορεί να επηρεάζουν το Δήμο Αριστοτέλη. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα εξετάζει παραμέτρους όπως η ποιότητα των ποτάμιων και των παράκτιων υδάτων της περιοχή, η ποιότητα των υπόγειων και πόσιμων υδάτων, τα επίπεδα θορύβου και δονήσεων εκπομπών σκόνης, η ατμοσφαιρική ποιότητα στους οικισμούς της περιοχής, η οικολογική κατάσταση της βιοποικιλότητας της περιοχής (χλωρίδα και πανίδα) κ.α.
Όλα τα δεδομένα που συλλέγονται, διατίθενται ελεύθερα και είναι διαρκώς προσβάσιμα στους ενδιαφερόμενους φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και το γενικό κοινό μέσω δημοσίως προσβάσιμης διαδικτυακής πλατφόρμας, που είναι διαθέσιμη στο environmental.hellas-gold.com.
Μέσω του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, η Ελληνικός Χρυσός συνεχίζει με σεβασμό τη μακραίωνη μεταλλευτική παράδοση του τόπου, εκσυγχρονίζει και εξελίσσει τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες, εντοπίζει τυχόν σημεία προς βελτίωση, συνδυάζοντας παράλληλα αριστεία στην ασφάλεια και την περιβαλλοντική προστασία.
Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Ελληνικός Χρυσός θέτει διαρκώς και σε απόλυτη προτεραιότητα την αρμονική της συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον που τη φιλοξενούν. Μέσα από το πλέον αυστηρό δίκτυο ελεγκτικών μηχανισμών και διαχειριστικών διαδικασιών που έχει αναπτύξει, το πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης αποδεικνύει στην πράξη ότι για την επίτευξη των περιβαλλοντικών, εταιρικών και κοινωνικών στόχων, βασικό στοιχείο είναι η διαφάνεια. Και ακριβώς αυτή η διαφάνεια που διατρέχει το σύνολο των λειτουργιών της Ελληνικός Χρυσός, συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της εταιρικής της στρατηγικής και καθιστά εν τέλει τη μεταλλευτική δραστηριότητα έναν δυναμικό χορηγό προόδου και αειφορίας για ολόκληρη την περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής.
Latest News
DBRS: Σε δίχτυ προστασίας οι ελληνικές τράπεζες έναντι των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ
Η Morningstar DBRS δεν βλέπει περαιτέρω επιπτώσεις το 2025 από τη μείωση των επιτοκίων
Στα 76 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα κέρδη της Autohellas στο 9μηνο
Συνέχιση της θετικής δυναμικής στις μισθώσεις κυρίως σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό ανακοίνωσε η Autohellas
Τα κέρδη της Πίνδου από το +56% στην κατανάλωση κοτόπουλου - Επενδύσεις 45 εκατ.
Η Εκκλησία, το «άβατο» της Lidl και η αύξηση 56% της κατανάλωσης κοτόπουλου στη δεκαετία
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από τους Καλούς Λιμένες, στην ναυτιλιακή αυτοκρατορία
Από τη ΣΕΚΑ της μίας «μάνας» ξεκίνησε η αυτοκρατορία της οικογένειας - Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Avin International
Τι ξεκλείδωσε τις εκδόσεις των τραπεζικών ομολόγων - Οι στοχεύσεις των συστημικών ομίλων και η υψηλή ζήτηση
Τα τραπεζικά ομόλογα γνωρίζουν τεράστια ζήτηση και οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων αξιοποιούν το νέο περιβάλλον φθηνότερου χρήματος
Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη
Θετική η Fitch στα σχέδια μείωσης των DTCs των ελληνικών τραπεζών
Οι ελληνικές τράπεζες θα επιταχύνουν την απόσβεση των αναβαλλόμενων φόρων αφαιρώντας τους οικειοθελώς από το εποπτικό κεφάλαιο πριν από το χρονοδιάγραμμα
Επιδόσεις υψηλής τάσης... από τη ΔΕΗ βλέπει η AXIA - Στις 13 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου
Η ΑΧΙΑ διατηρεί τη σύσταση αγορά (buy) για τη ΔΕΗ, με τιμή στόχο στα 22,60 ευρώ
Εθνική Τράπεζα: Έπιασε τον τελικό στόχο MREL του 2026 με νέα έκδοση πράσινου ομολόγου
Η Εθνική Τράπεζα προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους περίπου €4 δισ. από 200 επενδυτές
Συμφωνία της Attica Bank για μη εξυπηρετούμενα NPEs ύψους 3,7 δισ.
Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Attica Bank αναμένεται να έχει δείκτη NPE κάτω του 3%