Συνολικά 379.165 αιτήματα για μετακλήσεις ξένων εργατών – από τα οποία τα 246.215, αφορούσαν τον πρωτογενή τομέα – δέχθηκε τους προηγούμενους μήνες το υπουργείο Εργασίας, το οποίο τελικώς ενέκρινε την εισαγωγή 200.425 ξένων εργαζόμενων κυρίως από τρίτες χώρες.
Οι μεγαλύτερες ανάγκες προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα και να ακολουθούν ο τουρισμός και τα καταλύματα, οι κατασκευές αλλά και η βιομηχανία και οι υπηρεσίες. Τα αιτήματα αφορούσαν ανειδίκευτους εργάτες γης και οικοδομής, σφαγείς, εργάτες σε παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ανιματέρ αλλά και εργάτες αεροδρομίων.
Απασχόληση: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας
Οι χώρες προέλευσης
Οι εργαζόμενοι θα προέλθουν κυρίως από τις Φιλιππίνες, την Ινδία, το Μπαγκλαντές και Αίγυπτο, χώρες με τις οποίες υπάρχουν διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα.
Τον προηγούμενο Απρίλιο εγκρίθηκε η μετάκληση 167.925 ξένων εργατών, που αφορούσαν τη διετία 2023 – 2024, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέα κοινή υπουργική απόφαση για επιπλέον περίπου 32.500 μετακλητούς εργάτες από τρίτες χώρες. Πρόκειται για προσθήκη στην αντίστοιχη απόφαση του Απριλίου.
Το 65% των αιτημάτων 246.215 προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα. Οι περισσότερες κενές θέσεις 168.000 είναι για εποχικούς εργαζόμενους, όπως είναι η συγκομιδή φράουλας. Ωστόσο εντοπίζονται και 70.000 κενά σε θέσεις σταθερής απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα.
Τα κενά στον τουρισμό και στην εστίαση είναι 80.000, ενώ 12.000 εργατικά χέρια λείπουν από τις κατασκευές. Στη βιομηχανία οι ελλείψεις φθάνουν τις 18.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με τα αιτήματα των εργοδοτών.
Οι εργοδότες
Οκτώ στους δέκα εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλο προσωπικό, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 87% όταν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα του ομίλου Manpower Group το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους το 82% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 77%.
Μάλιστα οι επιχειρήσεις προσανατολίζονται σε αυξήσεις μισθών προκειμένου να δελεάσουν τους υποψηφίους εργαζομένους και να βρούν το κατάλληλο προσωπικό. Το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων προσφέρει μικρές αυξήσεις (1% – 5%), την ώρα που οι εταιρείες τεχνολογίας δηλώνουν πως αναζητούν νέους εργαζόμενους, αλλά …«σκοντάφτουν» στις υψηλές μισθολογικές προσδοκίες των υποψηφίων προς πρόσληψη.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη