Σε φάση υλοποίησης μπαίνουν 11 μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, συνολικής ισχύος 299,775 MW (μεγαβάτ), επτά εταιρειών, καθώς «κλείδωσαν» λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση.
Πρόκειται για έργα που προκρίνονται στον δεύτερο μειοδοτικό διαγωνισμό στήριξης μπαταριών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) καθώς ήταν εκείνα με τις χαμηλότερες οικονομικές προσφορές, δηλαδή διεκδίκησαν μικρότερη λειτουργική ενίσχυση (εγγυημένο έσοδο).
Αποθήκευση ενέργειας: Πράσινο φως από τη ΡΑΑΕΥ στη shortlist 48 έργων συνολικής ισχύος 1.556 MW
Tα 11 συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
Στον οριστικό κατάλογο των επιλεγέντων έργων, ο οποίος αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα Πέμπτη, αφού εγκριθεί από την Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ που συνεδριάζει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται:
– δύο του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (μια μονάδα αποθήκευσης 40 MW της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” στη Δεσφίνα και μία του Ήρωνα 12 MW στη Θήβα)
-τρεις του ομίλου Βαρδινογιάννη, μέσω των εταιρειών MS Viotia, MS Fokida, MS Florina, συνολικής ισχύος 72 MW
– δύο της CNI Ενεργειακή των 25 MW έκαστη σε Λειβαδιά και Τρίπολη
– ένα της Enel Green Power στην Ανθεμούντα Χαλκιδικής (49 MW)
– ένα των Amber-Energy στη Μελίτη Φλώρινας (18 MW)
– ένα της Ενεργειακής Τεχνικής Αναπτυξιακής στη Φιλλύρα Ροδόπης (8,875 MW) και
– ένα της Bat Solar στην Ελασσώνα (49,9 MW).
Οι μικρότερες προσφορές
Οι δύο μικρότερες προσφορές υποβλήθηκαν για τα έργα της CNI Ενεργειακή στη Λιβαδειά και της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» στη Δεσφίνα, ύψους 44.100 ευρώ και 44.840 ευρώ ανά MW ανά έτος αντίστοιχα. Στον κατάλογο των επιλεγέντων έργων, το μεγαλύτερο εγγυημένο έσοδο, ύψους 49.917 ευρώ/MW/έτος εξασφάλισε το έργο του Ήρωνα στη Θήβα.
Η μεσοσταθμική τιμή των προσφορών για τα 11 έργα διαμορφώθηκε στα 47.680 ευρώ/MW/έτος, κατάτι μικρότερη από εκείνη της πρώτης ανταγωνιστικής διαδικασίας για μονάδες αποθήκευσης του προηγούμενου Αυγούστου που είχε διαμορφωθεί στα 49.748 ευρώ.
Η πτώση στις «ταρίφες», παρότι τα έργα του Β΄ Διαγωνισμού θα λάβουν το 50% της επενδυτικής ενίσχυσης που δικαιούνται όσοι είχαν προκριθεί στον Α’ Διαγωνισμό (100.000 ευρώ/MW έναντι 200.000 ευρώ/MW) καταδεικνύει αφενός τον ισχυρό ανταγωνισμό αλλά αποτυπώνει και τη σημαντική πτώση στο κόστος των πρώτων υλών για την κατασκευή των συσσωρευτών.
Έργα εκτός διαγωνισμού
Εκτός διαγωνισμού έμειναν αρκετά έργα μεγάλων ομίλων για διάφορους λόγους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται της Elpedison και της «Αέναος Συσσωρευτές» της Μυτιληναίος, τα οποία απορρίφθηκαν από την πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Ο φάκελος της Elpedison (για έργο 15 MW στη Λειβαδιά) είχε απορριφθεί από τη ΡΑΑΕΥ με την αιτιολογία ότι δεν πληρούνταν ο κανόνας ανταγωνισμού καθώς η εταιρεία αποτελεί «συνεργαζόμενη επιχείρηση», με την «HELLENiQ Renewables», η οποία είχε κριθεί επιλεγείσα στην πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία με συνολική κατακυρωθείσα ισχύ 100 MW, που είναι και το όριο ισχύος ανά συμμετέχοντα, συνολικά στους δύο πρώτους διαγωνισμούς αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ.
Όσο για εκείνα της Mytilineos (για μονάδα 48 MW στον Πολύγυρο Χαλκιδικής) και του γερμανικού ομίλου BAYWA, ο λόγος του αποκλεισμού τους αποδίδεται στο ότι ορισμένα δικαιολογητικά συμμετοχής που προσκομίστηκαν, τα οποία θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί το αργότερο 30 ημέρες πριν την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, είχαν εκδοθεί προγενέστερα.
Εκτός, έμεινε και το τρίτο έργο της ΤΕΡΝΑ που συμμετείχε στον διαγωνισμό, ισχύος 20 MW, διότι οριακά είχε συμπληρωθεί η δημοπρατούμενη ισχύς των 299,77 MW με μονάδες που είχαν προσφέρει χαμηλότερες προσφορές.
Φθηνά αλλά μεγάλα
Επίσης, δύο μονάδες της «Αλάσια Αναπτυξιακή» (της εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηιωάννου) των 36 MW έκαστο και ένα της DNC Μετόχι του Γ. Ρόκα των 50 MW, αν και «χτύπησαν» χαμηλότερες ταρίφες, σε σύγκριση με τα δύο τελευταία έργα που τελικά προκρίνονται, αποκλείστηκαν λόγω του μεγέθους τους.
Τί συνέβη; Τα αμέσως προηγούμενα που πέρασαν (με τις χαμηλότερες τιμές προσφοράς) ήταν συνολικής ισχύος 277,7 MW. Οπότε εάν προκρινόντουσαν θα ξεπερνούσαν κατά πολύ την αρχική δημοπρατούμενη ισχύ των 288,21 MW. Έτσι, μπήκαν στην οριστική λίστα των έργων τα αμέσως επόμενα μικρότερα έργα, με τις χαμηλότερες προσφορές.
Λόγω υψηλότερων οικονομικών προσφορών εκτός της οριστικής λίστας έμειναν έργα του Ομίλου Κοπελούζου, της γαλλικής EDF, των γερμανικών συμφερόντων εταιρειών Aquitos SolarFarm, «Greencells Energy Hellas» και Aquitos Solar Farm, της γαλλικής AKUO Energy κ.ά.
Η τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία που θα διεξαχθεί έως τις 31 Μαρτίου, θα αφορά πέρα από έργα που χωροθετούνται στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της χώρας (Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία) όπως αρχικά προβλεπόταν, και μονάδες σε άλλες περιοχές οι οποίες θα καθοριστούν έπειτα από σχετική μελέτη που διεξάγει ο Διαχειριστής του Συστήματος και θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ.
Latest News
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας
ΔΕΗ blue: Τοποθέτηση 90 φορτιστών στις εγκαταστάσεις της L’Oréal σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες της L’Οreal που κατέχουν ηλεκτρικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να τα φορτίσουν με φορτιστές τελευταίας γενιάς
«Χρέος έναντι φύσης» – Λύση ή αλχημεία για την προστασία του απειλούμενου περιβάλλοντος του πλανήτη;
Πώς το χρέος των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στην κλιματική κρίση χωρών μπαίνει στην «εξίσωση» για το κλίμα