Σε φάση υλοποίησης μπαίνουν 11 μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, συνολικής ισχύος 299,775 MW (μεγαβάτ), επτά εταιρειών, καθώς «κλείδωσαν» λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση.  

Πρόκειται για έργα που προκρίνονται στον δεύτερο μειοδοτικό διαγωνισμό στήριξης μπαταριών της  Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) καθώς ήταν εκείνα με τις χαμηλότερες οικονομικές προσφορές, δηλαδή διεκδίκησαν μικρότερη λειτουργική ενίσχυση (εγγυημένο έσοδο).

Αποθήκευση ενέργειας: Πράσινο φως από τη ΡΑΑΕΥ στη shortlist 48 έργων συνολικής ισχύος 1.556 MW

 Tα 11 συστήματα αποθήκευσης ενέργειας

 Στον οριστικό κατάλογο των επιλεγέντων έργων, ο οποίος αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα Πέμπτη, αφού εγκριθεί από την Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ που συνεδριάζει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται:

– δύο του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (μια μονάδα αποθήκευσης 40 MW της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” στη Δεσφίνα και μία του Ήρωνα 12 MW στη Θήβα)

-τρεις  του ομίλου Βαρδινογιάννη, μέσω των εταιρειών  MS Viotia, MS Fokida, MS Florina, συνολικής ισχύος  72 MW

– δύο της CNI Ενεργειακή των 25 MW έκαστη σε Λειβαδιά και Τρίπολη

– ένα της Enel Green Power στην Ανθεμούντα Χαλκιδικής (49 MW)

– ένα των Amber-Energy  στη Μελίτη Φλώρινας (18 MW)

– ένα της Ενεργειακής Τεχνικής Αναπτυξιακής στη Φιλλύρα Ροδόπης (8,875 MW) και

– ένα της Bat Solar στην Ελασσώνα (49,9 MW).

 

Οι μικρότερες προσφορές

 

Οι δύο μικρότερες προσφορές υποβλήθηκαν για τα έργα της CNI Ενεργειακή στη Λιβαδειά και της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» στη Δεσφίνα, ύψους 44.100 ευρώ και 44.840 ευρώ ανά MW ανά έτος αντίστοιχα. Στον κατάλογο των επιλεγέντων έργων, το μεγαλύτερο εγγυημένο έσοδο, ύψους 49.917 ευρώ/MW/έτος εξασφάλισε το έργο του Ήρωνα στη Θήβα.

Η μεσοσταθμική τιμή των προσφορών για τα 11 έργα διαμορφώθηκε στα 47.680 ευρώ/MW/έτος, κατάτι μικρότερη από εκείνη της πρώτης ανταγωνιστικής διαδικασίας για μονάδες αποθήκευσης του προηγούμενου Αυγούστου που είχε διαμορφωθεί στα 49.748 ευρώ.

Η πτώση στις «ταρίφες», παρότι τα έργα του Β΄ Διαγωνισμού θα λάβουν το 50% της επενδυτικής ενίσχυσης που δικαιούνται όσοι είχαν προκριθεί στον Α’ Διαγωνισμό (100.000 ευρώ/MW έναντι 200.000 ευρώ/MW) καταδεικνύει αφενός τον ισχυρό ανταγωνισμό αλλά  αποτυπώνει και τη σημαντική πτώση στο κόστος των πρώτων υλών για την κατασκευή των συσσωρευτών.

Έργα εκτός διαγωνισμού

Εκτός διαγωνισμού έμειναν αρκετά έργα μεγάλων ομίλων για διάφορους λόγους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται της   Elpedison και της «Αέναος Συσσωρευτές» της Μυτιληναίος, τα οποία απορρίφθηκαν από την πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Ο  φάκελος της Elpedison (για έργο 15 MW στη Λειβαδιά) είχε απορριφθεί από τη ΡΑΑΕΥ με την αιτιολογία ότι δεν πληρούνταν ο κανόνας ανταγωνισμού καθώς η εταιρεία  αποτελεί «συνεργαζόμενη επιχείρηση»,  με την «HELLENiQ Renewables», η οποία είχε κριθεί επιλεγείσα στην πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία με συνολική κατακυρωθείσα ισχύ 100 MW, που είναι και το όριο ισχύος ανά συμμετέχοντα, συνολικά στους δύο πρώτους διαγωνισμούς αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ.

Όσο για εκείνα  της Mytilineos (για μονάδα 48 MW στον Πολύγυρο Χαλκιδικής) και του γερμανικού ομίλου BAYWA, ο λόγος του αποκλεισμού τους αποδίδεται στο ότι ορισμένα δικαιολογητικά συμμετοχής που προσκομίστηκαν, τα οποία θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί το αργότερο 30 ημέρες πριν την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, είχαν εκδοθεί προγενέστερα.

Εκτός, έμεινε και το τρίτο έργο της ΤΕΡΝΑ που συμμετείχε στον διαγωνισμό, ισχύος 20 MW, διότι οριακά είχε συμπληρωθεί η δημοπρατούμενη ισχύς των 299,77 MW με μονάδες που είχαν προσφέρει χαμηλότερες προσφορές.

Φθηνά αλλά μεγάλα

Επίσης,  δύο μονάδες της «Αλάσια Αναπτυξιακή» (της εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηιωάννου) των 36 MW έκαστο και ένα της DNC Μετόχι του Γ. Ρόκα των 50 MW, αν και «χτύπησαν» χαμηλότερες ταρίφες, σε σύγκριση με τα δύο τελευταία έργα που τελικά προκρίνονται,  αποκλείστηκαν λόγω του μεγέθους τους.

Τί συνέβη; Τα αμέσως προηγούμενα που πέρασαν (με τις χαμηλότερες τιμές προσφοράς) ήταν συνολικής ισχύος 277,7 MW. Οπότε εάν προκρινόντουσαν θα ξεπερνούσαν κατά πολύ την αρχική δημοπρατούμενη ισχύ  των 288,21 MW. Έτσι, μπήκαν στην οριστική λίστα των έργων τα αμέσως επόμενα μικρότερα έργα, με τις χαμηλότερες προσφορές.  

Λόγω υψηλότερων οικονομικών προσφορών εκτός της οριστικής λίστας έμειναν έργα του Ομίλου Κοπελούζου, της γαλλικής EDF, των γερμανικών συμφερόντων εταιρειών Aquitos SolarFarm, «Greencells Energy Hellas» και Aquitos Solar Farm, της   γαλλικής AKUO Energy κ.ά.

Η τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία που θα διεξαχθεί έως τις 31 Μαρτίου,  θα αφορά πέρα από έργα που χωροθετούνται στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της χώρας (Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία) όπως αρχικά προβλεπόταν, και μονάδες σε άλλες περιοχές οι οποίες θα καθοριστούν έπειτα από σχετική μελέτη που διεξάγει ο Διαχειριστής του Συστήματος και θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ.   

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»