![Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές, βέρτιγκο με τις αντικρουόμενες εκτιμήσεις για τη ζήτηση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/petrelaio-scaled.jpg)
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, καθώς η αγορά προσπαθεί να «χωνέψει» τις αντικρουόμενες προβλέψεις για τη ζήτηση από τον ΟΠΕΚ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Tα futures για το αμερικανικό αργό, τον Μάρτιο, έχασαν 63 σεντς, ή 0,81%, και υποχώρησαν στα 77,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του Brent Απριλίου υποχώρησαν 75 σεντς, στα 82,09 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 0,91%.
Fitch: Γεωπολιτική και εκλογές καταλύτες για τα commodities
Η σημερινή υποχώρηση έρχεται μετά τη χθεσινή άνοδο του αμερικανικού αργού και του Brent, αναιρώντας την αδύναμη πρόβλεψη της παγκόσμιας ζήτησης για το 2024 από τον ΔΟΕ.
Οι τιμές του αργού ενισχύθηκαν την Πέμπτη, αφότου ανακοινώθηκε ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, ασκώντας πίεση στο δολάριο. Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει μια επιβράδυνση στην οικονομία και αύξηση των ελπίδων ότι η Fed μπορεί σύντομα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Διαφορετικές προσεγγίσεις
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προέβλεψε την Πέμπτη ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίου θα επιβραδυνθεί κατά το ήμισυ του ρυθμού του τρέχοντος έτους, στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, σε σύγκριση με 2,3 εκατομμύρια bpd το 2023. Η προσφορά αναμένεται να υπερβεί τη ζήτηση, με την παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ να αυξάνεται κατά 1,7 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τον IEA.
Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ την Τρίτη προέβλεψε μια πολύ πιο σφιχτή αγορά φέτος, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 2,2 εκατομμύρια bpd, ξεπερνώντας την αύξηση της παραγωγής εκτός του καρτέλ, που την εκτίμησε συνολικά στα 1,2 εκατομμύρια bpd.
«Υπάρχει και υπήρξε ένα χάσμα στις εκτιμήσεις της ζήτησης», έγραψε ο Tamas Varga, αναλυτής στην πετρελαϊκή χρηματιστηριακή PVM.
«Είναι πάντα δύσκολο να προβλέψεις τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές, αλλά η διαφορά απόψεων στην παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου για φέτος και τα μεμονωμένα τρίμηνα, ακόμη και για το τρέχον, είναι ξεκάθαρα περίπλοκη», είπε ο Varga.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Χρυσός: Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό
Ο χρυσός αναμένεται να ανέβει και άλλο από την απελευθέρωση των νένω ποσών
![Χρυσός: Μια ανάσα πριν το λαμπερό ορόσημο των 3.000 δολαρίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/gold-513062_1280-600x450.jpg)
Μια ανάσα πριν το λαμπερό ορόσημο των 3.000 δολαρίων ο χρυσός
Οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν το έβδομο μέσα στο 2025 ιστορικό υψηλό
![Πετρέλαιο: Ενισχύονται οι τιμές του](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/barrel-oil-600x437.jpg)
Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο
Οι επενδυτές τοποθετούνται παρά το φόβο του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου
![Χρυσός: Μείωση κατά 23% της παραγωγής στο Μάλι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mali-gold-600x560.jpg)
Χρυσός: Μείωση κατά 23% της παραγωγής στο Μάλι
Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τις εταιρείες εξόρυξης μπορεί να είναι ο λόγος για τη μείωση της παραγωγής
![Πετρέλαιο: Τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_oil_world3-1024x600-1-600x352.png)
Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο
Οι επενδυτές ανησυχούν για τον ανανεωμένο εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα
![Χρυσός: Λάμπει και κάνει το αδιανόητο πιθανό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/ot_dol_gold2-600x352.png)
Ο χρυσός λάμπει - Ποιο είναι το αδιανόητο που γίνεται πιθανό
Ο χρυσός μπορεί να ανέβει και άλλο, καθώς ο Τραμπ θέλει να αποδυναμώσει το δολάριο διατηρώντας παράλληλα το προνομιακό αποθεματικό του
![Νικέλιο – Ινδονησία: Κινεζικές εταιρείες ελέγχουν το 75% της παραγωγικής ικανότητας της χώρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/indonesia-nikelio-600x424.jpg)
Στα χέρια κινεζικών εταιρειών το 75% της παραγωγής νικελίου της Ινδονησίας
Η Ινδονησία έχει ικανότητα επεξεργασίας 8 εκατομμυρίων τόνων σε νικέλιο ετησίως - Το παιχνίδι των κινέζων μετόχων σε 33 εταιρείες
![Χρυσός: Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – Νέα ιστορικά υψηλά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο χρυσός - Σε νέα ιστορικά υψηλά οι τιμές
Ο νέος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και η πρόταση Τραμπ για τη Γάζα ευνοούν τις τοποθετήσεις στο πολύτιμο μέταλλο
![Χρυσός: Κοντά στο υψηλό όλων των εποχών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Αγγίζει το υψηλό όλων των εποχών ο χρυσός
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο μετά την απάντηση της Κίνας στους δασμούς
![Πετρέλαιο: Υποχώρησαν οι τιμές μετά την αναδίπλωση Τραμπ για τους δασμούς σε Μεξικό και Καναδά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/petrelaio-600x400.jpg)
Υποχώρησε το πετρέλαιο μετά την αναδίπλωση Τραμπ για τους δασμούς σε Μεξικό και Καναδά
Το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε το πάγωμα των δασμών στο Μεξικό και στον Καναδά για 30 ημέρες - Αμεση ήταν η αντίδραση των αγορών στο πετρέλαιο