Η αισιοδοξία στις αγορές είναι υψηλή. Οι παγκόσμιες μετοχές απέχουν μόλις 2% από τα υψηλά όλων των εποχών. Ο S&P 500 ανέβηκε από τις 4.100 μονάδες στις 5.000 μονάδες σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, σημειώνοντας νέα υψηλά. Ο Eurostoxx 50 βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20+ ετών και οι ιαπωνικές μετοχές βρίσκονται στα υψηλά 33 ετών.
Περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin έχουν διπλασιαστεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών και η αισιοδοξία είναι υψηλή μεταξύ των επενδυτών των ΗΠΑ.
Το ερώτημα όμως, κατά την Societe Generale είναι αν οι μετοχές βρίσκονται σε κατάσταση «ορθολογικής αισιοδοξίας» ή «παράλογης πληθωρικότητας»…
Societe Generale: Είμαστε μόλις στον Φεβρουάριο και όλες οι προβλέψεις για τα επιτόκια αναιρούνται
Κατά τη γαλλική τράπεζα, υπάρχουν τρεις παράγοντες ορθολογικής αισιοδοξίας που καθοδήγησαν το ράλι μέχρι στιγμή:
Συντελεστής ορθολογικής αισιοδοξίας 1 – Εύρος καλύτερο από το αντιληπτό, ισοσταθμισμένοι δείκτες όπως ο Nasdaq 100, οι US Industrials, ο Eurostoxx 50 και η Ιαπωνία είναι όλοι υψηλότερα από τα υψηλά του 2021.
Συντελεστής ορθολογικής αισιοδοξίας 2 – Νέα υψηλά στον κύκλο κερδών, οι δείκτες Fwd EPS του επόμενου 12μήνου αυξάνονται για τις ανεπτυγμένες αγορές και σταθεροποιούνται για τις αναδυόμενες.
Συντελεστής ορθολογικής αισιοδοξίας 3 – Παγκόσμιοι κορυφαίοι δείκτες σε ανάκαμψη. Ο δείκτης παγκόσμιου κύκλου της SG είναι ανοδικός από τον Μάρτιο του 2023 και το SG US Consumer Composite βελτιώνεται επίσης.
Τι θα συμβεί αν η λογική αισιοδοξία μετατραπεί σε παράλογη πληθωρικότητα;
Κατά τη διάρκεια της φούσκας του dot-com στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο αμερικανικός τεχνολογικός κλάδος είχε μερίδιο αγοράς 30% με μερίδιο κέρδους 15%. Επί του παρόντος, ο Nasdaq 100, η πηγή της έκρηξης των EPS, έχει μερίδιο αγοράς 50% αλλά 40% του κέρδους. Εφαρμόζοντας την κορυφή των μαθηματικών της φούσκα dot-com στο Nasdaq100, ο S&P 500 θα έπρεπε να φτάσει τις 6.250 μονάδες για να τιμήσει στο ίδιο επίπεδο παράλογης πληθωρικότητας (δηλαδή 25% ανοδικά).
Οι κίνδυνοι
Η ορθολογική αισιοδοξία οδήγησε τη Societe Generale να θέσει έναν στόχο για τον S&P 500 στις 4.750 μονάδες για το 2024 τον Σεπτέμβριο, αλλά τα θετικά στοιχεία υποδηλώνουν διατήρηση υψηλότερης κατανομής σε παγκόσμιες μετοχές, καθώς ο κίνδυνος υπέρβασης των μετοχών παραμένει στο τρέχον εξάμηνο.
Κατά την Societe Generale υπάρχουν όμως τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος συγκέντρωσης, όπως ο μακροχρόνιος Nasdaq-100 Equal Weighted ή, ακόμη καλύτερα τα διαφοροποιημένα προϊόντα παραγωγικότητας, όπως ο Δείκτης SG Rise of Robots.
Τέλος, η Societe Generale εκτιμά ότι η αστάθεια θα αυξηθεί ξανά προς το τέλος του έτους όταν: 1) οι μη υφεσιακές μειώσεις επιτοκίων οδηγήσουν σε υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και 2) ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή του Nasdaq 100 αρχίζει να επιβραδύνεται.
Latest News
«Θεατές» στο εμπορικό μπρα ντε φερ οι ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της UniCredit, η οποία χάνει πάνω από 3% - Άλμα 6% σημείωσε η Kering
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες
Ήπιες πιέσεις στη Wall Street - Στηρίζει η Coca Cola
Οι επενδυτές να αναμένουν τις καταθέσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, στο Κογκρέσο
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες δίνει το ΧΑ
Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.550 μονάδων, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια στο ΧΑ
Αν και η επιφυλακτικότητα δεν λείπει, το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες και να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει την bull market του
Επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές, πιέσεις στη Unicredit
Οι αγορές προσπαθούν να αποτιμήσουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει 25% δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ
Ψυχραιμία στις ασιατικές αγορές για τους νέους δασμούς Τραμπ
Eλαφρά νευρικότητα στα ασιατικά χρηματιστήρια για τις νέες αποφάσεις επιβολής δασμών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό
Ο χρυσός αναμένεται να ανέβει και άλλο από την απελευθέρωση των νένω ποσών