Είναι γνωστό ότι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις κινητοποιήσεις των αγροτών αφορά το κόστος του ρεύματος και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών. Το ερώτημα των υπόλοιπων Ελλήνων ήταν όμως προφανές: Γιατί ειδικά τώρα που οι τιμές του ρεύματος υποχωρούν, ύστερα από μία διετία κρίσης, οι αγρότες μας χρειάζονται μια τόσο ιδιαίτερη μεταχείριση; Ποια είναι η ειδική ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση στο ρεύμα και όχι σε άλλα από τα πολλά προβλήματα του κλάδου;
Η εξήγηση ήταν εντυπωσιακή. Μέσα στις κινητοποιήσεις αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο οικονομικό χρέος άνω των 80 εκατ. ευρώ, καθώς πολλοί αγρότες αποδείχθηκε ότι δεν πληρώνουν το ρεύμα τους. Οχι μόνο τώρα, αλλά επί χρόνια. Τα ποσοστά ασυνέπειας είναι διπλάσια του συνόλου των καταναλωτών. Στους αγρότες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για το ηλεκτρικό τους ξεπερνούν διαχρονικά το 30% του συνόλου. Για τους υπόλοιπους καταναλωτές το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει περίπου το 17%. Υπάρχουν περιοχές – όχι οι πιο κλασικές αγροτικές – όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών ξεπερνούν το 50% του συνόλου.
Στα Δωδεκάνησα φτάνουν το 82%, στα Γρεβενά το 77%, στη Δράμα το 67%, στην Κέρκυρα το 59%! Την ίδια στιγμή εμφανίζουν τα μικρότερα ποσοστά αποδοχής ρυθμίσεων, σαν αυτές που τους προτείνει τώρα η κυβέρνηση. Δεν ξεπερνά το 10%. Μόλις ένας στους δέκα αγρότες δέχεται τους διακανονισμούς που του προτείνονται.
Και γιατί να τους δεχτεί… Συνήθως μάλιστα είναι και ευνοϊκότεροι σε σχέση με αυτούς που προσφέρονται σε άλλες κατηγορίες πελατών.
Αλλά και εκείνοι που ρυθμίζουν, σταματούν να εξυπηρετούν τον διακανονισμό τους σε ποσοστό 50%, πληρώνοντας 3-4 δόσεις. Μια ρυθμίζουν. Μια που γίνονται ξανά ληξιπρόθεσμοι και… φωνάζουν. Το πρόβλημα αποκτά διαστάσεις αν μπει στην κουβέντα το πρόβλημα των Οργανισμών (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ) που διαχειρίζονται τα αρδευτικά νερά σε διάφορες αγροτικές περιοχές. Εκεί η κατάσταση ξεφεύγει και αποκτά διαστάσεις διαρκούς πολιτικού σκανδάλου, με τη συμμετοχή και τοπικών βουλευτών, που πρόθυμα παραχωρούν τις υπηρεσίες τους.
Προκειμένου να εξασφαλίζουν επί χρόνια οι συγκεκριμένοι Οργανισμοί ότι και οι λογαριασμοί δεν θα πληρώνονται και ρεύμα θα έχουν. Μόνο στις χειρότερες μέρες των χρεοκοπημένων συνεταιρισμών των προηγούμενων δεκαετιών είχε παρατηρηθεί παρόμοια εικόνα. Οι οφειλές ρεύματος πολλών εξ αυτών ξεπερνάει τη δεκαετία, δυσφημώντας τον κλάδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις συνεχείς και ευνοϊκές ρυθμίσεις, από το σύνολο των 416 ΤΟΕΒ και των 10 ΓΟΕΒ σε όλη τη χώρα, 28 ΤΟΕΒ και 4 ΓΟΕΒ χρωστούν το 94% των συνολικών οφειλών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Και πρόθυμοι βουλευτές, όπως πρόσφατα ένας από την Αργολίδα, συνεχίζουν να ζητούν ρυθμίσεις με ερωτήσεις για οφειλές που δεν πληρώνονται και χρονολογούνται από το 2014.
Και το πρόβλημα διαιωνίζεται. Μήπως είναι η ώρα, τώρα που αναγνωρίσαμε όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης, το δίκιο των αιτημάτων των περισσοτέρων αγροτών και αυτοί πήραν το κατιτί τους, να μιλήσουμε κανονικά για αυτούς που δυσφημούν τον κλάδο; Που επιμένουν να λειτουργούν ως κακοπληρωτές. Που δια-χρονικά πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι τούς χρωστούν και οφείλουν να ανέχονται τις συμπεριφορές τους.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.