Είναι γνωστό ότι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις κινητοποιήσεις των αγροτών αφορά το κόστος του ρεύματος και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών. Το ερώτημα των υπόλοιπων Ελλήνων ήταν όμως προφανές: Γιατί ειδικά τώρα που οι τιμές του ρεύματος υποχωρούν, ύστερα από μία διετία κρίσης, οι αγρότες μας χρειάζονται μια τόσο ιδιαίτερη μεταχείριση; Ποια είναι η ειδική ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση στο ρεύμα και όχι σε άλλα από τα πολλά προβλήματα του κλάδου;
Η εξήγηση ήταν εντυπωσιακή. Μέσα στις κινητοποιήσεις αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο οικονομικό χρέος άνω των 80 εκατ. ευρώ, καθώς πολλοί αγρότες αποδείχθηκε ότι δεν πληρώνουν το ρεύμα τους. Οχι μόνο τώρα, αλλά επί χρόνια. Τα ποσοστά ασυνέπειας είναι διπλάσια του συνόλου των καταναλωτών. Στους αγρότες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για το ηλεκτρικό τους ξεπερνούν διαχρονικά το 30% του συνόλου. Για τους υπόλοιπους καταναλωτές το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει περίπου το 17%. Υπάρχουν περιοχές – όχι οι πιο κλασικές αγροτικές – όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών ξεπερνούν το 50% του συνόλου.
Στα Δωδεκάνησα φτάνουν το 82%, στα Γρεβενά το 77%, στη Δράμα το 67%, στην Κέρκυρα το 59%! Την ίδια στιγμή εμφανίζουν τα μικρότερα ποσοστά αποδοχής ρυθμίσεων, σαν αυτές που τους προτείνει τώρα η κυβέρνηση. Δεν ξεπερνά το 10%. Μόλις ένας στους δέκα αγρότες δέχεται τους διακανονισμούς που του προτείνονται.
Και γιατί να τους δεχτεί… Συνήθως μάλιστα είναι και ευνοϊκότεροι σε σχέση με αυτούς που προσφέρονται σε άλλες κατηγορίες πελατών.
Αλλά και εκείνοι που ρυθμίζουν, σταματούν να εξυπηρετούν τον διακανονισμό τους σε ποσοστό 50%, πληρώνοντας 3-4 δόσεις. Μια ρυθμίζουν. Μια που γίνονται ξανά ληξιπρόθεσμοι και… φωνάζουν. Το πρόβλημα αποκτά διαστάσεις αν μπει στην κουβέντα το πρόβλημα των Οργανισμών (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ) που διαχειρίζονται τα αρδευτικά νερά σε διάφορες αγροτικές περιοχές. Εκεί η κατάσταση ξεφεύγει και αποκτά διαστάσεις διαρκούς πολιτικού σκανδάλου, με τη συμμετοχή και τοπικών βουλευτών, που πρόθυμα παραχωρούν τις υπηρεσίες τους.
Προκειμένου να εξασφαλίζουν επί χρόνια οι συγκεκριμένοι Οργανισμοί ότι και οι λογαριασμοί δεν θα πληρώνονται και ρεύμα θα έχουν. Μόνο στις χειρότερες μέρες των χρεοκοπημένων συνεταιρισμών των προηγούμενων δεκαετιών είχε παρατηρηθεί παρόμοια εικόνα. Οι οφειλές ρεύματος πολλών εξ αυτών ξεπερνάει τη δεκαετία, δυσφημώντας τον κλάδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις συνεχείς και ευνοϊκές ρυθμίσεις, από το σύνολο των 416 ΤΟΕΒ και των 10 ΓΟΕΒ σε όλη τη χώρα, 28 ΤΟΕΒ και 4 ΓΟΕΒ χρωστούν το 94% των συνολικών οφειλών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Και πρόθυμοι βουλευτές, όπως πρόσφατα ένας από την Αργολίδα, συνεχίζουν να ζητούν ρυθμίσεις με ερωτήσεις για οφειλές που δεν πληρώνονται και χρονολογούνται από το 2014.
Και το πρόβλημα διαιωνίζεται. Μήπως είναι η ώρα, τώρα που αναγνωρίσαμε όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης, το δίκιο των αιτημάτων των περισσοτέρων αγροτών και αυτοί πήραν το κατιτί τους, να μιλήσουμε κανονικά για αυτούς που δυσφημούν τον κλάδο; Που επιμένουν να λειτουργούν ως κακοπληρωτές. Που δια-χρονικά πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι τούς χρωστούν και οφείλουν να ανέχονται τις συμπεριφορές τους.
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση