
Η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία για να αντισταθμίσει το κενό στην αμερικανική βοήθεια, καθώς ένα νέο πακέτο παραμένει μπλοκαρισμένο εδώ και μήνες στο Κογκρέσο, προειδοποίησε σήμερα το γερμανικό ινστιτούτο ερευνών Kiel.
«Είναι ιδιαίτερα αβέβαιο αν οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια το 2024», εκτίμησε το ινστιτούτο που καταγράφει τη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν υποσχεθεί και έχουν προσφέρει οι σύμμαχοί της στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Kiel που σταματούν στις 15 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ έχουν στείλει 42,2 δισεκ. ευρώ στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 ως τον Δεκέμβριο του 2023, δηλαδή περίπου 2 δισεκ. ευρώ τον μήνα.
Ουκρανία: Κατασκευές, ενέργεια «μαγνήτες» για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια ύψους 49,7 δισεκ. ευρώ, όμως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί μόνο 35,2 δισεκ. ευρώ για όπλα και εξοπλισμό.
«Η Ευρώπη θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιάσει την τρέχουσα στρατιωτική της βοήθεια με την προοπτική ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια από τις ΗΠΑ», προειδοποίησε ο Κρίστοφ Τρεμπές επικεφαλής της ομάδας του ινστιτούτου Kiel που είναι αρμόδια να παρακολουθεί τη βοήθεια στην Ουκρανία.
«Είναι μια πρόκληση, αλλά τελικά πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης», πρόσθεσε. «Οι χώρες της ΕΕ είναι μεταξύ των πιο πλούσιων παγκοσμίως και μέχρι σήμερα έχουν δαπανήσει μόλις το 1% του ΑΕΠ τους του 2021 για να στηρίξουν την Ουκρανία», σημείωσε.
Συνολικά από τον Φεβρουάριο του 2022 οι εταίροι της έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία συνολικά 265,1 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 141,3 δισεκ. ευρώ για οικονομική βοήθεια, 107,5 δισεκ. για στρατιωτική και 16,3 δισεκ. ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι βασικότεροι δωρητές της Ουκρανίας είναι η ΕΕ και οι χώρες μέλη της (144,1 δισεκ.), οι ΗΠΑ (67,7 δισεκ.) και η Βρετανία (15,7 δισεκ.).
Αλλά και σε αυτή την περίπτωση το χάσμα μεταξύ των υποσχέσεων και των ποσών που πραγματικά δόθηκαν είναι μεγάλο, κυρίως για την ΕΕ, η οποία έχει προσφέρει μέχρι στιγμής βοήθεια ύψους 77,2 δισεκ. ευρώ. Η διαφορά αυτή εξηγείται διότι οι πόροι που αποδεσμεύονται από την ΕΕ αφορούν περίοδο πολλών ετών.


Latest News

Βιλερουά: Οι πολιτικές Τραμπ διαβρώνουν την αξιοπιστία του δολαρίου
Ο Βιλερουά εκτιμά ότι είναι μια θετική εξέλιξη για το ευρώ

Ρουμπινί: Οι εκδικητές των αγορών «φρέναραν» τους δασμούς Τραμπ
Η αισιόδοξη ανάρτηση του Dr Doom

Ρουμπινί στο Delphi Economic Forum: «Η τεχνολογία θα ακυρώσει τους δασμούς Τραμπ»
Ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί μίλησε στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σημαντικό βήμα για την παγκόσμια οικονομία η παύση των δασμών
Η ντερ Λάιεν επανέλαβε την πρόταση για μηδενικούς δασμούς μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ

Ντάλιο: Οι ΗΠΑ να κάνουν συμφωνία με την Κίνα και να μειώσουν το έλλειμμα στο 3%
O Ντάλιο περιέγραψε ποια θα είναι η win win κατάσταση για τη σχέση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στο πλανήτη

Το πάγωμα των δασμών φέρνει κοντά ΗΠΑ-Βιετνάμ
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επιχειρήσεις σε ΗΠΑ-Βιετνάμ τόνιζαν ότι οι δασμοί θα πλήξουν τη δραστηριότητά τους αλλά και τις διμερείς εμπορικές σχέσεις

Υπαναχώρηση ή ελιγμός: Τι σημαίνει η παύση των 90 ημερών στους δασμούς
Οι επενδυτές και οι κυβερνήσεις ανακουφίζονται από την τελευταία στροφή, αλλά οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες

Δασμοί Τραμπ: Πώς αντέδρασαν οι αγορές – Το Uturn και η αγορά ομολόγων
Η ανάσα των αγορών από την αναβολή των δασμών σε περισσότερες από 70 χώρες

Έρχεται η «Μεγάλη Πέμπτη» για τα επιτόκια - Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει το κούρεμα στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Δασμοί: Το όχι της Αυστραλίας στην πρόταση της Κίνας να «αντιμετωπίσουν μαζί» τον εμπορικό πόλεμο
Η Αυστραλία θεωρείται σύμμαχος κλειδί των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και της Ωκεανίας