Αν θέλει να μειώσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να περιμένει πολύ, καθώς θα εξακολουθεί να έχει ευελιξία ως προς τον ρυθμό και τον βαθμό χαλάρωσης της πολιτικής μετά την πρώτη της κίνηση, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας είπε ότι φαίνεται πλέον βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος και πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος να κινηθεί πολύ αργά υπάρχει είναι το ίδιο επίφοβος με το να κινηθεί πολύ νωρίς. Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L’Echo, είπε ότι η κεντρική τράπεζα έχει τρεις τύπους ευελιξίας: πότε, πόσο γρήγορα και κατά πόσο θα μειώσει το κόστος δανεισμού, ανέφερε το Bloomberg.
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ) για μείωση επιτοκίων: Πάμε καλά αλλά χρειαζόμαστε κι άλλα στοιχεία
«Το να έχουμε αυτούς τους τρεις διαδοχικούς βαθμούς ελευθερίας μπορεί να είναι ένα ακόμη επιχείρημα για να μην καθυστερήσουμε υπερβολικά την πρώτη περικοπή», είπε ο Βιλερουά. «Δεν είναι θέμα βιασύνης, αλλά το να ενεργείς σταδιακά και ρεαλιστικά μπορεί να είναι προτιμότερο από το να αποφασίζεις πολύ αργά και μετά να χρειάζεται υπερβολική προσαρμογή».
Ο χρονισμός της μείωσης έχει μεγάλη σημασία
Οι παρατηρήσεις του έρχονται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αρχίζουν να συζητούν πότε μπορούν να αρχίσουν με ασφάλεια να αντιστρέφουν τις αυξήσεις επιτοκίων που εφάρμοσαν για να βάλουν καπάκι στον πληθωρισμό. Οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη εμφανίζονται διχασμένοι μεταξύ μιας αρχικής περικοπής τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, αν και η πλειοψηφία έχει υποστηρίξει δημόσια μεταγενέστερη ημερομηνία, καθώς επιθυμεί να αποκτήσει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την εξέλιξη των μισθών και των εταιρικών κερδών στην ευρωζώνη.
Ο Βιλερουά αρνήθηκε να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα, αν και προηγουμένως έχει πει ότι όλα είναι ανοιχτά για μελλοντικές συναντήσεις.
Οι αγορές χρήματος αύξησαν την Πέμπτη τα στοιχήματα σχετικά με το περιθώριο για μειώσεις επιτοκίων για να ευνοήσουν πέντε μειώσεις ενός τετάρτου της μονάδας φέτος αντί για τέσσερις, με την πρώτη να θεωρείται ότι θα έρθει τον Ιούνιο.
Επιφυλακτική η Λαγκάρντ
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν επιφυλακτική αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πότε ενδέχεται να έρθουν μειώσεις των επιτοκίων, λέγοντας ότι οι μισθοί γίνονται πιο σημαντική κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού.
«Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να δω είναι να παίρνουμε μια βιαστική απόφαση και να δούμε τον πληθωρισμό να αυξάνεται ξανά και να πρέπει να λάβουμε περισσότερα μέτρα», είπε η Λαγκάρντ σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη.
Ο Βιλερουά είπε ότι τα στοιχεία για τους μισθούς είναι χρήσιμα, αλλά συνοδεύονται από καθυστέρηση και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τους δείκτες που σηματοδοτούν πιο μελλοντικές τάσεις. Στη Γαλλία, είπε ότι υπάρχει επιβράδυνση στις ονομαστικές αυξήσεις των μισθών.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας είπε ότι από τη στιγμή που η ΕΚΤ είναι βέβαιη ότι θα επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 2% έως το 2025, θα πρέπει επίσης να επιλέξει μια τροχιά περικοπών επιτοκίων που πλήττει την οικονομική δραστηριότητα όσο το δυνατόν λιγότερο.
Είπε επίσης ότι τα τελικά βήματα προς αυτόν τον στόχο δεν θα είναι απαραίτητα πιο σκληρά από αυτά που συνετέλεσαν στην μέχρι στιγμής πρόοδο για την καταπολέμηση των αυξήσεων στις τιμές.
«Δεν νομίζω ότι η τελική ευθεία θα είναι από τη φύση της πιο δύσκολη», είπε ο Βιλερουά. «Η τάση αποπληθωρισμού είναι γενικότερη».
Latest News
Η σουηδική SAAB θα παρουσιάσει υψηλότερες απο τις αναμενόμενες πωλήσεις για το 2024
Η μετοχή της SAAB , της σουηδικής εταιρειας εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο 30,7% τους τελευταίους 12 μήνες.
Ο πληθυσμός της Κίνας μειώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά
Τα ποσοστά γεννήσεων στην Κίνα μειώνονται εδώ και δεκαετίες ως αποτέλεσμα της πολιτικής για το ένα παιδί που εφαρμόστηκε για 35 χρόνια
Χαμόγελα στις εταιρείες εξόρυξης για Γροιλανδία - «Τεράστια χάρη» το λιώσιμο των πάγων
Η Γροιλανδία, που βρίσκεται ανάμεσα στον Αρκτικό και τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, έχει μεταμορφωθεί από την κλιματική κρίση
Προειδοποίηση της ιταλικής κυβέρνησης στους οικονομικούς κολοσσούς της χώρας: Πρώτα η Ιταλία!
Μπορεί η Ρώμη να στηριχθεί στην Generali και την UniCredit σε περίπτωση κρίσης, αν αυτές γίνουν «πλήρως ευρωπαϊκές»;
Pimco: Η μόνη βεβαιότητα είναι η… αβεβαιότητα – Τι θα φέρει ο Τραμπ
Ποιες είναι οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και οι συστάσεις της Pimco για επενδυτικά προϊόντα και τοποθετήσεις σε αγορές
Οι BRICS αυξάνονται και η απειλή δασμών του Τραμπ δεν αποθαρρύνει τα επίδοξα μέλη
Μια βασική αλλαγή πολιτικής με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ είναι η ρητή αντιμετώπιση των BRICS ως «οντότητας»
Πληθαίνουν οι κοπανατζήδες από τη δουλειά στη Γερμανία
Περικοπές ημερομισθίων και άλλα μέτρα κατά των αναρρωτικών αδειών εισηγούνται οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Allianz και της Mercedes
ΔΝΤ: Δεν αποκλείει μια πληθωριστική έκρηξη στην «εποχή Τραμπ»
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε για τον πιθανό αντίκτυπο των οικονομικών σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ.
Ανάπτυξη 1,6% προβλέπει το ΔΝΤ για τη Βρετανία το 2025
Οι αναλυτές του ΔΝΤ πιστεύουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο από το 4,75% στο 3,75% στη Βρετανία
Μπόνους 80 εκατ. δολαρίων δίνει στον Σόλομον η Goldman Sachs για να τον...κρατήσει
Ο Σόλομον πέρασε μια δύσκολη διετία στην Goldman Sachs, η οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση τη μακροημέρευσή του ως διευθύνοντος συμβούλου