«Σιώπησε» η φωνή της αντίστασης στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όντας κρατούμενος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε σε ηλικία 47 ετών στο σωφρονιστικό κατάστημα Νο3 στον Αρκτικό κύκλο.
«Η ειλικρινής μου πεποίθηση είναι ότι οι συνθήκες κράτησης ήταν αυτές που οδήγησαν στον θάνατο του Ναβάλνι… Η ποινή του ενισχύθηκε με φόνο».
Πέθανε στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι
Οι μάχες του Ναβάλνι ακόμα και με τον θάνατο
Οι περισσότεροι από τους επικριτές του Ρώσου προέδρου έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, αλλά ο Αλεξέι Ναβάλνι επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2021, μετά από μήνες νοσηλείας, αφού τον Αύγουστο του 2020 δηλητηριάστηκε στο τέλος ενός ταξιδιού στη Σιβηρία νευροτοξικό παράγοντα Novichok.
Η ομάδα του κατάφερε να τον πετάξει στη Γερμανία για εξειδικευμένη θεραπεία και κατά την επιστροφή του στη Μόσχα τέθηκε αμέσως υπό κράτηση. Δεν θα έφευγε ποτέ ξανά από τη φυλακή τους επόμενους 37 μήνες.
Ο Ναβάλνι προσπαθούσε εδώ και καιρό να αμφισβητήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην κάλπη, αλλά του απαγορεύτηκε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018.
Ο ακτιβισμός του Ναβάλνι
Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν ένας ρώσος πολιτικός και ακτιβιστής που έγινε ευρέως γνωστός για τον αγώνα του κατά της διαφθοράς στη Ρωσία και τις προσπάθειές του να επιφέρει αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Η συμμετοχή του στις εκλογές της Μόσχας το 2013 με την υποστήριξη του Κόμματος Λαϊκής Ελευθερίας και η δεύτερη θέση που κατέλαβε, παρά τις κατηγορίες για νοθεία από τις αρχές, αποτελούν σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του.
Πολλοί παρατηρητές θεώρησαν ότι η δράση του αποτελούσε απειλή για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξαιτίας των επερχόμενων προεδρικών εκλογών και του ανταγωνισμού που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει.
Ο Ναβάλνι και οι σύμμαχοί του επέμεναν ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι οι πραγματικοί αριθμοί των ψήφων του ήταν υψηλότεροι από αυτούς που επίσημα ανακοινώθηκαν.
Έγινε γνωστός μέσω του ιστολογίου του στο LiveJournal, αλλά στη συνέχεια έγινε ενεργό μέλος του YouTube, όπου έχει 2.9 εκατομμύρια συνδρομητές, και συμμετέχει επίσης στο Twitter, με πάνω από 2.1 εκατομμύρια ακόλουθους. Χρησιμοποίησε το ιστολόγιό του και τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημοσιεύσει βίντεο και άρθρα σχετικά με τη διαφθορά από ρώσους αξιωματούχους, να οργανώσει διαμαρτυρίες και να προωθήσει τις υποψηφιότητές του στις εκλογές. Είναι ενεργός στα μέσα ενημέρωσης: το 2011, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, αποκάλεσε το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας, Ενωμένη Ρωσία, «κόμμα απατεώνων και κλεφτών», μια φράση που κέρδισε σημαντική απήχηση στο ρωσικό κοινό. Το 2011, ίδρυσε το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς.
Η μάχη με το κράτος του Πούτιν
Ο Ναβάλνι έχει συλληφθεί αρκετές φορές από τις ρωσικές αρχές, με δύο καταδίκες που ακολούθησαν. Τον Ιούλιο του 2013 και το Δεκέμβριο του 2014, καταδικάστηκε σε ποινές φυλάκισης 5 και 3,5 χρόνων, αντίστοιχα, αλλά με αναστολή. Υπάρχουν καταγγελίες ότι οι κατηγορίες κατά του ήταν πολιτικά κατασκευασμένες λόγω του ακτιβισμού του.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κρίνει ότι οι καταδίκες παραβιάζουν το δικαίωμα του Ναβάλνι σε δίκαιη δίκη.
Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μεμόριαλ τον κατατάσσει ως πολιτικό κρατούμενο. Τον Φεβρουάριο του 2014, τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό, με την άδεια να διατηρεί επαφή μόνο με την οικογένειά του.
Ο αγώνας του εναντίον του Ρώσου προέδρου έγινε παγκόσμιο θέμα και πρωτοσέλιδο στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης τον Αύγουστο του 2020.
Η σύλληψή του
Στις 17 Ιανουαρίου 2021, ο Αλεξέι Ναβάλνι επέστρεψε από τη Γερμανία στη Ρωσία με αεροπλάνο και συνελήφθη στον έλεγχο των διαβατηρίων.
Η σύλληψή του προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στις 23 Ιανουαρίου 2021. Στις 2 Φεβρουαρίου, ένα δικαστήριο στη Μόσχα αντικατέστησε την προηγούμενη αναστολή της καταδίκης του με ποινή φυλάκισης, οπότε αναμένεται να εξετάσει ποινή 3,5 ετών σε σωφρονιστικό στρατόπεδο εργασίας.
Ο Ναβάλνι κατήγγειλε ότι υπέστη βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, με στέρηση ύπνου και έλλειψη ιατρικής βοήθειας από τις ρωσικές αρχές. Στις 31 Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε απεργία πείνας. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τον Πούτιν για την αργή σκοταδιάσταση του Ναβάλνι λόγω βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης στη φυλακή.
Πηγή: in.gr
Latest News
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους
Η Ουκρανία εκτόξευσε βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow στη Ρωσία
Το περιστατικό σημειώνεται ώρες μετά από την εκτόξευση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος
Η Ελλάδα παραμένει στο top 10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
Γ. Τσούνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής συνεργασίας των δύο χωρών
SOS από ΕΦΕΤ - Ανακαλείται ζάχαρη, βρέθηκαν κομμάτια πλαστικού [εικόνα]
Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν
Στο Gov.gr Wallet τα στοιχεία για το point system των οδηγών
Οι βαθμοί ποινής, όπως εμφανίζονται στο Gov.gr Wallet δεν έχουν αποδεικτική ισχύ και αποσκοπούν μόνο στην ενημέρωση των χρηστών
Νέες αιχμές Κασσελάκη κατά Τσίπρα- Το μήνυμα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι δεν θα δει το debate των υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ
Reuters: Ο Πούτιν έτοιμος να συζητήσει με Τραμπ για ανακωχή στην Ουκρανία
Σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το Reuters αναφέρει ότι ο Πούτιν είναι διατεθειμένους να συζητήσει για εκεχειρία στην Ουκρανία με συγκεκριμένους όρους
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα - Πώς θα κινηθούν ΜΜΜ, τι ισχύει για τα ταξί
24ωρη Γενική Απεργία από συνδικαλιστικούς φορείς, οργανώσεις και συλλογικότητες