
Ως το 3,5% του ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξήσει η Γερμανία τις στρατιωτικές δαπάνες, καθώς μεγαλώνει τις επενδύσεις για να αντιστρέψει την πολυετή παραμέληση των ενόπλων δυνάμεων, υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.
Η δέσμευση των μελών του ΝΑΤΟ να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα «μπορεί να είναι μόνο το σημείο εκκίνησης». Οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται πιο ικανές ένοπλες δυνάμεις καθώς επεκτείνουν την εμπλοκή τους σε όλο τον κόσμο, είπε χαρακτηριστικά ο Πιστόριους το Σάββατο κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.
Η Ευρώπη, o Τραμπ και η αναβίωση του «Τριγώνου της Βαϊμάρης»
Εκτός από «επαρκή χρηματικά ποσά», η ώθηση θα απαιτήσει αύξηση της παραγωγικής ικανότητας μεταξύ των αμυντικών εργολάβων, είπε, προσθέτοντας ότι η εξασφάλιση επαρκών κεφαλαίων θα είναι δύσκολη δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της Γερμανίας.
«Όλα αυτά πρέπει να ταιριάξουν μαζί και τότε μπορεί να φτάσουμε το 3% ή ίσως και το 3,5%, εξαρτάται από το τι συμβαίνει στον κόσμο και στην οικονομία μας» είπε χαρακτηριστικά.
Η Γερμανία δεχόταν επί χρόνια πυρά από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ επειδή δεν δαπανούσε περισσότερα για τον στρατό της, πριν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προχωρήσει στην ιστορική καμπή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Με την υποστήριξη των συντηρητικών της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σολτς δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο για αμυντικές δαπάνες ύψους 100 δισ. ευρώ. Παρόλο που τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα έχουν ήδη δαπανηθεί ή διατεθεί, η Γερμανία μόλις κατάφερε να πετύχει τον στόχο φέτος για πρώτη φορά.
Ο Σολτς δεσμεύτηκε σε ομιλία του νωρίτερα το Σάββατο στο Μόναχο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να τηρεί τη δέσμευση για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ “τη δεκαετία του 2020, τη δεκαετία του 2030 και πέραν αυτής”.
Ωστόσο, ο Πιστόριους αναγνώρισε ότι μόλις εξαντληθεί το ειδικό ταμείο μετά το 2027, θα είναι μεγάλη πρόκληση για τη Γερμανία να βρει τα χρήματα.
«Δεν ξέρω ακόμη πού θα βρούμε τα χρήματα, αλλά τα χρειαζόμαστε», δήλωσε. «Μπορούμε να συζητήσουμε για δαπάνες για κοινωνικά θέματα, για την εκπαίδευση, για την ψηφιοποίηση, για υποδομές και για οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε. «Αλλά χωρίς ασφάλεια, χωρίς ελευθερία στην ασφάλεια, χωρίς ασφαλή ελευθερία, όλα τα άλλα δεν είναι τίποτα».


Latest News

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ

Πάουελ: Το μεγάλο διακύβευμα της απόλυσής του – Ποιοι τον υπερασπίζονται
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη με το Λευκό Οίκο να εξετάζει την απόλυσή του

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Ο γιoς δισεκατομμυριούχου κληρόνομου της Chanel αποκαλύπτει τις δικές του επενδύσεις
Ο 38χρονος Ντέιβιντ Βερτχάιμερ προσέλαβε τον Ντέιβιντ Αν για να ηγηθεί των επενδύσεών στην εταιρεία του 1686 Partners

Γιατί ο ακροδεξιός Φάρατζ θέλει τα... χλωριωμένα κοτόπουλα των ΗΠΑ στη Βρετανία
Ο Φάρατζ δήλωσε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές αγοράζουν ήδη κοτόπουλα από μέρη όπως η Ταϊλάνδη που εκτρέφονται σε κακές συνθήκες

Καμπανάκι επικεφαλής Fed Σικάγο για ανάγκη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed που μπορούν να ασκούν νομισματική πολιτική χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τις οικονομίες τους

Μπέσεντ: Σχοινοβάτης σε ένα εύθραυστο σχοινί
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα απρόβλεπτο Τραμπ και στο να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο