Πολύτιμος αναπτυξιακός καταλύτης για την ελληνική οικονομία αποδεικνύεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που με συνέπεια και σταθερότητα «αιμοδοτεί» την ελληνική οικονομία χωρίς βέβαια να παραβλέπεται το γεγονός πως οι πόροι που διαχέονται στην χώρα μας αποτελούν δάνεια, έστω και με ευνοϊκούς όρους.

Mytilineos: Χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για «πράσινες» επενδύσεις

Σημαντική είναι και η συμβολή της ΕΤΕπ στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιταχύνει στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης με τελική στόχευση την «παραγωγή» καινοτομίας, στην εποχή της ψηφιοποίησης.

Ο Όμιλος ΕΤΕπ, ο οποίος αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), δημοσίευσε τα ετήσια αποτελέσματά του για την Ελλάδα, καταγράφοντας ένα ακόμη έτος δυναμικής συμμετοχής στη χώρα, με το συνολικό ύψος των έργων που χρηματοδοτήθηκε με δάνεια το 2023 να αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Κυριάκος Κακούρης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο ΥΠΟΙΚ.

Η Ελλάδα 4η στην ΕΕ – 10 δισ. στην οικονομία

Η Ελλάδα μάλιστα είναι από τους καλύτερους «πελάτες» της ΕΤΕπ με τα κονδύλια που συνεισφέρει η τράπεζα στην χώρα μας να την κατατάσσουν στην τέταρτη θέση των ωφελούμενων χωρών από τις δανειοδοτήσεις. Ο ετήσιος απολογισμός της ευρωπαϊκής επενδυτικής τράπεζας για το 2023 φανερώνει ότι η Ελλάδα πέρυσι πέτυχε συμβάσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ ή περίπου στο 1,14% του ΑΕΠ τα οποία προστίθενται στα 7,49 δισ. που είχαν εγκριθεί την τριετία 2020-2022. Περί τα 10 δισ. ευρώ δηλαδή έπεσαν στην οικονομία από το 2020 έως το 2023.

Στην πρώτη θέση, για το 2023, φιγουράρει η Εσθονία με χρηματοδοτήσεις που αντιστοιχούν στο 1,41% του ΑΕΠ της χώρας, στη δεύτερη θέση η Ρουμανία (1,28%) και ακολουθεί η Βουλγαρία (1,17%), γεγονός που καταδεικνύει πως οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ… γέρνουν προς Βαλκάνια μεριά.

Συνολικά πέρυσι η ΕΤΕπ διοχέτευσε δάνεια ύψους 87,8 δισ. ευρώ. Εξ αυτών χρηματοδοτήσεις ύψους 78,3 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις υπόλοιπες, ύψους 9,5 δισ. ευρώ, να πηγαίνουν εκτός ΕΕ. Η Ελλάδα έλαβε το 3,2% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ που κατευθύνθηκαν εντός ΕΕ.

Μικροί, μεγάλοι πήραν «μέρισμα» από τα 2,5 δισ. ευρώ

Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν το 2023 αφορούν μεταξύ άλλων την χρηματοδότηση έργων όπως η διασύνδεση των δυτικών και νότιων Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος, την χρηματοδοτική συμβολή στην κάλυψη της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ, την ενίσχυση καινοτομίας και εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και επενδύσεις μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, από τα 2,5 δισ. ευρώ, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την συγχρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027 κατευθύνθηκαν τα 600 εκατ. ευρώ, για την δανειοδότηση του ομίλου Μυτιληναίου διατέθηκαν 400 εκατ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα χορηγήθηκαν 800 εκατ. ευρώ,  με την μορφή εγγυήσεων για την δανειοδότηση ΜμΕ ενώ στον ΔΕΔΔΗΕ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου δόθηκαν δάνεια 242 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΕΤΕπ και η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) χρηματοδοτούν με δάνειο 160 εκατ. ευρώ ζωτικής σημασίας αρδευτικό έργο στον Πλατύ ποταμό της Κρήτης, συμβάλλοντας στην προστασία μιας σημαντικής αγροτικής περιοχής.

Πράσινη μετάβαση, ΜμΕ

Η ΕΤΕπ θα παραμείνει και το 2024 στο ίδιο μονοπάτι, αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις της, με το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, όπως διαβεβαίωσε και χθες ο κ. Κακούρης, να κατευθύνεται σε πράσινα projects και στήριξη των ΜμΕ.

Αρωγός στην παραγωγή καινοτομίας

Η ΕΤΕπ όμως δίνει έμφαση και στην προαγωγή της καινοτομίας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει νέο δάνειο ύψους 143 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) σε δημόσια ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ερευνητικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Η νέα δανειακή σύμβαση ακολουθεί δάνειο ύψους €180 εκατ. το 2016 για τη χρηματοδότηση της ίδρυσης και της αρχικής λειτουργίας του Ιδρύματος. Η χρηματοδότηση θα ενισχύσει περαιτέρω τις ικανότητες Ε&Α πρώιμου σταδίου της χώρας και την ικανότητα καινοτομίας. Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα σε έμπειρους ερευνητές να προωθήσουν τη σταδιοδρομία και την έρευνά τους και θα παράσχει ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης σε νέους ερευνητές, αποτρέποντας τη «διαρροή εγκεφάλων», ενισχύοντας παράλληλα την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της ΕΕ σύμφωνα με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ).

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας στηρίζει την ελεύθερη έρευνα και τους νέους ερευνητές μέσω υποτροφιών για υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητικών έργων για Μεταδιδάκτορες, Ερευνητές και μέλη ΔΕΠ.

Σκοπός του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. είναι η προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα και ειδικότερα η αξιολόγηση και χρηματοδότηση της ελεύθερης έρευνας, δηλαδή των ερευνητικών δραστηριοτήτων και των τεχνολογικών εφαρμογών που προκύπτουν από επιστημονική περιέργεια, χωρίς θεματικούς αποκλεισμούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς, με μοναδικό κριτήριο την επιστημονική ποιότητα και αριστεία.

Για την εκπλήρωση των στόχων του, το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. :

  • Χορηγεί υποτροφίες για τη διεξαγωγή διδακτορικών διατριβών και μεταδιδακτορικών μελετών
  • Χρηματοδοτεί υψηλής ποιότητας ερευνητικά προγράμματα με επιστημονικούς υπεύθυνους Μεταδιδάκτορες, Ερευνητές και μέλη ΔΕΠ
  • Χρηματοδοτεί την αγορά ερευνητικού εξοπλισμού
  • Διευκολύνει την πρόσβαση πανεπιστημίων, Τ.Ε.Ι. και ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων στη χρηματοδότηση καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων
  • Υποστηρίζει τη δημιουργία και λειτουργία νεοφυών επιχειρήσεων για την εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων

Το προφίλ της ΕΤΕπ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανείζεται χρήματα από τις κεφαλαιαγορές και στη συνέχεια τα διαθέτει με τη μορφή δανείων υπό ευνοϊκούς όρους σε σχέδια που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ. Περίπου το 90 % των δανείων χορηγούνται εντός της ΕΕ. Κανένα μέρος των χρημάτων δεν προέρχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η ΕΤΕπ παρέχει 3 κύρια είδη προϊόντων και υπηρεσιών:

Χορήγηση δανείων: τουλάχιστον το 90 % των συνολικών χρηματοοικονομικών δεσμεύσεών της. Η ΕΤΕπ χορηγεί δάνεια σε πελάτες όλων των μεγεθών με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και η στήριξη αυτή συχνά συμβάλλει στην προσέλκυση άλλων επενδυτών.

«Συνδυαστική πόρων»: επιτρέπει στους πελάτες της να συνδυάσουν τη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ με άλλες επενδυτικές πηγές.

Παροχή συμβουλών και τεχνική υποστήριξη: για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των πόρων.

Η ίδια η ΕΤΕπ χορηγεί δάνεια άνω των 25 εκατ. ευρώ. Όταν πρόκειται για μικρότερα δάνεια, ανοίγει πιστωτικές γραμμές για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία στη συνέχεια χορηγούν δάνεια σε πιστωτές. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι μέτοχοι της ΕΤΕπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία