
Σε τρίωρο αποκλεισμό της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στον κόμβο του Μπράλου Φθιώτιδας, προχώρησαν το μεσημέρι της Κυριακής αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από τα μπλόκα της Στερεάς και Εύβοιας, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους και προετοιμάζοντας το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Αγρότες: Με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα – Αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση
Από την κινητοποίηση, ξεπέρασαν τα 15 km οι ουρές των εγκλωβισμένων αυτοκινήτων στους παραδρόμους της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ύψος των Θερμοπυλών με τον δρόμο να ανοίγει στις 3 το μεσημέρι.
Αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από τον μπλόκο της Λαμίας κινήθηκαν με μικρό αριθμό τρακτέρ, μελισσοκομικά φορτηγά και αγροτικά οχήματα μέχρι τον κόμβο του Μπράλου όπου ενώθηκαν με συναδέλφους τους, εκπροσώπους από τα μπλόκα της Αταλάντης, του Κάστρου, του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού, του Μοδίου Τιθορέας και της Κηρίνθου στη βόρεια Εύβοια, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο πλαίσιο συντονισμού του αγώνα.
Να θυμίσουμε ότι στον κόμβο του Μπράλου στις 12 το μεσημέρι μεταφέρθηκαν μηχανήματα από το μπλόκο της Ανθήλης, ενισχύθηκε με μελισσοκόμους από τη Λαμία κι άλλες περιοχές, ενώ αγρότες από την Βόρεια Εύβοια, το Δομοκό αλλά και την υπόλοιπη Φθιώτιδα βρέθηκαν εκεί καταλαμβάνοντας και τα 2 ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας.
Η αστυνομία προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας, όμως μέσα σε λίγο διάστημα χιλιάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στο ρεύμα καθόδου προς την Αθήνα με μια ουρά που έφτανε από τη Λαμία μέχρι τις Θερμοπύλες, ενώ στο ρεύμα ανόδου από Αθήνα προς τη Λαμία οι ουρές ξεπερνούσαν και τα 7 km από το Μώλο μέχρι τις Θερμοπύλες.
Μπλόκο στην κάθοδο
Από εκεί που η κυβέρνηση διαμήνυε ότι κανένα τρακτέρ δεν θα περάσει στην πρωτεύουσα και θα επιτραπεί η κάθοδος ορισμένων τρακτέρ υπό προϋποθέσεις.
Για αυτό το λόγο, συνεχείς είναι οι υπηρεσιακές συσκέψεις στο αρχηγείο της Αστυνομίας για τα μέτρα που θα ληφθούν την Τρίτη στην Αθήνα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν θα επιτραπούν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις τρακτέρ στην πρωτεύουσα, ενώ θα υπάρχει και αστυνομική συνοδεία στα οχήματα των αγροτών, που θα έρθουν στην Αθήνα, τόσο στη διαδρομή από τα μπλόκα μέχρι και την πρωτεύουσα, και το αντίστροφο.
Οι αγρότες έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να κατέβουν συντεταγμένα με τρακτέρ στην πρωτεύουσα.
Συσκέψεις επί συσκέψεων
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε το πρωί της Κυριακής υπό την ηγεσία της ΕΛΑΣ -θα ακολουθήσει και άλλη το απόγευμα και μια ακόμη το πρωί της Δευτέρας- συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, δηλαδή ο τρόπος που οι Αρχές θα διαχειριστούν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, πιθανόν και με κάποια τρακτέρ – και φυσικά με λεωφορεία.
Στόχος είναι, όπως λένε αστυνομικές πηγές, το συλλαλητήριο να γίνει ομαλά και να μην διαταραχθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η οικονομική και κοινωνική ζωή στην πρωτεύουσα.
Θα υπάρχει, ακόμη, χώρος ειδικά συγκεκριμένος για να σταθμεύσουν τα οχήματα αυτά που θα έρθουν στην Αθήνα.
Πηγή:in.gr


Latest News

Κέλλας: Προωθούμε κοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
«Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Σταμενίτης: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βιετνάμ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι εξετάστηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη με την Πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong

Η τελική κατάταξη δικαιούχων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Η παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αφορά 4.479 στρέμματα με αμπέλι σε όλη τη χώρα– Δείτε όλους τους δικαιούχους
![Δασμοί Τραμπ: Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/agrotis_1505-600x391.jpg)
Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]
Οι δασμοί Τραμπ το 2018 έφερε απώλειες στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ περίπου 27 δισ. δολάρια, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ