“Ειρήνη μέσω Διαλόγου”, αυτό είναι το μότο της φετινής Διάσκεψης για την Ασφάλεια που ολοκληρώνει τις εργασίες της αργά το μεσημέρι. Αλλά ο υπαίτιος του πολέμου στην Ουκρανία είναι απών. Όπως είπε ο επικεφαλής της διοργάνωσης, πρέσβης Κρίστοφ Χόισγκεν, δεν υπάρχει πεδίο διαλόγου με κάποιον που καταπάτησε το διεθνές δίκαιο. Δεν αποτελεί όμως αυτή η στάση αντίφαση με το στόχο της Διάσκεψης; Καθόλου, απαντά στο μικρόφωνο της Deutsche Welle ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στο περιθώριο της Διάσκεψης.

“380 δισ. ευρώ δίνει η ΕΕ ετησίως για την ασφάλεια”

“Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχοείναι ένα μεγάλο ραντεβού της Δύσης. Είναι μια ευκαιρία για τους εκπροσώπους του ελεύθερου κόσμου, κυρίως του διατλαντικού δεσμού, να επιβεβαιώσουν την αξία της συμμαχίας σε ένα κόσμο ολοένα και πιο σκοτεινό, πιο ανασφαλή. Φέτος ειδικά, με δύο πολέμους στη γειτονιά μας, η ανάγκη να μπορέσει η Ευρώπη και η Αμερική μαζί να συντονίσουν τα βήματά τους αυτή την χρονιά, που συν τοις άλλοις είναι και εκλογική και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, είναι το βασικό ζητούμενο. Και η Ευρώπη προσέρχεται με σαφέστατη δέσμευση να καταστεί επιτέλους παραγωγός ασφάλειας, όχι απλώς καταναλωτής ασφάλειας, όπως ήταν μέχρι τώρα”.

Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου: Το μετανστευτικό η μεγαλύτερη «απειλή»

Η ασφάλεια είναι κάτι που αναμφίβολα κοστίζει. Μέχρι τώρα η Ευρώπη στηρίζονταν κυρίως στον εταίρο της από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δεν είναι όμως ένα δυσβάσταχτο οικονομικό φορτίο για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟοι επενδύσεις στην ασφάλεια; „Κι όμως, ξέρετε ότι αυτό γίνεται στη πράξη περισσότερο απ΄ότι συζητείται. Να σας δώσω μερικά παραδείγματα: η Ευρώπη συνολικά ως Ευρώπη, τα κράτη-μέλη και η ΕΕ μαζί, κάθε χρόνο ξοδεύουμε 380 δις ευρώ για την ασφάλειά μας, για την άμυνά μας. Αυτό το ποσό, συνολικά, είναι κατά 60% περισσότερο από όσο ήταν το 2014. Και είναι πολύ παραπάνω από το 2% του ΑΕΠ, για το οποίο γίνεται τόση κουβέντα”.

Δεν αλλάζει ο κόσμος πατώντας ένα κουμπί

Σκιαγραφώντας την Ευρώπη της ασφάλειας ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οραματίζεται μιαν Ευρώπη, που θα στηρίζεται πάνω σε έναν συνεχώς αυξανόμενο προϋπολογισμό για αμυντικές δαπάνες, σε ένα πολύ μεγαλύτερο συντονισμό των αγορών σε οπλικά συστήματα στην Ευρώπη, σε κοινοτικά προγράμματα έρευνας στην αμυντική βιομηχανία, που θα φέρνουν κοινά οπλικά συστήματα. “Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία θα καταλήξει κάποια στιγμή – είμαι σίγουρος για αυτό – και σε ένα είδος εμβρυακού ευρωπαϊκού στρατού με μια δύναμη ταχείας ανάπτυξης που θα προηγηθεί. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτά τα ρεύματα είναι σε κίνηση”. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν έχει αυταπάτες ότι αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. “Οι μεγάλες πρόοδοι της ΕΕ δεν έγιναν με τρόπο αποκαλυπτικό, δεν υπάρχει ένα κουμπί ολοκλήρωσης, που πατάς κι αμέσως ο κόσμος αλλάζει” λέει. “Η Ευρώπη προχωρεί μέσα από μια ιστορική διαδικασία βελτίωσης, μέσα από κρίσεις, μέσα από εργαλεία που αναπτύσσει για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η ιστορική εξέλιξη είναι χωρίς επιστροφή”.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς βλέπει στον πρόσωπο του Πούτιν κάποιον που δεν θέλει την επιτυχία της ΕΕ. Κάποιον που στέκεται απέναντι στο δημοκρατικό μοντέλο και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. “Αυτό που για εμάς είναι επιτυχία και λόγος να υπερηφανευόμαστε, για τη Ρωσίαείναι απειλή. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει να κάνει και με αυτό. Δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας, είναι και θέμα αντιπαράθεσης δύο κοινωνικών και πολιτικών μοντέλων. Άρα έχουμε δει πώς μεταφράζεται αυτό, έχουμε δει υβριδικές απειλές, έχουμε δει καμπάνιες στο διαδίκτυο εναντίον της Ευρώπης, ψέματα, μύθους. Και όπως πλησιάζουμε σε ευρωεκλογές, ετοιμαζόμαστε για να μην τα ξαναϋποστούμε”.

Γάζα: Δεν είμαστε κοντά στη λογική επίλυσης

Οι εξελίξεις στη Γάζα προβληματίζουν την ΕΕ, αλλά δεν είναι μόνη της στην αντιμετώπιση του Μεσανατολικού, υπενθυμίζει ο Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Ο ΟΗΕκαταβάλλει προσπάθειες, αλλά και επιμέρους χώρες χωρίς να υπάρχει κάποια προοπτική διευθέτησης. “Είμαστε όμως οι χορηγοί, οι πιο σημαντικοί χορηγοί ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, ήμασταν οι μόνοι που στηρίζαμε τη Παλαιστινιακή Αρχή πολύ πριν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Παρακολουθούμε τη κατάσταση με ανησυχία και περιμένουμε να κατασταλάξει λίγο ο κουρνιαχτός της έντασης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στη λογική της επίλυσης. Δυστυχώς δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά νομίζω ότι δεν θα αργήσουμε να φτάσουμε εκεί”.

Για την UNRWA, την Υπηρεσία Αρωγής των Παλαιστινίων Προσφύγωνκαι τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν ότι ορισμένοι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στη Γάζασυμμετείχαν στις φρικαλεότητες της Χαμάςο Σχοινάς παραπέμπει στον ΟΗΕ, ως μόνο αρμόδιο να δώσει απαντήσεις. “Είναι υποχρέωση του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, έτσι ώστε οι οργανισμοί, τα agencies που δουλεύουν για τη διεθνή κοινότητα, να είναι υπεράνω υποψίας. Αυτό είναι δουλειά και ευθύνη του ΟΗΕ”.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Επικαιρότητα |

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.